Φρουτοσαλάτες: 5 συνταγές για υγιεινές λιχουδιές

Μπανάνες, φράουλες, πεπόνι και φύλλα μέντας παντρεύονται στις πιο εύκολες και ευφάνταστες συνταγές για την απόλυτη καλοκαιρινή λιχουδιά.
Φρουτοσαλάτες: 5 συνταγές για υγιεινές λιχουδιές
Πολύχρωμες, δροσερές και πέρα για πέρα λαχταριστές, οι φρουτοσαλάτες έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα να μη μας φορτώνουν με τύψεις για τη σιλουέτα μας κάθε φορά που τις λιγουρευόμαστε. Κι αυτό γιατί, όταν δεν τις φορτώνουμε με σαντιγί, μερέντα ή παγωτό, είναι όντως υγιεινές λιχουδιές. Όλες τις υπόλοιπες φορές, είναι απλώς η πιο καλοκαιρινή μας αμαρτία.

Φρουτοσαλάτα σε κούπα πορτοκαλιού
από το Chefoulis.gr

Υλικά
Πορτοκάλια 6 μόνο το εξωτερικό τους και 1 φλιτζάνι τσαγιού ψίχα
Φράουλες 1 φλιτζάνι τσαγιού (κομμένες στα 4)
Αχλάδι 1 φλιτζάνι τσαγιού (κομμένο κύβους)
Ακτινίδια 1 φλιτζάνι τσαγιού (κομμένα σε κύβους)
Μπανάνες 1 φλιτζάνι τσαγιού (κομμένες σε λωρίδες)
Κονιάκ 1 σφηνάκι
Πορτοκάλι 1 (τον χυμό του)

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα 6 πορτοκάλια, τα κόβουμε στην μέση και πολύ προσεχτικά αδειάζουμε το εσωτερικό τους (προσοχή να είναι ομοιόμορφα και χωρίς σημάδια). Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά τα φρούτα μας και τα κόβουμε όπως αναφέρουμε παραπάνω. Τα αδειάζουμε όλα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε απαλά. Ξεκινάμε να γεμίζουμε τα πορτοκάλια. Προτιμάμε τα φρούτα μας να είναι κρύα.

Φρουτοσαλάτα με lime και sticks κανέλας
από το Cookmania.gr 

Υλικά
Για τη φρουτοσαλάτα:
1 λωτός κομμένος σε κυβάκια
2 μήλα κομμένα σε κυβάκια (κάποιο σκληρό μήλο που διατηρείται περισσότερο χωρίς να μαυρίζει)
1 μπανάνα κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 ακτινίδιο κομμένο σε κυβάκια
Χυμός 1 lime
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μαρμελάδα Lime ή κάποια της επιλογής μας
½ κουταλιά του γλυκού καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
Για τα sticks κανέλας:
2-3 πίτες τορτίγιες κομμένες σε λωρίδες
1 ½ κουταλιά της σούπας αραβοσιτέλαιο ή βούτυρο λιωμένο
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κανέλα
½ κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση
Για τη φρουτοσαλάτα: Ανακατεύουμε τα φρούτα σε σκεύος με καπάκι. Σε ένα μικρό μπολ ή φλιτζάνι ανακατεύουμε το χυμό Lime με τη μαρμελάδα και το ρίχνουμε στα φρούτα. Ανακατεύουμε προσεχτικά και φυλάμε στο ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα.

Για τα sticks κανέλας: Εν τω μεταξύ απλώνουμε τις λωρίδες τορτίγιας σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις αλείφουμε με το λάδι ή το βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 10 λεπτάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σερβίρουμε τη φρουτοσαλάτα σε μεγάλο γυάλινο μπολ ή την μοιράζουμε σε μικρότερα συνοδεύοντας την με τα sticks κανέλας.

Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και μέλι
από τις Μαγειρικές Διαδρομές 

Υλικά
διάφορα φρούτα εποχής κομμένα σε κυβάκια
1 γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
1 κ.σ. μέλι
1 σφηνάκι χυμό ροδάκινο ή μήλο

Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα φρούτα κομμένα. Προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να δέσουν οι γεύσεις για μία ώρα στο ψυγείο. Παίρνουμε μπολάκια και βάζουμε εναλλάξ φρούτα-γιαούρτι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας, τέλος ρίχνουμε πάνω το σιροπάκι από τον χυμό και το μέλι. Σερβίρουμε αμέσως.

Φρουτοσαλάτα με φράουλες
από τις Συνταγές της Παρέας 

Υλικά
3 μπανάνες
2 αχλάδια
3 μήλα
φράουλες όσες θέλουμε
2 ακτινίδια
1 κουτί κομπόστα ανανά
μισή κουταλιά ζάχαρη
1 κουτάλι σούπας οποιουδήποτε λικέρ
1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 φακελάκια garni ζαχαροπλαστικής
λίγο τριμμένο καρύδι

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη σαντιγύ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε 10 λεπτά στην κατάψυξη. Έπειτα τη βάζουμε στη συντήρηση μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα φρούτα μας. Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες και τα αχλάδια με τα μήλα σε μικρούς κύβους (αφού πρώτα τα έχουμε ξεφλουδίσει). Όταν τα τεμαχίζουμε τα ρίχνουμε μέσα σε μία λεκάνη με νερό και το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.

Κόβουμε τις φράουλες, τα ακτινίδια και τον ανανά σε κομματάκια. Προσοχή: δεν πετάμε το ζωμό της κομπόστας. Στραγγίζουμε τις μπανάνες, αχλάδια και μήλα και ανακατεύουμε όλα τα φρούτα σε ένα οβάλ, σχετικά βαθύ πυρέξ. Χρησιμοποιούμε χέρια ή ό,τι άλλο διαθέσιμο έχουμε για το ανακάτεμα. Στο κουτί που ήταν η κομπόστα και έχει παραμείνει ο ζωμός, προσθέτουμε το λικέρ και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα φρούτα με το ζωμό που ετοιμάσαμε. Στρώνουμε πάνω από τα φρούτα τη σαντιγύ και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Φρουτοσαλάτα με Πεπόνι, Ροδάκινο και Φύλλα Μέντας
από το Dailycious.gr 

Υλικά
½ πεπόνι
2 ροδάκινα (ή νεκταρίνια)
λίγα ψιλοκομμένα φύλλα μέντας (ή δυόσμου, που είναι της ιδίας οικογένειας)
χυμό από ½ φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι

Εκτέλεση
Κόβουμε σε κύβους το πεπόνι και τα ροδάκινα (ή νεκταρίνια). Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα φρούτα με τα ψιλοκομμένα φύλλα μέντας και τον χυμό πορτοκαλιού και τα αφήνουμε για 30’ στο ψυγείο ώστε να δέσουν οι γεύσεις των φρούτων. Σερβίρουμε την φρουτοσαλάτα κρύα από το ψυγείο με λίγα επιπλέον φυλλαράκια μέντας για διακόσμηση.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v