Το ινδικό στο σπίτι έχει άλλη κάρυ

Αρώματα και εξωτικές γεύσεις Ινδίας έρχονται στην κουζίνα μας μέσα από τέσσερις ευ-κάρυ- στες συνταγές.
Το ινδικό στο σπίτι έχει άλλη κάρυ
Η ινδική κουζίνα είναι μακράν από τις αγαπημένες μας έθνικ επιλογές όταν τρώμε έξω, όμως και στο σπίτι το ινδικό φαγητό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην ετοιμασία. Απλά χρειάζεται τις κατάλληλες συνταγές και τα κατάλληλα υλικά.

Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα

Για τη μαρινάδα: 1 κ.σ. κουρκουμά, 1 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη, 1 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο, 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή, αλάτι, 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου

Για το ρύζι: 250 γρ. ρύζι μπασμάτι, 500 γρ. νερό, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 φύλλο δάφνης, φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για τη σάλτσα: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 2 σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κ.γ. κουρκουμά, 1 στικ κανέλα, 1 φύλλο δάφνης, 100 γρ. νερό, 200 γρ. ντομάτες, τριμμένες, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 70 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, αλάτι, πιπέρι, 1/4 ματσάκι κόλιανδρο

Εκτέλεση:

Για τη μαρινάδα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κουρκουμά, το κύμινο, το τσίλι, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα. Ιδανικά βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη για 2-3 ώρες. Απλώνουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Για το ρύζι

Βάζουμε μια κατσαρόλα με βραστό νερό σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη, τις φλούδες από το λεμόνι και καλύπτουμε με το καπάκι. Σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά.

Για τη σάλτσα

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κουρκουμά, την κανέλα, τη δάφνη και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το νερό, βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά. Βάζουμε το κοτόπουλο στη σάλτα, προσθέτουμε τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το ρύζι και τον κόλιανδρο.

Συνταγή από εδώ.

Κοτόπουλο Ταντούρι

Υλικά: 6 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια, μπόλικο φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο, σουβλιά μεταλλικά ή ξύλάκια για σουβλάκι

Για τη μαρινάδα: 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό, 2 κ.σ. λεμόνι (χυμό), 4 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.γλ. κουρκουμά (κιτρινόριζα), 1/2 κ.γλ. σαφράν (κρόκος Κοζάνης), 1/2 κ.γλ. κύμινο, 1/2 κ.γλ. καγέν, αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο από 1/2 κ.γ., 1 κομμάτι τριμμένο τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού

Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα. Βάζουμε το γιαούρτι, το χυμό, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το σαφράν, το κύμινο, το καγέν, 1 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. πιπέρι σε μπολ και ανακατεύουμε.

Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια (κύβους για σουβλάκι). Τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων ή σε σκεύος, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε. Τα αφήνουμε από 4 ώρες έως μία νύχτα στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα, αφήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου τουλάχιστον 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου. Ανάβουμε τη φωτιά για να χωνέψει. Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα ή ζεσταίνουμε γκριλιέρα. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Το περνάμε αραιά αραιά σε σουβλάκια μεταλλικά ή ξύλινα. Ψήνουμε περίπου 5΄-6΄ από κάθε πλευρά. Τα αραδιάζουμε σε ξύλο κοπής, γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με σερβίρουμε με πίτες ψητές και πικάντικη σάλτσα ραΐτα

Συνταγή από εδώ

Πίτες νάαν

Υλικά: 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κ.γλ. ζάχαρη, 1/2 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

Για το γαρνίρισμα: 1 κ.σ.  βούτυρο λιωμένο, 5 κ.γλ. παπαρουνόσπορο ή σουσάμι

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Αφού τα ανακατέψουμε ρίχνουμε το γάλα και το λάδι και δουλεύουμε καλά το μείγμα με τα χέρια για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει μια απαλή και ελαστική ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Αν μετά από 10 λεπτά πλασίματος, κολλάει ακόμα στα χέρια, προσθέτουμε λίγο περισσότερο αλεύρι.

Όταν έχει την επιθυμητή υφή η ζύμη, την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, σκεπάζοντας το με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 20 λεπτά περίπου.

Ανάβουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ σε μεσαία θερμοκρασία έχοντας τοποθετήσει μέσα ένα ταψί στην επάνω σχάρα για να ζεσταθεί. Στην συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 5 ίσα μακρόστενα μέρη με λεπτό πάχος και γαρνίρουμε με τον παπαρουνόσπορο ή το σουσάμι. Τα τοποθετούμε στο ταψί που είχαμε βάλει στον φούρνο και τα ψήνουμε στην επάνω σχάρα πάντα μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.

Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.

Συνταγή από εδώ

Αρνί Μπιριάνι

Υλικά: 250 γρ. αρνί μπούτι, κομμένο σε μικρά κομμάτια, 5 γρ. κανέλα, ξύλο, 1 γρ. κάρδαμο, σπασμένο, 1 γρ. τσίλι, σκόνη, 7 γρ. τζίντζερ, τριμμένο, 3 γρ. σκόρδο, τριμμένο, 1 γρ. τούρμερικ  (κουρκουμάς), 20 γρ. γιαούρτι, 5 γρ. χυμός λεμόνι, 1 γρ. δυόσμος, χοντροκομμένος, 1 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, χοντροκομμένος, 20 γρ. τηγανητά κρεμμύδια,  200 γρ. ρύζι μπασμάτι, 2 γρ. σαφράν

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, εκτός από το ρύζι και τα τηγανητά κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα υλικά που ανακατέψαμε στο μπολ, προσθέτουμε λίγο νερό  και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.

Βάζουμε το αρνί στον φούρνο στους 140 βαθμούς για να μαλακώσει. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε το ρύζι μπασμάτι και το μισομαγειρεύουμε. Σουρώνουμε το ρύζι, κρατώντας το νερό της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε σαφράν στο νερό από το βράσιμο του μπασμάτι και ανακατεύουμε μέχρι το σαφράν να αφήσει το άρωμά του για 1-2 λεπτά. 

Πάνω από το αρνί στρώνουμε το ρύζι, πασπαλίζουμε με το αρωματισμένο νερό, περιχύνουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και το βάζουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά. Τοποθετούμε τα τηγανητά κρεμμύδια πάνω από το ρύζι με το αρνί στο σερβίρισμα.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v