Σούπερ δροσερά ροφήματα για το καλοκαίρι

Τρεις διαφορετικές συνταγές για σπιτική λεμονάδα και ένα χειροποίητο ice tea εγγυώνται καλοκαιρινή δροσιά στο μπαλκόνι σου.
Σούπερ δροσερά ροφήματα για το καλοκαίρι
Υπάρχει πιο καλοκαιρινό κέρασμα από μια παγωμένη, σπιτική λεμονάδα; Θα σου πούμε εμείς: Όχι, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό σου βρήκαμε τρεις διαφορετικές συνταγές για να τη φτιάξεις σε όποια παραλλαγή σου αρέσει, συν μία έξτρα για σπιτικό ice tea αν είσαι πνεύμα αντιλογίας και θέλεις να δροσιστείς με κάτι λιγότερο παραδοσιακό.

Σπιτική λεμονάδα, η παραδοσιακή

Υλικά:
500 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, 500 γρ. ζάχαρη, 200 ml νερό

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να πάρει βράση να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι. Βράζουμε για 2′ και δεν ανακατεύουμε το σιρόπι από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στύβουμε τα φρέσκα λεμόνια και σουρώνουμε το φυσικό χυμό λεμονιού σε ψιλή σήτα. Ρίχνουμε το φυσικό χυμό από φρέσκο λεμόνι μέσα στο κρύο πλέον σιρόπι. Ανακατεύουμε να ενωθούν. Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια και τη διατηρούμε στο ψυγείο για 2-3 μήνες.

Και μερικά μικρά μυστικά:

-Διατηρείται στο ψυγείο, σε γυάλινο αποστειρωμένο μπουκάλι για 2-3 μήνες. Επίσης μπορείτε να τη διατηρήσετε σε σακουλάκια τροφίμων ή σε παγοκύστες στην κατάψυξη σας, για πάνω από 6 μήνες.

-1 κομμάτι λεπτής φλούδας λεμονιού (το κίτρινο μέρος μόνο) μέσα στο σιρόπι, θα δώσει έξτρα αρώματα.

-1 κομμάτι τζίντζερ στο σιρόπι θα δώσει δροσιά και τη σπιρτάδα του τζίντζερ.

-Μερικά φύλλα δυόσμου μέσα στο ποτήρι σας θα δώσουν μοναδικά αρώματα και θα τη διακοσμήσουν.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Σπιτική λεμονάδα, η ροζ εκδοχή

Υλικά:
250 γρ. νερό, 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 500 γρ. χυμό λεμονιού, 400 γρ. χυμό cranberries, 1.200 γρ. σόδα, φέτες λεμόνι για το σερβίρισμα, φύλλα δυόσμου για το σερβίρισμα, πάγο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με τη ζάχαρη, και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση και να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τον χυμό κράνμπερι και το ανθρακούχο νερό. Μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Σερβίρουμε με πάγο, φέτες λεμονιού και φύλλα δυόσμου.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Σπιτική λεμονάδα, η βερσιόν με το ροδάκινο

Υλικά:
3 ροδάκινα, ξεφλουδισμένα, σε φέτες, ½ κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο, 700 ml νερό, 160-190 γρ. μέλι ανθέων ή maple syrup, 170 ml φρέσκο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα ροδάκινα, το τζίντζερ και το νερό και τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι (ή το maple syrup) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά και το μεταφέρουμε σε μπλέντερ, όπου το χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθεί πλήρως.

Βάζουμε την κανάτα του μπλέντερ στο ψυγείο για 3 ώρες (ή -αν χρησιμοποιήσουμε μούλτι- μεταφέρουμε σε κανάτα ή μεγάλο μπολ). Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο ρόφημα. Για να σερβίρουμε, ρίχνουμε το ρόφημα στην κανάτα σερβιρίσματος μαζί με φρεσκοκομμένες φέτες λεμονιού και ροδάκινου και σερβίρουμε σε ποτήρια με παγάκια.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Σπιτικό ice tea

Υλικά:
1 λίτρο νερό, 4 φακελάκια μάυρο τσάι, 100 γρ. ζάχαρη, φλούδα από 1 λεμόνι (ιδανικά βιολογικής καλλιέργειας και ακέρωτο) φέτες λεμόνι & άλλα φρούτα όπως ροδάκινο (προαιρετικά) για σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Σε μία πυρίμαχη κανάτα (ή άλλο σκεύος) προσθέτουμε 1 λίτρο νερό που μόλις βράσαμε.
Έπειτα προσθέτουμε τη φλούδα από ένα λεμόνι και τα φακελάκια του τσαγιού (όσο το νερό είναι ακόμα ζεστό) και τα αφήνουμε να απελευθερώσουν τη γεύση και το άρωμα τους για περίπου 5 λεπτά (ή όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία αν π.χ. χρησιμοποιούμε άλλο είδος τσαγιού). Στη συνέχεια αφαιρούμε τα φακελάκια και τη φλούδα και προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας παράλληλα καλά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Στη συνέχεια προσθέτουμε φέτες λεμονιού και ροδάκινου (προαιρετικά), ή όποιου άλλου φρούτου μας αρέσει. Τοποθετούμε την κανάτα στο ψυγείο για όση ώρα χρειάζεται μέχρι το τσάι να κρυώσει. Σερβίρουμε σε ποτήρια με πάγο και φρούτα και απολαμβάνουμε το καλύτερο σπιτικό iced tea.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v