Ζόρικες συνταγές που αξίζουν τον κόπο

Έχετε όρεξη για να περάσετε αρκετό χρόνο στην κουζίνα; Ε, αυτές οι συνταγές θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω στο τέλος.
Ζόρικες συνταγές που αξίζουν τον κόπο
Θέλουν να ασχοληθείς αρκετά μαζί τους. Όμως στο τέλος θα σε αποζημιώσουν με την γεύση τους. Αυτές οι συνταγές είναι ο πιο νόστιμος… μπελάς.

Δε φέημους  γκρηκ μουζάκα

Υλικά: 3 πατάτες, μεγάλες, βρασμένες και ξεφλουδισμένες, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 2 κολοκυθάκια, μεσαία, 2 μελιτζάνες, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά: 1 κρεμμύδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα, 1 σκ. Σκόρδο, 3 πρέζες ζάχαρη κρυσταλλική, 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, 1 κ.γ. κοφτό κανέλα, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ: 100 γρ. βούτυρο, 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 750 ml γάλα, 3,5%, πιπέρι, τριμμένο, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο, 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, 3 κρόκους

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Για τα λαχανικά:

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες 1 εκ. και τις ψήνουμε στο τηγάνι μαζί με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και από τις δύο πλευρές (και να σπάσουν δεν πειράζει). Σε ένα ταψί (25x30) με ελάχιστο ελαιόλαδο στρώνουμε τις πατάτες (1η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει και το βάζουμε στο ταψί πάνω από τις πατάτες.

Κόβουμε τα κολοκύθακια σε ροδέλες και τα ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Περιμένουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και τα στρώνουμε πάνω στις πατάτες (2η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Περιμένουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και τις στρώνουμε πάνω από τα κολοκύθια (3η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.

Για τον κιμά:

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε για τα λαχανικά μαζί με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τον πελτέ και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Σε αυτό το σημείο ξύνουμε με την κουτάλα τον πάτο του τηγανιού για να ανακατευτεί καλά ο πελτές, να πάρει χρώμα και να φύγει η πικρή του γεύση. Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα. Σβήνουμε με την τομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να δέσει σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λίγο πριν αφαιρέσουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε.

Για τη μπεσαμέλ:

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα, σταδιακά σε δόσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ρίχνουμε το γάλα σε μικρές δόσεις. Μόλις απορροφηθεί η πρώτη (να μην έχει γρομπαλάκια), τότε ρίχνουμε την επόμενη δόση. Ανακατεύουμε συνεχώς έτσι ώστε να μη μας σβολιάσει το μείγμα. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να απορροφηθεί τελείως το γάλα. Μόλις η μπεσαμέλ αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη. Θα πρέπει να είναι κρεμώδης και λεία. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τριμμένο πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγη παρμεζάνα, τους κρόκους από τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Για τη συναρμολόγηση:

Ρίχνουμε 200 γρ. από τη μπεσαμέλ μέσα στον κιμά. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατηθούν όλα τα υλικά του μουσακά μας ενωμένα. Προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Στρώνουμε τον κιμά στο ταψί με τα λαχανικά (4η στρώση). Τέλος, προσθέτουμε τη μπεσαμέλ (προσέχουμε να τη στρώσουμε καλά σε όλο το ταψί) και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε στον φούρνο 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά για 1 ώρα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Το σωστό το ριζότο, με τα πορτσίνι του

Υλικά:

Για τα μανιτάρια: 25 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι, 1 σκελίδα σκόρδο, 50 γρ. βούτυρο ανάλατο, αλάτι, κατά βούληση, διάφορα πιπέρια, φρεσκοτριμμένα, κατά βούληση

Για το ριζότο: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 300 γρ. ρύζι για ριζότο, 100 ml λευκό κρασί, μία πρέζα σαφράν, εμποτισμένη σε 1 κ.σ. ζεστό νερό, 1,2 λίτρα ζωμό κότας, ζεστό, 1 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη + 1κ.σ για τη γαρνιτούρα, 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, φύτρες φασολιών, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:

Για τα μανιτάρια:

Σε ένα μπολ με νερό βάζουμε τα μανιτάρια πορτσίνι και τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Στραγγίζουμε τα μανιτάρια και κρατάμε το νερό τους. Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε 30 γρ. βούτυρο και ρίχνουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια και τόσο ζωμό μανιταριών, όσο χρειάζεται για να τα καλύψει. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα μανιτάρια και να σωθεί το νερό τους.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για το ριζότο:

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι  και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το κρασί και το σαφράν και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ζωμό κότας, 1 φλ. κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνοντας λίγο να εξατμιστεί πριν προσθέσουμε το επόμενο φλιτζάνι.  Αυτό θα διαρκέσει 20 περίπου λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε την παρμεζάνα και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε τα μανιτάρια στη μέση και γύρω από αυτά τοποθετούμε ομοιόμορφα το ριζότο. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και το μαϊντανό, γαρνίρουμε με φύτρες φασολιών και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Γαλακτομπούρεκο με σιμιγδάλι: κρέμα και φύλλο συνδυασμός άπαιχτος

Υλικά: 1 πακέτο φύλλο κρούστας, 250 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο

Για το σιρόπι: 700 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. νερό, 100 γρ. γλυκόζη, 1 τεμ. πορτοκάλι (φλούδες), ακέρωτο

Για τη σιμιγδαλόκρεμα: 1 κιλό γάλα φρέσκο, πλήρες, 250 γρ. ζάχαρη, 1 τεμ. πορτοκάλι (ξύσμα), ακέρωτο, 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 4 αυγά

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο, παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων περίπου 25 x 38 εκ. στρώνουμε τα μισά φύλλα. Κάθε φύλλο που βάζουμε το αφήνουμε να εξέχει από διαφορετική πλευρά του ταψιού και το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και την κρέμα, αλλά στο μεταξύ σκεπάζουμε τα αχρησιμοποίητα φύλλα με μια πετσέτα, για να μην ξεραθούν.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 4 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από όταν αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τη σιμιγδαλόκρεμα:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τον αυγοδάρτη την υπόλοιπη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και τα αβγά. Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και την επαναφέρουμε στη φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και ν' αρχίσει να κοχλάζει. Τότε την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε αμέσως στο ταψί, πάνω από τα φύλλα. Την απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στις διαστάσεις του ταψιού, ώστε να μην εξέχουν από αυτό, και τα στρώνουμε από πάνω, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Χαράσσουμε ελαφρώς το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια (δηλαδή το μαχαίρι να μη φτάνει μέχρι κάτω). Φουρνίζουμε και ψήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα (ανάλογα με το φούρνο μας), έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.

Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο-λίγο με μια κουτάλα. Το χρησιμοποιούμε όλο. Αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος, να απορροφηθεί κάπως το σιρόπι πριν σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v