Πώς θα νοστιμέψεις τα πιο αηδιαστικά ελληνικά πιάτα

Αν στην όψη ενός πιάτου φακές ή μπάμιες το στομάχι σου γυρνάει ανάποδα, έχουμε νόστιμες λύσεις.

Υπάρχουν κάποια φαγητά της ελληνικής κουζίνας τα οποία έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τους εφιάλτες των παιδικών μας χρόνων. Μπάμιες, φακές, φασολάδα, σπανακόρυζο και αγκινάρες, μόνο στο άκουσμα τους ξυπνούν μνήμες… πολέμου με τη μάνα.

Αν ο ήχος της φράσης «Έλα να φας Κωστάκη, έχει φακές» σου προκαλεί ανατριχίλα ακόμα και σήμερα, ίσως ήρθε η ώρα να πας ένα βήμα παρακάτω και να ξεπεράσεις τα παιδικά σου τραύματα.

Δες παρακάτω μερικές συνταγές για να δεις με άλλο μάτι, πιο νόστιμο, τα πιο «ίου» φαγητά της ελληνικής κουζίνας.

 

Το σπανακόρυζο τα βρήκε με τη κρέμα γάλακτος

 

Υλικά: 115 γρ. ρύζι καρολίνα η ρύζι για ριζότο (Riso Carnaroli), 800 γρ. φρέσκο σπανάκι καθαρισμένο, 4-5 κουταλιές κρέμα γάλακτος, 2 κουταλιές βούτυρο, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 πράσο ψιλοκομμένο, ½ φλιτζάνι νερό, ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο τοματάκι, 3 κουταλιές σούπας άνηθος ψιλοκομμένος, πιπέρι, αλάτι

 

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά το σπανάκι έτσι ώστε να φύγει το χώμα. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και το ζεματίζουμε. Μόλις αρχίσει να βράζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε.

Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε με το βούτυρο το ψιλοκομμένο πράσο, το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σπανάκι που έχετε σουρώσει και ανακατεύουμε για λίγο με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το νερό, το ψιλοκομμένο τοματάκι, το αλάτι, το πιπέρι, και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το ρύζι και τον άνηθο. Αφήνουμε να βράσει για 15-17 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μείνει λίγη ποσότητα ζωμού. Όταν το ρύζι έχει βράσει προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε έτσι ώστε να χυλώσει. Το σπανακόρυζο είναι έτοιμο.

 

Συνταγή από εδώ.

Οι φακές ερωτεύτηκαν ένα χωριάτικο λουκάνικο

Υλικά: 8 μικρά χωριάτικα λουκάνικα (ή 4 μεγάλα κομμένα σε χοντρά κομμάτια), 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, 1 σκελίδα σκόρδο, 300 γρ. χοντρές φακές, 2 καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες, 1 κ.σ. λευκό ξίδι, 1 συσκευασία ντοματάκια κονκασέ, 1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας, 1 δαφνόφυλλο, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε τις φακές για 5΄ και τις στραγγίζουμε. Πετάμε το νερό. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα λουκάνικα ολόκληρα γύρω γύρω για 5΄-6΄. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο, τις φακές και τις πιπερίτσες. Ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το ξίδι.

Ρίχνουμε τον πελτέ και τρίβουμε την κατσαρόλα. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τις ντομάτες. Τέλος συμπληρώνουμε ζεστό νερό, να εξέχει 3-4 εκ. πάνω από την επιφάνεια των υλικών. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να χυλώσουν οι φακές και σχεδόν να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Συνταγή από εδώ.

Οι αγκινάρες γίνηκαν καρμπονάρα

Υλικά: 500 γρ. ταλιολίνι (ή φετουτσίνι), 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 6 αγκινάρες (κατεψυγμένες) κομμένες στα τέσσερα, 4 φέτες ζαμπόν (βραστό) κομμένες σε λωρίδες, 3 αυγά βιολογικά, 1 φλ. παρμεζάνα ρετζιάνο τριμμένη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κ.σ. άνηθος (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα ταλιολίνι. Στο μεταξύ, σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2΄. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό απ’ αυτό που βράζουν τα ζυμαρικά. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 5΄, ώσπου να πιουν τα υγρά τους. Τότε προσθέτουμε το ζαμπόν σε λωρίδες. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την παρμεζάνα και ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Με τσιμπίδα μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα με τις αγκινάρες. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε καλά. Εάν θέλουμε, σ’ αυτή τη φάση προσθέτουμε τον άνηθο. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, με έξτρα παρμεζάνα.

Συνταγή από εδώ.

Και οι μπάμιες σου… γαρίδα

Υλικά: 1 κιλό γαρίδες Νο1, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. θυμάρι, 50 γρ. ούζο, 1 κρεμμύδι, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 κιλό μπάμιες , 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, ¼ ματσάκι δυόσμο, ¼ ματσάκι μαϊντανό

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Χαράσσουμε τις γαρίδες εγκάρσια και τις βάζουμε σε ένα μπολ και βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι, σβήνουμε με το ούζο και αφαιρούμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε το τηγάνι ξανά στη φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τις μπάμιες και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, καλύπτουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον δυόσμο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Η ροδίτικη φασολάδα είναι πιο νόστιμη

Υλικά: 1 κιλό φασόλια μέτρια, ½ κιλό κατσικίσιο κρέας (κομμένο σε μερίδες), 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), 3 μέτρια καρότα (ψιλοκομμένα), 1 κιλό ντομάτα τριμμένη, πιπέρι κόκκινο, αλάτι κατά βούληση

Βράζουμε πρώτα σε μία βαθιά κατσαρόλα το κατσίκι με μπόλικο νερό να μαλακώσει. Όταν γίνει το κρέας, το βγάζουμε σε μία πιατέλα και κρατάμε το ζωμό.

Βράζουμε τα φασόλια με μπόλικο νερό για περίπου 30′ να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το βρασμένο κατσίκι. Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια, τη ντομάτα, το καρότο, το σέλινο, τον πελτέ και το ζωμό του κρέατος.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα λόπια με το κατσίκι να βράσουν για 40′ περίπου, σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσει η Ροδίτικη φασολάδα.

Συνταγή από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v