Κουκλοθέατρο: 5+1 παραστάσεις (και) για πιτσιρίκια

Από τους μύθους του Αισώπου στην μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα του Τριβιζά, κι από εκεί στο πρωτότυπο σενάριο μιας… Ψαρόσουπας που σπάει ταμεία, έχουμε τις έξι καλύτερες παραστάσεις για να γιορτάσετε την παγκόσμια ημέρα κουκλοθέατρου.
Κουκλοθέατρο: 5+1 παραστάσεις (και) για πιτσιρίκια
της Ηρώς Κουνάδη 

Τι κοινό έχουν δυο μάγειροι που θέλουν να κάνουν την θάλασσα… ψαρόσουπα, ο παραγιός ενός μυλωνά που θέλει να γίνει βιολιστής, και η μάγισσα του Ευγένιου Τριβιζά που θέλει να ρουφήξει τον κόσμο με την ηλεκτρική της σκούπα; Αποτελούν την πρώτη ύλη, το σενάριο σα να λέμε, των καλύτερων παραστάσεων κουκλοθέατρου που παίζονται αυτήν την στιγμή στην Αθήνα. Ιδιαίτερες, χειροποίητες κούκλες, παθιασμένοι δημιουργοί και κουκλοπαίκτες, τεχνικές όπως αυτή του μαύρου θεάτρου και ζωντανή, πρωτότυπη μουσική αναλαμβάνουν να κάνουν αυτήν την πρώτη ύλη, μαγική παράσταση.

Αν πιστεύετε πως το κουκλοθέατρο είναι μόνο για παιδιά, σας έχουμε μια πρόκληση: ρίξτε μια ματιά στις παραστάσεις που ακολουθούν, χωρίς να μπείτε στον πειρασμό να τις δείτε. Αν δεν τα καταφέρετε, αλλά δεν έχετε και κανένα πιτσιρίκι να συνοδεύσετε στα θέατρα που τις φιλοξενούν, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε (στον εαυτό σας, κανείς άλλος δεν θα σας ρωτήσει) τη δικαιολογία πως γιορτάζετε την παγκόσμια ημέρα κουκλοθέατρου της 21ης Μαρτίου. 

Ψαρόσουπα 
Θέατρο Άκης Δαβής, Αλκμήνης 12, Πετράλωνα, τηλ.: 210 3428650
Κάθε Σάββατο στις 17.15 – Τιμές εισιτηρίων: 10€
Τρεις κακοί μάγειροι σχεδιάζουν να μετατρέψουν έναν μικρό, όμορφο κολπίσκο σε γιγάντια ψαρόσουπα. Για κακή τους τύχη, το καταχθόνιο σχέδιό τους φτάνει στα αυτιά των κατοίκων του βυθού, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν. Θα τα καταφέρουν, όμως; Θα βρεθεί κάποιος να βοηθήσει τα ψάρια να σώσουν τον κόσμο τους; Η επιτυχημένη παράσταση του Γιώργου Λεμπέση και της ομάδας Κοκου-Μουκλό παίζεται για δεύτερο χρόνο. 

Το Αγόρι με τα μαγικά δάχτυλα 
Θέατρο ΠΚ, Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9011677
Σάββατο στις 18.15, Κυριακή στις 15.30 – Τιμές εισιτηρίων: 10€

«Σε έναν παλιό νερόμυλο δίπλα σ’ ένα ποτάμι/ σε ένα μέρος μακρινό, που η φαντασία δε φτάνει/ ζει ένας τεμπέλης γιός μαζί με τον πατέρα/ έναν στριμμένο μυλωνά που πίνει όλη μέρα/ Μαζί τους ζει και ο Στρατής, τον έχουν ψυχοπαίδι,/ είναι καλός κι εργατικός, μόνο αυτός δουλεύει/ θέλει να γίνει βιολιστής σαν κάποιους βιρτουόζους/ που δεν έχουν απ’ τα σακιά χέρια γεμάτα ρόζους». Η ιστορία του Στρατή, διασκευή ενός νορβηγικού μύθου, παρουσιάζεται σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, με τις όμορφες μαριονέτες της ομάδας Ανταμαπανταχού. Η παράσταση της Κυριακής ερμηνεύεται παράλληλα στη νοηματική γλώσσα. 

Η Μάγισσα Φουφήχτρα 
Παραμυθοχώρα, Αναπαύσεως 14, Παγκράτι, έναντι Στύλων Ολυμπίου Διός, τηλ.: 210 9216346
Κάθε Κυριακή στις 11.00 και τις 15.00 – Τιμή εισιτηρίων: 11€
Το γνωστό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, για την μάγισσα που θέλει να… ρουφήξει τον κόσμο με την ηλεκτρική της σκούπα, ζωντανεύει από την ομάδα Κιβωτός Μύθων, σε μια φαντασμαγορική παράσταση που συνδυάζει το κουκλοθέατρο με το κανονικό θέατρο, το θέατρο σκιών και τις τεχνικές του μαύρου θεάτρου.

Γιατί φυσάει ο άνεμος
Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, τηλ.: 210 6453330
Κάθε Κυριακή στις 16.00 – Τιμή εισιτηρίων: 8€
«Αν τα αστέρια του ουρανού γίνονταν ψάρια του βυθού/ κι απ' του βυθού τη σκοτεινιά στον κόσμο έβγαιναν ξανά/ πάνω στα δίχτυα του ψαρά, ψάρια θα πιάνονταν πολλά/ άνεμος θύελλα αρχινά, σκέψεις και όνειρα ξυπνά/ άνεμος μακριά φυσά, παραμύθι αρχινά…». Διασκευάζοντας ένα λευκαδίτικο παραμύθι, η Ομάδα Φτουξελευτερία στήνει μια παράσταση με κούκλες, ζωντανή μουσική και παιχνίδια, που αναζητά απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί φυσάει ο άνεμος;» 

Ποιος θα φέρει τη βροχή;
Σχολείο Παιχνιδιού, Λεπενιώτου 8, Ψυρρή, τηλ.: 210 3235462
Κάθε Σάββατο στις 17.00 – Τιμή εισιτηρίων: 10€
Ένα μικρό δρακάκι βγαίνει από την σπηλιά του για να ακούσει την μουσική της βροχής. Παίζοντας με τον ήλιο και τα σύννεφα, ανακαλύπτει το μεγάλο ταξίδι του νερού και τις μαγικές μεταμορφώσεις του. Οι όμορφες χειροποίητες κούκλες ζωντανεύουν το παραμύθι και μαθαίνουν στα παιδιά τα μυστικά της φύσης, μέσα από παιχνίδια και συμβολισμούς. Μετά την παράσταση, οι μικροί θεατές συμμετέχουν σε εργαστήριο κατασκευής με ανακυκλώσιμα υλικά.

Σημειώστε επίσης:
- Ενδιαφέρουσες παραστάσεις κουκλοθέατρου διοργανώνει κάθε Κυριακή το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Κάθε εβδομάδα, φιλοξενείται μια διαφορετική ομάδα. Την Κυριακή 27 Μαρτίου η ομάδα Φύρδην Μύγδην παρουσιάζει την παράσταση «Φλοξ, το κουτί και τα σύννεφα» στις 11.00 και στις 17.30. Τα εισιτήρια κοστίζουν 8 ευρώ.

- Το Θέατρο της Κούκλας Τάκη Σαρρή, στα Πατήσια, φιλοξενεί κάθε μήνα και μια διαφορετική, πρωτότυπη παράσταση που πραγματεύεται θέματα όπως η περιβαλλοντική καταστροφή, με την οποία καταπιάνεται η τρέχουσα παραγωγή «Μα… είμαι μια αρκούδα».

- Η ομάδα ArtooPaspartoo παρουσιάζει κάθε Κυριακή στις 12.00 στο Βρυσάκι (Βρυσακίου 17, Πλάκα) την παράσταση "Η Μυθοπαρέα του Αισώπου", βασισμένη σε τρεις από τους δημοφιλέστερους μύθους του αιώνιου παραμυθά. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ.

Και στη Θεσσαλονίκη…
Οι παραστάσεις κουκλοθεάτρου της ΧΑΝΘ πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στις 12.00, και κάθε Τρίτη για σχολεία και νηπιαγωγεία κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6936985171 ή 6974894697. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο (συγκεκριμένα, στις 27/3 και τις 3, 10, 17 και 24 Απριλίου) παίζεται η παράσταση «Ο Φασουλής και η μάγισσα Μπαχλεβίτσα».

Η υπόθεση έχει ως εξής: Η κακιά μάγισσα Μπαχλεβίτσα κατορθώνει να πιάσει την ορφανή και καλόκαρδη Ελενίτσα. Πάντα το επεδίωκε αυτό γιατί την ενοχλούσε η ομορφιά και η καλοσύνη της. Ο Φασουλής και ο Ρεβίθης, μικροί γαβριάδες της γειτονιάς, μόλις μαθαίνουν ότι χάθηκε η φίλη τους, υποπτεύονται τη Μάγισσα. Παρ' ότι τρέμουν και στ' άκουσμά της μόνο, αποφασίζουν να δώσουν τη μάχη. Η Μπαχλεβίτσα έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε ζώα και πουλιά, εκτός κι αν κάποιος κλέψει τη μαγική της σκούπα. Τα επεισόδια πολλά κι ακόμα πιο πολλά τα ξεκαρδιστικά ευρήματα που αλληλοσυγκρούονται με την αγωνία και τις συγκινητικές στιγμές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v