Πώς θα κάνεις το κοτόπουλο (νόστιμο και) καλοκαιρινό

Ψάξαμε και βρήκαμε τέσσερις καταπληκτικές συνταγές για το νοστιμότερο, ελαφρύτερο, πιο πρωτότυπο κοτόπουλο που έφτιαξες ποτέ.
Πώς θα κάνεις το κοτόπουλο (νόστιμο και) καλοκαιρινό
Το αγαπάμε κλασικό και λεμονάτο στο φούρνο με πατάτες. Τις μέρες του Αυγούστου όμως το θέλουμε ένα τσικ πιο ελαφρύ. Κι αυτές οι συνταγές μας βγάζουν πάντα ασπροπρόσωπους.

Φιλέτο κοτόπουλο στο γκριλ με ανανά, κάσιους και τζίντζερ

Υλικά:
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, 1 μέτριο ανανά, καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες, ½ φλ. κάσιους
Για τη μαρινάδα: 2 μοσχολέμονα, ξύσμα και χυμός, ½ φλ. Τεκίλα, λίγο ελαιόλαδο, 1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, κατά βούληση
Για τη σάλτσα: 250 γρ. μαρμελάδα ανανάς και μάνγκο, 2 φλ. Νερό, ½ μοσχολέμονο, χυμός
½ κ.γ. τζίντζερ, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, κατά βούληση

Εκτέλεση:
Πλένουμε, στεγνώνουμε τα φιλέτα από στήθος κοτόπουλου και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος.

Για τη μαρινάδα: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ξύσμα και χυμό μοσχολέμονου, την τεκίλα, το ελαιόλαδο, το τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα στο κοτόπουλο και αφήνουμε τα φιλέτα να μαριναριστούν για 30-60 λεπτά. Προθερμαίνουμε το γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λαδώνουμε λίγο τη σχάρα. Ψήνουμε το κοτόπουλο σε καυτό γκριλ 5-8 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά. Αλείφουμε τις φέτες ανανά με λάδι και τις βάζουμε στο καυτό γκριλ, ταυτόχρονα με το κοτόπουλο. Ψήνουμε τον ανανά για 3-5 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε τα φρούτα από τη σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Για τη σάλτσα: Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη μαρμελάδα ανανάς και μάνγκο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το νερό, το χυμό μοσχολέμονου, το τζίντζερ και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε 5-7 περίπου λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε τα φιλέτα κοτόπουλου, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, γαρνίρουμε με κάσιους και απολαμβάνουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Κοτόπουλο στον φούρνο με ροδάκινα, φέτα και δενδρολίβανο

Υλικά:
4-6 μπουτάκια κοτόπουλου, 4 ροδάκινα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 60 ml ελαιόλαδο, 2 κ.σ. λευκό μπαλσάμικο ξύδι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4-5 κλωναράκια δενδρολίβανο, 150 γρ. φέτα, σε χοντρά κομμάτια

Εκτέλεση:
Σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί τοποθετούμε τα μπουτάκια κοτόπουλου. Κόβουμε τα ροδάκινα στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα τοποθετούμε διάσπαρτα μέσα στο σκεύος. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο και τα ροδάκινα με μπόλικο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Με το μείγμα περιχύνουμε το περιεχόμενο του σκεύους και ανακατεύουμε απαλά, να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με μερικά φυλλαράκια απ’ το δενδρολίβανο και τοποθετούμε τα κλωναράκια από πάνω.

Ψήνουμε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στις αντιστάσεις, για 30-35 λεπτά. Βγάζουμε το σκεύος απ’ τον φούρνο και πασπαλίζουμε με τη φέτα. Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και η φέτα. Βγάζουμε απ’ τον φούρνο και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά. Σερβίρουμε το κοτόπουλο ζεστό, μαζί με πράσινη σαλάτα ή πιλάφι.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Καλοκαιρινό κοτόπουλο με κινόα

Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου (κομμένα σε λεπτές λωρίδες), 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες), 3 χρωματιστές πιπεριές (κομμένες σε φέτες), 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη, 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1/2 φλ ζωμό κότας, 2 ώριμες τριμμένες ντομάτες, 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 γεματες κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι (2% λιπαρά)
Για το σερβίρισμα: 1 φλ. βρασμένη κινόα, 1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες ή καρέ

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε το φιλέτο κοτόπουλο για 4-5 λεπτά, να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές το θυμάρι και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 2 λεπτά και να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το ζωμό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο για περίπου 20 λεπτά.

Αφού βράσει το φαγητό, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Τότε θα έχει μείνει με λίγα υγρά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Για την κινόα: Βάζουμε την κινόα σε λεπτό σουρωτήρι και την ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό που θα τρέχει να μην είναι πλέον λευκό, αλλά να βγαίνει διάφανο. Βάζουμε την κινόα σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να την σκεπάζει και σιγοβράζουμε μέχρι να σκάσει ο καρπός, για περίπου 10 λεπτά και να ανοίξει, αλλά όχι να λιώσει. Αλατίζουμε την κινόα την ώρα που βράζει. Την στραγγίζουμε καλά.

Σερβίρουμε σε πιάτα την κινόα και το αβοκάντο και από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Κοτόπουλο ψητό light με κρούστα παρμεζάνας

Υλικά:
3 κολοκυθάκια, 1 πιπεριά κόκκινη, 1 πιπεριά κίτρινη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. θυμάρι, 50 γρ. παρμεζάνα, χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι, 1.000 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
Για το πανάρισμα: 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη, 50 γρ. παρμεζάνα, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1 κ.σ. σκόρδο, σε σκόνη, ξύσμα λεμονιού, από 3 λεμόνια, πιπέρι, 1 κ.σ. θυμάρι, 3 αβγά, αλεύρι γ.ο.χ.
Για το σερβίρισμα: 1 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 λεμόνι, σε φέτες, πιπέρι, θυμάρι

Εκτέλεση:
Για τη σαλάτα: Κόβουμε τα κολοκύθια και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, την παρμεζάνα, τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Για το πανάρισμα: Σε ένα μπολ βάζουμε τη φρυγανιά, την παρμεζάνα, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το σκόρδο, το ξύσμα από τα λεμόνια, πιπέρι, θυμάρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Σε ένα τρίτο μπολ βάζουμε το αλεύρι για το πανάρισμα.

Για το κοτόπουλο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βάζουμε στα φιλέτα αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Περνάμε τα φιλέτα πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα αυγά και τέλος από το μείγμα του παναρίσματος. Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, φέτες από λεμόνι, πιπέρι και θυμάρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v