@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τρεις συνταγές που είναι τρέλα με μοτσαρέλα

Το ιταλικό τυρί με την χαρακτηριστική υφή και τη βελούδινη γεύση πρωταγωνιστεί σε τρεις λαχταριστές συνταγές.

Τρεις συνταγές που είναι τρέλα με μοτσαρέλα

Κατάλευκη, μαλακή, με βελούδινη υφή και γεύση η μοτσαρέλα κατηγορείται ως άνοστη όμως η ιδιαίτερη γεύση της την καθιστά ιδανικό σύντροφο στις μαγειρικές μας. Δείτε τρεις συνταγές με το ιταλικό τυρί που θα σας ενθουσιάσουν.

Τάρτα με ντομάτα και μοτσαρέλα

Υλικά:

Για την τάρτα: 2 ντομάτες, 300 γρ. μοτσαρέλα, 1/2 ματσάκι φύλλα βασιλικού, αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. ελαιόλαδο, 325 γρ. ζύμη κουρού, ρόκα, φυλλα, για το σερβίρισμα

Για το πέστο: 1 ματσάκι βασιλικό, 1 σκ. Σκόρδο, 50-100 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε τη ζύμη σε μία ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ. με αποσπώμενη βάση την οποία έχουμε λαδώσει ελαφρά προηγουμένως. Παράλληλα στραγγίζουμε τις μοτσαρέλες από τα υγρά τους σε ένα σουρωτήρι.

Ιδανικά τις αφήνουμε όλο το προηγούμενο βράδυ σε ένα πιάτο το οποίο το έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί και το βάζουμε στο ψυγείο. Ψήνουμε τη ζύμη σκέτη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 20 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε ελαφρά να κρυώσει όσο ετοιμάζουμε την γέμιση. Κόβουμε τις μοτσαρέλες σε λεπτές φέτες 2-3 χιλιοστών πάχος τις οποίες βάζουμε σε ένα μπολ με το ελαιόλαδο και μπόλικο αλατοπίπερο.

Κόβουμε τις ντομάτες στα δύο εγκάρσια και αφαιρούμε με τα δάχτυλά μας ή με ένα κουτάλι τα σπόρια και τα επιπλέον ζουμιά που μπορεί να έχουν. Κόβουμε κάθε μισή ντομάτα κάθετα σε λεπτές φέτες 2-3 χιλιοστών πάχος. Στρώνουμε στον πάτο της ζύμης εναλλάξ φέτες ντομάτας και μοτσαρέλας. Ενδιάμεσα τοποθετούμε και μερικά φύλλα βασιλικού. Ψήνουμε για 25 λεπτά επιπλέον μέχρι που να λιώσει το τυρί και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Καθώς ψήνεται η τάρτα ετοιμάζουμε το πέστο. Σε ένα μούλτι ή σε ένα γουδί χτυπάμε τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε με το πέστο και φρέσκα φύλλα ρόκας.

Συνταγή από εδώ.

Σαλάτα ρόκα με ψητή μοτσαρέλα τυλιγμένη σε προσούτο

Υλικά

Για τη σαλάτα: 25 γρ. ελαιόλαδο, 250 γρ. μοτσαρέλα, 60 γρ. προσούτο, σε φέτες, 180 γρ. ρόκα , 80 γρ. λιαστές τομάτες, ζουλιέν, 20 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο, 80 γρ. βινεγκρέτ μπαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ μπαλσάμικο: 75 γρ. ξύδι μπαλσάμικο , 15 γρ. μέλι, 10 γρ. μουστάρδα Ντιζόν, 300 γρ. ελαιόλαδο, νερό

Εκτέλεση: Στεγνώνουμε την μοτσαρέλα από τα υγρά της και την αλατίζουμε. Τυλίγουμε την μοτσαρέλα προσπαθώντας να σχηματίσουμε έναν 'φάκελο' σχετικά σφικτό με τις φέτες του προσούτο, προσπαθώντας να καλύψουμε όλες τις πλευρές της. Προαιρετικά βάζουμε την μοτσαρέλα στο ψυγείο για λίγα λεπτά, όσο ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ, ώστε να σφίξει.

Σ’ ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε προσεκτικά την μοτσαρέλα απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι το προσούτο να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει τραγανό. Αποσύρουμε την μοτσαρέλα σ’ ένα σκεύος και προαιρετικά την βάζουμε στον φούρνο για 3-4 λεπτά, μέχρι ν’ αρχίσει να λιώνει στο εσωτερικό της.

Παράλληλα, σ’ ένα μπωλ ρίχνουμε την ρόκα, τη βινεγκρέτ μπαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Βγάζουμε την μοτσαρέλα από τον φούρνο και την κόβουμε στην μέση. Την σερβίρουμε με την ρόκα, το κουκουνάρι και τις λιαστές ντομάτες.

Για τη βινεγκρέτ μπαλσάμικο: Τοποθετούμε το ξύδι, τη μουστάρδα και λίγο νερό στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και το μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό.

Συνταγή από εδώ

Melanzane alla Parmigiana ή μελιτζάνες με παρμεζάνα

Υλικά: 1,5 κιλά μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές φέτες, ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα: 800γρ. ντοματάκια κονσέρβα ή την ίδια ποσότητα σε φρέσκες ντομάτες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, ελαιόλαδο, 2-3 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένα, λίγη ρίγανη ξερή, αλάτι-πιπέρι

Για τη συναρμολόγηση: 500γρ μοτσαρέλα φρέσκια ή για πίτσα, 100γρ παρμεζάνα, φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι τριμμένο

Εκτέλεση

Για τις μελιτζάνες: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες 1 εκατοστού. Καλύπτουμε δύο ρηχά ταψιά φούρνου με αντικολλητικό λαδόχαρτο και απλώνουμε επάνω τις φέτες μελιτζάνας, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσά τους. Με το πινέλο αλείβουμε καλά με λάδι και τις δύο πλευρές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 οC) για περίπου 20 -25 λεπτά. Θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μαλακές, αλλά δεν χρειάζεται να πάρουν χρώμα. Αν έχετε φούρνο με αέρα μπορείτε να ψήνετε τα ταψιά δύο δύο και να κερδίσετε χρόνο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις φυλάμε σε τάπερ στο ψυγείο μέχρι και δύο μέρες.

Για την σάλτσα ντομάτας: σε μια κατσαρολίτσα βαθιά βάζουμε να κάψει λίγο λάδι (3-4 κ.σ.) και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε την ντομάτα και σιγοβράζουμε μέχρι να έχουμε μια πηχτή σάλτσα.  Δοκιμάζουμε μήπως θέλει και λίγη ζάχαρη, γιατί καμιά φορά οι ντομάτες είναι ξινές. Στο τέλος ρίχνουμε τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Και η σάλτσα μπορεί να φτιαχτεί από την προηγουμένη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 oC αέρα. Λαδώνουμε τη βάση του πυρέξ και ρίχνουμε λίγη σάλτσα. Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες. Ρίχνουμε τη μισή μοτσαρέλα και τη μισή παρμεζάνα και ίσως και λίγο φρυγανιά. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνουμε με λίγη μοτσαρέλα, παρμεζάνα και φρυγανιά αν θέλουμε. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 45 λεπτά.

Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρουμε, για να δέσουν οι γεύσεις και να απορροφηθούν τυχόν υγρά.

Συνταγή από εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Το σινεμά είναι μια τέχνη όπου κάνεις ωραία πράγματα σε ωραίες γυναίκες."

Φρανσουά Τρυφφώ, 1932-1984, Γάλλος σκηνοθέτης

  • 1916 - Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη ναυμαχία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας
    1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2