Λαχταριστές συνταγές με αυγά για να τα χάσεις

Βαρέθηκες την ομελέτα και τα μάτια; Φτιάξε αυτές τις λαχταριστές συνταγές με αβγουλάκια και μας ευχαριστείς μετά.
Λαχταριστές συνταγές με αυγά για να τα χάσεις
Είναι φτηνά, νόστιμα, μπαίνουν παντού και όχι δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη. Ίσα ίσα φαίνεται πώς κάνουν καλό στην καρδιαγγειακή υγεία. 

Τα αυγά οφείλουν να βρίσκονται σε κάθε κουζίνα και σε κάθε στομάχι. Αν όμως βαρέθηκες να τρως την ίδια μίζερη ομελέτα με τυρί, τότε δες μερικές πεντανόστιμες προτάσεις με το τρόφιμο – χαμαιλέοντα.

Αυγά benedict

Υλικά: 4 αυγά, μέτρια, 2 φέτες ψωμί, 100 γρ. σπανάκι baby, 6 ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 4 φέτες ζαμπόν, fouantre

Για την ολανδέζ: 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί, 2 κρόκους, 1 κ.σ. νερό, 1 κ.σ. μουστάρδα, 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο, χλιαρό, πιπέρι, θυμάρι, 1 κ.γ. νοστιμιά

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό, ίσα ίσα να σιγοβράζει. Τοποθετούμε πλαστική μεμβράνη πάνω από 4 ράμεκιν (μικρά κεραμικά φορμάκια).

Πιέζουμε με τα χέρια μας την μεμβράνη ώστε να απλωθεί στον πάτο. Σπάμε προσεκτικά 1 αβγό μέσα σε κάθε ράμεκιν. Τυλίγουμε προσεκτικά την μεμβράνη βγάζοντας τον αέρα δημιουργώντας σακουλάκια αβγού και κάνουμε κόμπο για να μην μας ανοίξουν. Βάζουμε προσεκτικά τα αυγά με την μεμβράνη στην κατσαρόλα

Αφήνουμε 4 λεπτά να ποσαριστούν. Αφαιρούμε τα αυγά από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Το λαδώνουμε ελαφρά και φρυγανίζουμε τα ψωμάκια από τις δύο πλευρές. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι.

Για την ολαντέζ

Στην κατσαρόλα που ήδη ποσάραμε τα αυγά βάζουμε από πάνω ένα μπολ χωρίς όμως ο πάτος του να ακουμπάει στο νερό. Δημιουργούμε δηλαδή ένα μπεν μαρί. Ρίχνουμε στο μπολ το ξίδι, τους κρόκους, το νερό και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε για 3-5 λεπτά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα μας. Προσέχουμε να ανακατεύουμε και τις άκρες για να μην ψηθεί το αβγό στα τοιχώματα του μπολ. Όταν το μείγμα μας έχει πήξει αρκετά και αφήνει σημάδια στη βάση του μπολ αφαιρούμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο στο μπολ ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός την ολλανδέζ μας.

Προσέχουμε να απορροφηθεί το βούτυρο όσο ανακατεύουμε πριν ρίξουμε την υπόλοιπη ποσότητα γιατί αλλιώς η ολλανδέζ μας θα κόψει. Τέλος, ρίχνουμε τη νοστιμιά. Σε ένα πιάτο βάζουμε το σπανάκι, τα ντοματίνια και τις φέτες από το ψωμί. Πάνω από το ψωμί μοιράζουμε τις φέτες του ζαμπόν και 2 αυγά ποσέ σε κάθε φέτα. Ρίχνουμε τη σάλτσα ολλανδέζ πάνω από τα αυγά. Προσθέτουμε πιπέρι και θυμάρι.

Συνταγή από εδώ

Ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα

Υλικά: 2-3 πατάτες μέτριες βρασμένες, σε κύβους, 12 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή 2 ντομάτες μικρές σε ροδέλες, 1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, δυόσμο ψιλοκομμένο, 150γρ. φέτα, σε κομματάκια, αλάτι, πιπέρι

Για την ομελέτα: 8 αυγά, 1 φλ. του καφέ γάλα, 2 κ. σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200οC. Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε ελαφρά να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε τους κύβους της πατάτας και σοτάρουμε λίγο ακόμα. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε τον μαϊντανό. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί διαστάσεων 23Χ33 και απλώνουμε μέσα το μείγμα του τηγανιού. Ανάμεσα του μοιράζουμε ομοιόμορφα τα ντοματίνια και τη φέτα. Σε ένα μπολ αραιώνουμε το κορν φλάουρ στο γάλα, προσθέτουμε τα αυγά, ανάλογο αλατοπίπερο και χτυπάμε καλά. Περιχύνουμε το περιεχόμενο του ταψιού και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει η ομελέτα. Σερβίρουμε την ομελέτα σε επιφάνεια κοπής ή πιατέλα, μαζί με το χαρτί.

Συνταγή από εδώ.  

Αυγά Καγιανά ή Στραπατσάδα

Υλικά: 4-5 αυγά, 2 ώριμες ντομάτες, 1 κρεμμύδι, 1 πράσινη πιπεριά & 1 καυτερή πιπεριά, 200 γρ σκληρή φέτα, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, Αλάτι και φρεσκοτριμμένο  πιπέρι

Εκτέλεση: Περνάμε την ντομάτα από τον χοντρό τρίφτη και ψιλοκόβουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι. Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε για 3-5 το κρεμμύδι και την πιπεριά στο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και όση καυτερή πιπεριά θέλουμε, ανάλογα την ένταση που επιθυμούμε. Ρίχνουμε τη ντομάτα και αφήνουμε για περίπου 10′ μέχρι να πιει τα υγρά της.

Μέχρι να μαγειρευτεί η ντομάτα, σπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι. Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή υπολογίζοντας την αλμύρα της φέτας. Χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίζουν να πήζουν, σπάμε τη φέτα με τα χέρια μέσα στο τηγάνι και ρίχνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.

Σβήνουμε τη φωτιά, κατεβάζουμε και σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρέσκια ρίγανη και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές.

Συνταγή από εδώ.

Shakshuka (ανατολίτικα αυγά με ντομάτα, φέτα και μπαχαρικά)

Υλικά: 40 ml ελαιόλαδο, 2 μικρές καυτερές πιπεριές, φρέσκες ή ξερές, ψιλοκομμένες, 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες, 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη, 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα, 750 γρ. φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (αν δεν βρούμε νόστιμες, τις αντικαθιστούμε με ντοματάκια κονσέρβας), 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 6 αυγά, 120 γρ. φέτα, τριμμένη, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, τις ντομάτες και αλατοπίπερο και βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.

Σπάμε τα αυγά (μάτια) και τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Σβήνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε (στο ήδη ζεστό μάτι) για περίπου 3-4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά όπως μας αρέσουν.

Σκορπίζουμε τη φέτα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες ζεσταμένες στο γκριλ για 1-2 λεπτά.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v