Το αθόρυβο πάτημα της Αρκούδας: Μουσική και διάδραση στη Στέγη

Ο χαρισματικός συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης διηγείται το παραμύθι του John Berger "Μια Αρκούδα", προσκαλώντας μικρά και μεγαλύτερα παιδιά σε μια ιδιότυπη μουσική και διαδραστική αφήγηση.

Το αθόρυβο πάτημα της Αρκούδας: Μουσική και διάδραση στη Στέγη
Βασισμένο στο παραμύθι Μια Αρκούδα του John Berger, το νέο έργο του αγαπημένου συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε ένα φαντασιακό κόσμο, από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου 2012 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

To Be or to Bear…
To θέατρο αρέσει στις αρκούδες! Για ποιον άλλον λόγο χαρίζουν τη ζωή στους ανθρώπους που υποκρίνονται τους ψόφιους μπροστά στην αμείλικτη θέα τους;
Υιοθετώντας αυτήν την κρίσιμη παραδοχή, η Στέγη παρουσιάζει ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με τίτλο Το αθόρυβο πάτημα της αρκούδας.


Μια μουσική παράσταση, όπου ο ήρωας, -ένας άνθρωπος που λάτρευε τις αρκούδες- έρχεται αντιμέτωπος με την αλήθεια τους, για να ανακαλύψει τελικά ότι το ταξίδι προς το «Άλλο», δεν είναι παρά ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Κουμεντάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της νεότερης γενιάς, πάνω σε ένα κείμενο του John Berger, του σπουδαίου αυτού Βρετανού τεχνοκριτικού που εδώ μας αποκαλύπτει πόσο καλά κατέχει τα μυστικά της αφήγησης. Το κείμενο στη διαδρομή του για τη σκηνή συμπληρώθηκε από την Γεωργία Αλεβιζάκη. Τα τραγούδια είναι της Etten που ερμηνεύει επί σκηνής, ενώ παράλληλα ενσαρκώνει έναν χαρακτήρα που αλλάζει συνεχώς.

Tα ηχητικά τοπία της παράστασης είναι του Coti K, ενώ το εικαστικό διαδραστικό τοπίο είναι του Πέτρου Τουλούδη, ο οποίος δημιουργεί μια εγκατάσταση που κινείται συνεχώς από το πραγματικό στο φανταστικό κόσμο, με τη βοήθεια των νέων μέσων. Το στοίχημα για την συμμετοχικότητα των παιδιών το βάζει ο παιδαγωγός Παναγιώτης Τσιρίδης, ενώ την πάλη με την Αρκούδα την έχει αναλάβει ο ευρηματικός ηθοποιός σε ζητήματα ζωής και θανάτου Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, κινώντας τις τελίτσες της αφήγησης του σκηνοθέτη Άγγελου Φραντζή που αναλαμβάνει να ενώσει με τη χρυσή κλωστή της τέχνης του όλους τους παραπάνω κόσμους.

Οι μουσικοί, πανταχού παρόντες στην εξέλιξη της δράσης (Κωνσταντίνος Ράπτης, bajan, Guido De Flaviis, σαξόφωνο, Γεράσιμος Τσαγκαράκης, κρουστά) παίζουν ζωντανά αλλά και σχολιάζουν μουσικά, ό,τι συμβαίνει.

Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 7 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου. Θα μπορούσε βέβαια αυτό το παιγνίδι αυτογνωσίας να κρατήσει για πάντα.

Άλλωστε και το Πάντα... Αρκούδα είναι!


Info:
Πρωινές παραστάσεις για σχολικές ομάδες

Τετάρτη έως Παρασκευή, από 11 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου 2012, 10:00-11:30
Μικρή Σκηνή
Απευθύνεται σε: Μαθητές από Γ΄ Δημοτικού μέχρι και Α΄ Γυμνασίου
Κόστος συμμετοχής: 8 € ανά μαθητή
Κρατήσεις:
Tηλ: 213-017-8034
Email: [email protected]
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα

Μικρή Σκηνή
Απογευματινές παραστάσεις για το κοινό (Σάββατα):
7, 14, 21, 28 Ιανουαρίου & 4 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 18:00

Πρωινές παραστάσεις για το κοινό (Κυριακές): 8, 15, 22, 29 Ιανουαρίου & 5 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 11:00

Βασισμένο στο παραμύθι Μια Αρκούδα του John Berger
Μετάφραση: Γιάννης Βαλούρδος
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Σύνθεση ήχων: Coti K.
Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής
Βίντεο εγκατάσταση, σκηνικά και κοστούμια: Πέτρος Τουλούδης
Ηθοποιός: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Σύνθεση τραγουδιών, ερμηνεία και performance: Etten
Δραματουργία, επιμέλεια και διασκευή κειμένων: Γεωργία Αλεβιζάκη
Παιδαγωγική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσιρίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Μουσικοί:
Κωνσταντίνος Ράπτης: bajan
Διονύσης Ρούσσος: σαξόφωνο
Γεράσιμος Τσαγκαράκης: κρουστά

Εισιτήρια: 18 € | Μειωμ. 10 €
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v