Νόστιμες συνταγές με ελληνικά βότανα

Τα ελληνικά βότανα μπαίνουν σε 4 αγαπημένες συνταγές και αναδύουν αρώματα και εικόνες μοναδικές.
Νόστιμες συνταγές με ελληνικά βότανα
Έχουν υπέροχη μυρωδιά, χαρακτηριστική γεύση και απογειώνουν με μοναδικό τρόπο πιάτα με κρέας. Τα ελληνικά βότανα συμπληρώνουν ιδανικά τέσσερις νόστιμες συνταγές με κρέας.

Μοσχάρι εξοχής με βότανα και κρασί

Υλικά: 1½ κιλό κιλότο μοσχαρίσιο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 καρότο, ψιλοκομμένο σε κυβάκια ή τριμμένο, 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο σε καρεδάκια, 2 φλιτζάνια μανιτάρια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, 1 δαφνόφυλλο, 1 κ.σ. πελτές ντομάτας, 2½ φλιτζάνια κόκκινο ξηρό κρασί, 2 φλιτζάνια ζωμός κρέατος ή νερό, 2 ντομάτες

Για το μείγμα βοτάνων: 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, ½ φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος, 4 φρέσκα φύλλα ψιλοκομμένα (ή 1 κ.σ. αποξηραμένο) φασκόμηλο, 1 κ.γλ. δεντρολίβανο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Σ’ ένα μπολ φτιάχνουμε το μείγμα βοτάνων ενώνοντας όλα τα υλικά. Θα χρησιμοποιήσουμε το μισό μείγμα μέσα στο κρέας και το υπόλοιπο στο τελείωμα της συνταγής. Με μυτερό και μακρύ μαχαίρι κάνουμε 10 βαθιές χαρακιές στο κρέας και τις γεμίζουμε με λίγο μείγμα βοτάνων, μπήγοντάς το με το δάχτυλό μας. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές το κρέας μέχρι να κάνει κρούστα, περίπου 5΄ από κάθε πλευρά. Όταν ροδίσει το βγάζουμε σε πιατέλα, το αλατίζουμε και το σκεπάζουμε να διατηρηθεί ζεστό. Από την κατσαρόλα αφαιρούμε με κουτάλι το περισσότερο λίπος και κρατάμε 2 κ.σ. Σ’ αυτό σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, τα μανιτάρια και το δεντρολίβανο.

Αφήνουμε να γυαλίσουν ελαφρά περίπου 5΄, προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα βοτάνων και τον πελτέ ντομάτας. Σβήνουμε με το 1/2 φλιτζάνι κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν όλο το υγρό. Έτσι συμπυκνώνουμε και κρατάμε όλα τ’ αρώματα κρασιού, λαχανικών και βοτάνων. Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 φλιτζάνι κρασί και 1 φλιτζάνι ζωμό. Αφήνουμε να βράσει 5΄ μέχρι να μείνει το μισό υγρό. Τοποθετούμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι κρασί και 1 φλιτζάνι ζωμό. Κόβουμε στα δύο τις ντομάτες, τις σφίγγουμε να φύγουν υγρά και σπόροι και τις βάζουμε στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται. Σιγοβράζουμε περίπου για 2 ώρες, γυρίζοντας το κιλότο κάθε μισή ώρα για να μη στεγνώσει. Κόβουμε σε φέτες το κρέας σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αν φαίνεται αραιή, τη βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει.

Συνταγή από εδώ.

Κοτόπουλο με κόλιανδρο

Υλικά: 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, 6 μπούτια κοτόπουλου, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι, 1 κρεμμύδι, 2 σκ. Σκόρδο, 1/2 κ.γ. κύμινο, 500 γρ. νερό, 250 γρ. ρύζι μπασμάτι, 100 γρ. κόκκινα φασόλια, κονσέρβα, 100 γρ. καλαμπόκι, κονσέρβα, 2 κ.σ. χυμό, λάιμ, 1/2 ματσάκι κόλιανδρο

Για το σερβίρισμα: κόλιανδρο, φρέσκο, ψιλοκομμένο, φέτες λάιμ, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου, και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά για 5-6 λεπτά ακόμα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα.

Βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, τα αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το κύμινο.

Ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα, ρίχνουμε το νερό, και μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το ρύζι, τα φασόλια, το καλαμπόκι, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να ψηθούν όλα τα υλικά μαζί για άλλα 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά  (ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι).

Μόλις είναι έτοιμο  προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον χυμό λάιμ και το ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Σερβίρουμε με φύλλα  φρέσκου κόλιανδρου, τις φέτες από λάιμ και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνταγή από εδώ

Κεφτεδάκια με σάλτσα γιαούρτι και δυόσμο

Υλικά:  130 γρ. ελαιόλαδο, 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 40 γρ. κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στον τρίφτη, 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, 300 γρ. χοιρινός κιμάς, 1 γρ. κύμινο, σκόνη, 8 γρ. αλάτι, 80 γρ. ψωμί τοστ, 55γρ. κρέμα γάλακτος, 2 γρ. πάπρικα καπνιστή, 10 γρ. δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος, 8  γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 1 αυγό, 1  γρ. δυόσμος ξερός, ηλιέλαιο για το τηγάνισμα, αλεύρι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα γιαούρτι – δυόσμο: 160 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 1 γρ. δυόσμος ψιλοκομμένος, 3 γρ. ξύδι λευκό, 5 γρ. ελαιόλαδο, 2 γρ.  μέλι, αλάτι

Εκτέλεση: Για τα κεφτεδάκια, ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, μέχρι αυτό να μυρίσει και αποσύρουμε από τη φωτιά. Κρυώνουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το τοποθετούμε σ’ ένα μπολ, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε κεφτέδες των 50 γρ. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο. Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τους κεφτέδες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τους στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη σάλτσα γιαούρτι – δυόσμο, σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και με ένα σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Συνταγή από εδώ

Αρνάκι με δενδρολίβανο και μουστάρδα

Υλικά: 1 αρνίσιο μπούτι ή πλάτη, 2 κιλά περίπου (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να ξεκοκαλίσει το κρέας και να σας το ετοιμάσει για ρολό), 3 σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση, 2 κ.σ. μουστάρδα με σπόρους, 2 κ.σ. ψίχουλα ψωμιού, δενδρολίβανο (κατά προτίμηση φρέσκο) ψιλοκομμένο, 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη, 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο, πιπέρι σε κόκκους, αλάτι

Εκτέλεση: Τρυπάμε το κρέας με ένα μυτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία, το αλατίζουμε και μπήγουμε μέσα σε κάθε τρύπα 1 σκελίδα σκόρδου. Το πασπαλίζουμε εσωτερικά με μπόλικο δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μισή μουστάρδα, το ψωμί και την κεφαλογραβιέρα και τα ομογενοποιούμε. Απλώνουμε μια στρώση από το μείγμα αυτό πάνω στο κρέας. Το τυλίγουμε σε ρολό και το αλείφουμε από πάνω με την υπόλοιπη μουστάρδα.

Τοποθετούμε το ρολό σε ένα ταψί και το περιχύνουμε με το βούτυρο, πασπαλίζοντάς το με το υπόλοιπο δενδρολίβανο. Κατόπιν το τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας. Το ψήουμε στο φούρνο στους 180° C, 2 ώρες περίπου, ανοίγοντας το χαρτί τα τελευταία 20΄ του ψησίματος για να πάρει χρώμα. Το σερβίρουμε κομμένο σε φέτες.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v