Ξέρεις τι ωραία ταιριάζει το καρπούζι στις σαλάτες;

Πώς είπατε; Όχι; «Τι σαλάτα ρε ιερόσυλοι, καρπούζι μόνο με φέτα»; Έχουμε τέσσερις συνταγές που θα σου αλλάξουν για πάντα γνώμη.
Ξέρεις τι ωραία ταιριάζει το καρπούζι στις σαλάτες;
Ο απόλυτος βασιλιάς του καλοκαιριού θα απογειώσει τις σαλάτες σου, κι αν δεν πιστεύεις εμάς θα πιστέψεις αυτές τις τέσσερις απίθανες συνταγές.

Σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Υλικά:
500 γρ. καρπούζι, 1 πιπεριά τσίλι, 1/4 ματσάκι κόλιανδρο, ξύσμα από 1 λάιμ, χυμό από 1/2 λάιμ, 1 κ.σ. σουσάμι μαύρο, 1 πρέζα ανθό αλατιού, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο με ρόδι, 100 γρ. ρόκα, 1 κ.σ. μαϊντανό, 200 γρ. φέτα

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις άκρες από το καρπούζι. Με ένα μαχαίρι κόβουμε περιμετρικά τις φλούδες και στη συνέχεια το κόβουμε εγκάρσια στη μέση. Συνολικά θέλουμε 500 γρ. από τη σάρκα του καρπουζιού. Κόβουμε το καρπούζι σε κύβους 2 εκ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, 1 κ.γ. από το μαύρο σουσάμι, τον ανθό αλατιού, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. από την κρέμα βαλσάμικο και ανακατεύουμε ανακινώντας το μπολ για να μην λιώσει το καρπούζι.

Σε ένα πιάτο σερβιρίσματος απλώνουμε τη ρόκα, προσθέτουμε τα υλικά από το μπολ, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τη φέτα κομμένη σε κυβάκια, ελαιόλαδο, το υπόλοιπο σουσάμι, 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Σαλάτα με καρπούζι, φράουλες και μοτσαρέλα

Υλικά:
250 γρ πράσινη σαλάτα (μαρούλι-αντίδι), 2 φλ. φρέσκες φράουλες κομμένες, 3 φλ. καρπούζι χωρίς σπόρια σε κύβους, 10 μοτσαρελίνια κομμένα στη μέση, ¼ φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι κατά βούληση, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση, ¼ φλ. φρέσκος βασιλικός κομμένος

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη σαλάτα, το καρπούζι, τις φράουλες, τη μοτσαρέλα και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Γαρνίρουμε με βασιλικό και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Χωριάτικη σαλάτα με καρπούζι

Υλικά:
4 φλ. κυβάκια καρπούζι, 1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες, μισό ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες, ½ φλ. ψιλοκομμένο δυόσμο, 1/2 φλ. τριμμένη φέτα

Για το dressing: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. χυμό lime (φρεσκοστυμμένο), 1 κ.γλ. χοντρό θαλασσινό αλάτι, 1/4 κ.γλ. μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε το καρπούζι, το αβοκάντο, το κρεμμύδι και το δυόσμο σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας.
Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό lime, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε σιγά σιγά όλα τα υλικά. Καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνουμε τη σαλάτα να μαριναριστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά. Όταν είμαστε έτοιμοι να τη σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την τριμμένη φέτα από πάνω.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Σαλάτα με καρπούζι, ντομάτα, τυρομπαλίτσες και λάδι δυόσμου

Υλικά
Για τη σαλάτα: 300 γρ. καρπούζι σε κυβάκια ή μπαλίτσες, 10 ντοματίνια, 1 αγγουράκι σε κυβάκια, μερικά φύλλα δυόσμο (και ολόκληρα και ψιλοκομμένα)

Για τις τυρομπαλίτσες: 150 γρ. φέτα, ½ κ.γλ. μέλι, 1-2 κ.σ. γιαούρτι, 1 πρέζα δυόσμο ξερό, 70 γρ. σουσάμι

Για το λάδι δυόσμου: 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, μερικά φύλλα δυόσμο, λίγο ξίδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λίπος, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην καεί. Όταν πάρει χρυσαφί χρώμα το αδειάζουμε σε πιάτο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Στο μεταξύ χαράζουμε τα ντοματίνια και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει για μερικά δευτερόλεπτα. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά.

Φτιάχνουμε τις τυρομπαλίτσες ανακατεύοντας όλα τα υλικά χωρίς το σουσάμι. Πλάθουμε το μίγμα σε μικρές μπαλίτσες και, αφού τις αφήσουμε για λίγο στο ψυγείο, τις κυλάμε πάνω στο καβουρδισμένο σουσάμι.

Ετοιμάζουμε το λάδι δυόσμου χτυπώντας τα υλικά στο multi. Αναμιγνύουμε στη σαλατιέρα τα ξεφλουδισμένα ντοματίνια με τα κυβάκια ή τα μπαλάκια του καρπουζιού, το αγγουράκι, τις τυρομπαλίτσες και τα φυλλαράκια του δυόσμου. Αμέσως πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε με το λάδι δυόσμου.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v