Αυτές τις φοκάτσιες πρέπει να τις δοκιμάσεις!

Τι εννοείς δεν έχεις δοκιμάσει το παραδοσιακό και πεντανόστιμο ψωμί που οι  Ιταλοί αποκαλούν «φοκάτσια»; Τρεις συνταγές για να κάνεις την αρχή.
Αυτές τις φοκάτσιες πρέπει να τις δοκιμάσεις!
Είναι αφράτο, μυρωδάτο, παίρνει πάνω του ένα σωρό υλικά και είναι σκέτη απόλαυση. Η ιταλική φοκάτσια δεν είναι πίτσα, είναι ψωμάκι και παρακάτω έχουμε τρεις συνταγές για να τη δοκιμάσεις.

Φοκάτσια με ντοματίνια και βασιλικό από τον Άκη Πετρετζίκη 

Υλικά:

Για τη φοκάτσα: 300 γρ. νερό, χλιαρό, 8 γρ. μαγιά ξηρή, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, 500 γρ. αλεύρι σκληρό

Για το πέστο: 20 γρ. φύλλα βασιλικού, 30 γρ. παρμεζάνα, 50 γρ. ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο

Για τη σύνθεση: 400 γρ. ντοματίνια, πιπέρι, 1 κ.γ. ανθό αλατιού, φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση:

Για τη φοκάτσια: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, το ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στη άκρη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε με τα χέρια μέχρι να φτάσει η ζύμη στο μέγεθος του ταψιού. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει.

Για το πέστο: Στο μπλέντερ βάζουμε τα φύλλα βασιλικού, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και χτυπάμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.

Για τη σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Απλώνουμε το πέστο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Βάζουμε τα ντοματίνια και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη για να κάνουμε βαθουλώματα. Προσθέτουμε πιπέρι, το άνθος αλατιού, τα φύλλα βασιλικού και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Φοκάτσια με ελιές και δεντρολίβανο από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Υλικά: 2 φλ. ζεστό νερό, 2 κ.γ. ξηρή μαγιά,4 1/2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κ.γ. αλάτι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 24 πράσινες ή μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση, 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο ή 1 1/2 κ.σ. αποξηραμένο

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα 2 φλ. ζεστό νερό. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε 4 1/4 φλ. αλεύρι και το αλάτι στη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική, προσθέτοντας αλεύρι, αν είναι κολλώδης. Σχηματίζουμε μια μπάλα.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα τη μπάλα της ζύμης, γυρνώντας τη ώστε να πάει το λάδι παντού. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει, περίπου για 1 1/2 ώρα. Τη βγάζουμε από το μπολ, τη ζυμώνουμε λίγο, την κάνουμε πάλι μπάλα και την ξαναβάζουμε στο ίδιο μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει, για περίπου 45 λεπτά. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε στο ταψί. Την απλώνουμε με τα δάχτυλα και αφήνουμε για 10 λεπτά. Απλώνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο πάνω της, μαζί με τις ελιές και το δεντρολίβανο. Την αφήνουμε ακάλυπτη για 25 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240C. Πιέζουμε τα δάχτυλά μας πάνω στη ζύμη, ώστε να κάνουμε βαθουλώματα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή, για 20 λεπτά.

Φοκάτσια με ντοματίνια, κρεμμύδια και φρέσκια ρίγανη από τον Γιάννη Λουκάκο

Υλικά: 300 γρ. αλεύρι 55%, 200 γρ. αλεύρι δυνατό 70%, 150 γρ. προζύμι, 6 γρ. μαγιά νωπή, 50 γρ. ελαιόλαδο, 280 γρ. νερό, 15 γρ. αλάτι, 250 γρ. ντοματίνια, ψητά, 180 γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες, φρέσκια ρίγανη, ελαιόλαδο για το τελείωμα

Εκτέλεση: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα δύο είδη αλευριού και το προζύμι.

Σ' ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά, το νερό και το ελαιόλαδο και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Ζυμώνουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά και μετά για άλλα 5 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε σε δυνατή ταχύτητα για άλλα 3 λεπτά, μέχρι το ζυμάρι ν' αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να γυαλίσει.

Αποσύρουμε το ζυμάρι από τον κάδο του μίξερ και το ρίχνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Σχηματίζουμε μια μπάλα, ζυμώνοντας με απαλές κινήσεις και την τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της. Βάζουμε τη ζύμη σ' ένα λαδωμένο ταψί και την απλώνουμε με τα δάχτυλα, με απαλές κινήσεις. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει.

Όταν φουσκώσει, τη λαδώνουμε ελαφρώς και ρίχνουμε από πάνω τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια και τη ρίγανη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C. Βάζουμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα ταψί, το “πυρώνουμε” και ρίχνουμε μέσα λίγο νερό, για να δημιουργηθούν υδρατμοί.

Τοποθετούμε τη λαμαρίνα στον φούρνο και ψήνουμε στους 220-230 C για 5 λεπτά και μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 C και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά. Αποσύρουμε τη φοκάτσια από τον φούρνο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνειά της.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v