Τέλειες συνταγές με κοτόπουλο και ελαφριές σάλτσες

Αφήστε τις βαριές κρέμες γάλακτος και δοκιμάστε τρεις νόστιμες συνταγές κοτόπουλου με ανάλαφρη συνοδεία σάλτσας.
Τέλειες συνταγές με κοτόπουλο και ελαφριές σάλτσες
Είναι ελαφριές, ζουμερές, δροσερές και δε θα σας βαρύνουν. Αυτές οι συνταγές κοτόπουλου συνοδεία ανάλαφρης σάλτσας είναι αυτό που ζητάτε για ένα λάιτ πιάτο.

Κοτόπουλο με σάλτσα βερίκοκου

Υλικά: 4 μερίδες κοτόπουλο στήθος, ανοιγμένα φιλέτα, ινδικό κάρυ, κατά βούληση, αλάτι, πιπέρι, χυμός από 1 λεμόνι ή 1 ζουμερό πορτοκάλι, ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι, 4 κουταλιές γλυκού μαρμελάδα βερίκοκο (ή πορτοκάλι) χωρίς ζάχαρη, 2 κ.γλ. ελαιόλαδο, 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι μπασμάτι, 1 κ.γλ. βούτυρο λάιτ

Εκτέλεση

Για το ρύζι: Μουσκεύουμε το ρύζι σε ένα μπολ με κρύο, αλατισμένο νερό για 20 λεπτά και στραγγίζουμε. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και βράζουμε μπόλικο ζεστό νερό και όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα το ρύζι. Βράζουμε για 2-3 λεπτά και στραγγίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό (2 από 9), βάζουμε το βούτυρο και αμέσως ρίχνουμε πάλι το ρύζι μέσα στην κατσαρόλα, σχηματίζοντας ένα βουνό ρυζιού πάνω από το βούτυρο. Σε 2 λεπτά κλείνουμε το μάτι τελείως, βάζουμε μία καθαρή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα και κλείνουμε το καπάκι. Αφήνουμε το ρύζι τα τραβήξει όλα τα ζουμιά του μέχρι να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο.

Για το κοτόπουλο: Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Στεγνώνουμε τα φιλέτα ε χαρτί κουζίνας και τα τρίβουμε με το αλατοπίπερο και από τις δύο πλευρές. Κάνουμε το ίδιο και με το κάρυ. Όταν έχει ζεσταθεί το τηγάνι, βάζουμε το λάδι και τοποθετούμε τα φιλέτα. Ψήνουμε τα φιλέτα για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, έως ότου πάρουν λίγο χρώμα και τα αφαιρούμε από το τηγάνι. Στο τηγάνι προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (το χυμό, το ξύσμα και τη μαρμελάδα). Μόλις πάρουν βράση τα υλικά ξαναβάζουμε μέσα τα φιλέτα και χαμηλώνουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε τα φιλέτα να βράσουν με τη σάλτσα, μέχρι να σωθεί το πολύ ζουμί και να μείνει μία πηκτή σαλτσούλα, γυρνώντας τα φιλέτα 1-2 φορές. Τα φιλέτα θα είναι έτοιμα σε περίπου 5-8 λεπτά.

Συνταγή από εδώ.  

Κοτόπουλο με πιπεριές και γιαούρτι

Υλικά: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου κομμένα σε μπουκιές, 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε φέτες, ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί, 400 γραμ. ντοματάκια κονκασέ, 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κεσεδάκι (200 γραμ.) στραγγιστό γιαούρτι 2%

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε το κρέας για 4΄-5΄, να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και αφήνουμε τα λαχανικά να μαραθούν για 4΄-5΄. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 2΄ και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο, για περίπου 40΄.

Αφού βράσει το φαγητό, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε ρύζι στα πιάτα και από πάνω τοποθετούμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.

Συνταγή από εδώ

Κοτόπουλο με ελαφριά λεμονάτη σάλτσα

Υλικά: 2 φιλέτα κοτόπουλο, 1 κ.σ.  μουστάρδα με μέλι, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 5-6 μεγάλα μανιτάρια κομμένα σε τέταρτα, 1 λεμόνι στυμμένο, 1-2 κ.γλ. κρέμα βαλσαμικού με λεμόνι και μέλι, 2 πρέζες αποξηραμένο εστραγκόν, 2 πρέζες θυμάρι, 1 κ.γλ. μαργαρίνη για το σωτάρισμα των μανιταριών, κουρκουμάς σε σκόνη, ελαιόλαδο για το σωτάρισμα του κοτόπουλου, ζωμός λαχανικών (μισό φλιτζάνι)

Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα. Τα πασπαλίζουμε με λίγο κουρκουμά. Στο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Σωτάρουμε τα φιλέτα, 5 λεπτά από τη μια μεριά και 3-5 λεπτά από την άλλη. Τα αφαιρούμε προσωρινά. Προσθέτουμε στο τηγάνι τη μαργαρίνη και σωτάρουμε τα μανιτάρια και το κρεμμυδάκι, χαμηλώνοντας σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι και τη μουστάρδα.

Μόλις η σάλτσα αρχίσει να πήζει προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία λίγο και προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μυρωδικά μας. Αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει. Τελειώνουμε επιστρέφοντας το κοτόπουλο μέσα στη σάλτσα για 2 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v