Τα φτερά του μύθου: Το κουκλοθέατρο στα καλύτερά του

Πώς δίνεις ζωή σε ένα αντικείμενο; Από τι υλικό φτιάχνονται τα παραμύθια; Η Δήμητρα Κωνσταντινίδου και ο Σπύρος Παπαχρήστου μας ξεναγούν στα σκηνικά, τις ιστορίες και τους μηχανισμούς των ονειρικών τους παραστάσεων.
Τα φτερά του μύθου: Το κουκλοθέατρο στα καλύτερά του
της Ηρώς Κουνάδη

Στο εργαστήριο της Δήμητρας Κωνσταντινίδου και του Σπύρου Παπαχρήστου επικρατεί ένα πολύχρωμο, υπέροχο, δημιουργικό χάος. Κάθε τετραγωνικό μέτρο είναι καλυμμένο με μια κατασκευή που θέλεις να πιάσεις και να επεξεργαστείς. Ξύλινες μαριονέτες, πάνινες κούκλες, κεφάλια από χαρτοπολτό που στηρίζονται επάνω σε μολύβια, φακοί τσέπης που μετατρέπονται σε μηχανισμούς κίνησης των χαρακτήρων του κουκλοθεάτρου, μίνι μεταλλικές βρύσες, ένας πάγκος τσαγκάρη μινιατούρα, με απλωμένα πάνω του λιλιπούτεια δερμάτινα παπούτσια κι ακόμα πιο περίτεχνα εργαλεία. Και μια ολόκληρη πόλη φτιαγμένη από φελιζόλ (ή μήπως είναι από το υλικό των παραμυθιών;) ζωγραφισμένη με τα χρώματα της Ανατολής και φωτισμένη ονειρικά, με γαλάζιο και κιτρινωπό φως να βγαίνει μέσα από κάθε κτίριο.

«Τα πάντα μπορούν να αποκτήσουν κίνηση και έκφραση», μου λέει η Δήμητρα, καθώς στήνει μπροστά στο δύσπιστο βλέμμα μου μια μίνι αυτοσχέδια παράσταση με πρωταγωνιστή τον αναπτήρα της. «Πώς θα περπατούσε; Να, έτσι. Μετά αν ήθελε να περπατήσει επιθετικά; Χαρούμενος;» κάθε λέξη συνοδεύεται και από μια πειστικότατη κίνηση. «Πώς θα θαύμαζε κάτι;» γέρνει τον αναπτήρα λίγο προς τα πίσω κι ανάβει μια στιγμιαία φλόγα. Μετά μου εξηγεί τις ίδιες εκφράσεις με το φλυτζάνι του καφέ, και με ένα κομμάτι ύφασμα. Θέλω να αρχίσω να χοροπηδάω σαν πεντάχρονο που βλέπει πρώτη φορά κουκλοθέατρο. Το πιάνει στο βλέμμα μου, μάλλον.

«Το κουκλοθέατρο είναι υπερβατικό θέατρο» μου λέει. «Όχι μόνο γιατί η κούκλα μπορεί να κάνει πράγματα που δεν μπορεί να κάνει ένας ηθοποιός, να πετάξει για παράδειγμα, αλλά και γιατί ο κουκλοπαίκτης, ο οποίος είναι σχεδόν πάντα και ο δημιουργός όλων των στοιχείων που βλέπεις σε μια παράσταση –από τις κούκλες μέχρι τα σκηνικά– είναι κάτι σαν μικρός θεός: φτιάχνει κάτι με τα χέρια του, και το ζωντανεύει. Αυτή είναι η εμψύχωση αντικειμένου, που είναι και όλη η ουσία του κουκλοθεάτρου: το να δώσεις ζωή, μέσα από την κίνηση και την έκφραση, σε ένα αντικείμενο. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται πολύς λόγος στο κουκλοθέατρο».

Η ίδια ασχολείται επαγγελματικά με το κουκλοθέατρο από το 1993. «Πήγα την κόρη μου σε μια παράσταση κουκλοθεάτρου και ενθουσιάστηκα. Η κατασκευή μιας κούκλας, ενός τζίτζικα συγκεκριμένα, ήταν που με μάγεψε. Παρακολούθησα ένα σεμινάριο, με έναν εξαιρετικό δάσκαλο, και να ’μαι τώρα εδώ».

Η ομάδα κουκλοθεάτρου του Σπύρου, της Δήμητρας και του συνεργάτη τους Ελισσαίου Βλάχου δημιουργήθηκε το 1997, και μετρά ήδη έξι επιτυχημένες παραστάσεις. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Σπύρος, που ασχολείται επαγγελματικά με το κουκλοθέατρο από το 1986, μιλά για την ιστορία της ομάδας και την τέχνη τους, που κερδίζει ολοένα και φανατικότερο κοινό στην Ελλάδα, και η Δήμητρα μας ξεναγεί στο σκηνικό, την ιστορία και τους μηχανισμούς της παράστασης «Όσο πιο Γρήγορα» που ανακατεύει κουκλοθέατρο, μουσική, θέατρο σκιών, animation και μαύρο θέατρο σε ένα ονειρικό θέαμα που διαρκεί μία ώρα. 



Info:
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αίθουσα Black Box
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418 550

Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012
Ώρα παράστασης: 11.30 π.μ.

Διάλογοι - Διασκευή Σεναρίου: Ελισσαίος Βλάχος
Σκηνοθεσία: Ελισσαίος Βλάχος
Κατασκευές κουκλών: Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Σπύρος Παπαχρήστου,
Κατασκευές αντικειμένων: Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Σπύρος Παπαχρήστου
Μηχανισμοί-ειδικές κατασκευές: Γκάυ Στεφάνου
Σκηνικά: Γκάυ Στεφάνου, Σπύρος Παπαχρήστου, Δήμητρα Κωνσταντινίδου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική επιμέλεια: Κλειώ Κιούλπαλη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου
Εμψυχωτές: Σπύρος Παπαχρήστου, Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Ελισσαίος Βλάχος
Φωτογραφίες-επεξεργασία video animation: Ράνια Μπισκίνη
Παραγωγή: Τα Φτερά του Μύθου

Διάρκεια: 60’
Εισιτήρια: 8€

Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας:
210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00

Εισιτήρια προπωλούνται και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00, online στο επίσημο site και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με την UNIMA ΕΛΛΑΣ σε κάθε παράσταση θα δίνονται 5 δωρεάν εισιτήρια σε άνεργους γονείς (που επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας τους και συνοδεύουν έως και δύο παιδιά).

Για τη διάθεση των δωρεάν εισιτηρίων στους δικαιούχους – κατόχους κάρτας ανεργίας απαιτείται κράτηση θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα πρωινά μία ώρα πριν την παράσταση, ή τηλεφωνικά στο 210 3418579 με σειρά προτεραιότητας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v