Σούπερ λαχταριστές συνταγές για κέικ

Θα μοσχοβολίσει το σπίτι, θα έχεις και σούπερ πρωινό για τις επόμενες μέρες –τώρα που έχεις όντως χρόνο να φας πρωινό. Φτιάξε ένα κέικ.
Σούπερ λαχταριστές συνταγές για κέικ
Λίγα πράγματα κουβαλάνε τόση μυρωδιά από τα παιδικά μας χρόνια όση ένα αφράτο κέικ που μόλις βγήκε από τον φούρνο. Αν θέλεις να αναβιώσεις εκείνο το καθησυχαστικό συναίσθημα πως όλα θα πάνε καλά, σου βρήκαμε μερικές τέλειες συνταγές για τα πιο λαχταριστά κέικ.

Δίχρωμο κέικ «της μανούλας»

Υλικά:
1 φλ. Βούτυρο, 1 φλ. Ζάχαρη, 5 αυγά, 1 βανίλια, 1 πρέζα αλάτι, 2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο, 4 κ.σ. κακάο, 6 κ.σ. γάλα, έξτρα αλεύρι + βούτυρο για τη φόρμα

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε αυτό το απλό κέικ χτυπώντας για λίγα λεπτά το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψει. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, να τα αφομοιώνει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι. Βουτυρώνουμε πολύ καλά και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε μέσα το μισό μείγμα.

Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και διαλύουμε το κακάο. Ρίχνουμε το διαλυμένο κακάο στο μείγμα του κέικ που κρατήσαμε. Το ανακατεύουμε με κουτάλι, να πάει παντού και να γίνει σκούρο. Θα ψήσουμε σε μεσαίου μεγέθους και μακρόστενη φόρμα. Κουταλιά κουταλιά, το αδειάζουμε στη φόρμα όλο και κάνοντας σχέδια με το κουτάλι, μπλέκουμε το σκούρο με το ανοιχτόχρωμο μείγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια, ψήνουμε στους 175οC σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Κέικ με τρία υλικά

Υλικά:
400 γρ. πραλίνα σοκολάτας σε θερμοκρασία δωματίου, 400 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου, 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για το frosting: 200 γρ. τυρί κρέμα, 200 γρ. πραλίνα σοκολάτας σε θερμοκρασία δωματίου
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά) ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, την πραλίνα σοκολάτας, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, αφού πρώτα το περάσουμε από κόσκινο και ανακατεύουμε με μία πλαστική σπάτουλα ή μαρίζ μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Σε μια αντικολλητική φόρμα 10x30 εκ. αδειάζουμε σιγά σιγά το μείγμα μας και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι ώστε να απλωθεί παντού το μείγμα ομοιόμορφα. Ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά. Αν η φόρμα μας δεν είναι αντικολλητική τότε την βουτυρώνουμε και την κακαώνουμε.

Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί το κέικ, το τρυπάμε με ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα και αν βγει καθαρό, τότε σημαίνει ότι το κέικ μας είναι έτοιμο. Αφού ψηθεί, το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Καλύτερα να το τοποθετήσουμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει πιο εύκολα. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με την πραλίνα σοκολάτας μέχρι να ομογενοποιηθούν και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να χρειαστούμε το frosting. Μετά από περίπου 1 ώρα, απλώνουμε πάνω από το κέικ μας όλο το frosting. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε και κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι σε κομμάτια.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο

Υλικά:
300 γρ. κουβερτούρα 50%-55% κακάο τεμαχισμένη, 160 γρ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο, 200 γρ. ζάχαρη, 4 αυγά, 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 120 γρ. καρύδια τριμμένα, σαντιγί άγλυκη ή γιαούρτι ή παγωτό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Αποσύρουμε και την ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τη ζάχαρη με τα αυγά έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν πολύ καλά και τ’ ανακατεύουμε με τη σοκολάτα και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το τριμμένο καρύδι και ανακατεύουμε απαλά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 18 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τσέρκι, το οποίο θα ακουμπήσουμε πάνω σε ένα ταψί και θα καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματά του με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 25-30 λεπτά. Αυτό το κέικ είναι πιο νόστιμο ζεστό, επομένως κάθε φορά που θέλουμε να σερβίρουμε μπορούμε να ζεσταίνουμε το κομμάτι. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με σαντιγί ή γιαούρτι ή παγωτό.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου 

Κέικ κανέλας

Υλικά:
500 γρ. αλεύρι (κοσκινισμένο), 400 γρ. μαύρη Ζάχαρη, 250γρ βούτυρο, 400ml γάλα πλήρες (σε θερμοκρασία δωματίου), 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου), 1 βανίλια, 1 κ.σ. κανέλα, 1 κ.σ. κονιάκ, 1 κ.γ. Baking powder

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα ολόκληρα τα αυγά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια, την κανέλα, το κονιάκ, το γάλα, το baking powder και το αλεύρι μέχρι να δέσει το μίγμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα και το τοποθετούμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Αφού ψηθεί το αφήνουμε στη φόρμα για 10 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε το κέικ με ένα μίγμα από άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v