Ο Διονύσης Σαββόπουλος στο in2life

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Ακροπόλ για να μας πει το παραμύθι του Πέτρου και του Λύκου, μιλά στο in2life για το πως έμαθε να λέει παραμύθια και ξεκαθαρίζει: Aλλο το παραμύθι της τέχνης και άλλο της πολιτικής.  
Ο Διονύσης Σαββόπουλος στο in2life
της Μάνιας Ζούση

Υποστηρίζει πως έγινε σαΐνι στα παραμύθια εξαιτίας των εγγονών του. Και ξεκαθαρίζει: «Δεν ξέρω και πολλά πράγματα που να είναι καλύτερα από το να ασχολείσαι με τα παιδιά, καθώς σου επιστρέφουν στο πολλαπλάσιο το ελάχιστο που τους δίνεις». Ο λόγος για τον Διονύση Σαββόπουλο που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ για να αφηγηθεί το μουσικό παραμύθι του Σεργκέϊ Σεργκέγεβιτς Προκόφιεφ «Ο Πέτρος και ο Λύκος», από κοινού με την Εθνική Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.


«Να ξεκαθαρίσουμε πως άλλο πράγμα είναι το ψέμα και άλλο το παραμύθι», υποστηρίζει στο in2life ο Διονύσης Σαββόπουλος. «Λέγοντας ο παππούς ένα παραμύθι, λέει ψέματα για να πει την αλήθεια, ενώ λέγοντας ένα παραμύθι ο πολιτικός το λέει συνήθως για να συγκαλύψει την αλήθεια. Άλλο το παραμύθι της τέχνης και άλλο το παραμύθι της πολιτικής. Ο Πέτρος και ο Λύκος» είναι το ωραιότερο μουσικό παραμύθι. Έχει και δυο πρωτοτυπίες. Η μία είναι ότι την ιστορία την διηγούνται τα ίδια τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας. Η άλλη είναι ότι οι δυνάμεις του καλού μέσα σε αυτό δεν εκπροσωπούνται από έναν πολεμιστή ή έναν ήρωα, αλλά από τη ζαβολιά ενός μικρού παιδιού που έχει συντροφιά του ένα πουλάκι.

»Αυτοί νικάνε στο τέλος. Είναι ένα μεθυστικό παραμύθι που χωρίς την ορχήστρα δεν υπάρχει, αυτή είναι και η γοητεία του. Ήταν σπουδαίος συνθέτης αυτός ο Προκόφιεφ και άγιος άνθρωπος. Να φαντασθείτε, όταν ο Στάλιν ετοιμαζόταν να «καθαρίσει» τον Σοστακόβιτς , ο Προκόφιεφ έπεσε στα γόνατά του και του είπε «Πατερούλη, συγχώρεσέ τον, είναι νέοι και δεν ξέρουν τι λένε και τι σκέφτονται. Ο Σοστακόβιτς είναι ο μεγαλύτερός μας συνθέτης». Ο Στάλιν σεβόταν τον Προκόφιεφ και απόρησε. “Μα τι λες; Δηλαδή τί μεγάλος, ποιο μεγάλος από σένα”;

“Ναι, απάντησε εκείνος, είναι πιο μεγάλος από μένα, μην τον πειράξεις”. Και έτσι τον έσωσε. Ο Σοστακόβιτς λίγο καιρό πριν, παρασυρμένος από το κλίμα της εποχής , είχε πετάξει δεξιά και αριστερά κάτι σπόντες ότι δήθεν ο Προκόφιεφ «ευρωπαΐζει επικίνδυνα και δυτικοφέρνει». Παρόλα αυτά, ο Προκόφιεφ τον έσωσε
».

Κύριε Σαββόπουλε, σε τέτοιες ώρες και μέρες που η ζωή προσπερνά την τέχνη, καθώς τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η τέχνη πως απαντάει στη ζωή ;

-Η τέχνη είναι άνοιγμα ψυχής. Μπορεί να μην αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μείωσης των μισθών, έχει όμως την εξής δύναμη, όταν είναι καλή και σοβαρή. Όταν τελειώνει το έργο που έχετε δει – θεατρικό, κινηματογραφικό, μια συναυλία- νιώθετε μέσα σας ευγενέστεροι. Άρα ικανότεροι να αντιμετωπίσετε τα πολύπλοκα προβλήματα του βίου με ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η ιστορία

"Ο Πέτρος και ο λύκος" σε κείμενο του ίδιου του Προκόφιεφ πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μόσχα το 1936, όταν ο διάσημος Ρώσος συνθέτης και πιανίστας έπειτα από μία μεγάλη περιπλάνηση σε χώρες της δύσης επέστρεψε στη Σοβιετική Ένωση και επανασυνδέθηκε με τη ρομαντική παράδοση.

Το παραμύθι είχε σκοπό να εξοικειώσει τα παιδιά με τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας. Πρόκειται για μία μουσική εικονογραφημένη ιστορία, όπου οι ήρωες προσωποποιούνται μέσω ενός ή περισσοτέρων οργάνων.

Ένα μικρό αγόρι, ο Πέτρος, μια μέρα ανοίγει την πόρτα του κήπου και βγαίνει στο λιβάδι, παρά την απαγόρευση του παππού του. Εκεί είναι ο φίλος του, το πουλί, που τιτιβίζει χαρούμενα. Η πάπια βρίσκοντας ανοιχτή τη πόρτα του κήπου βγαίνει κι εκείνη στο λιβάδι και πηγαίνει στη λιμνούλα. Στη συνέχεια έρχεται η γάτα. Τότε βγαίνει θυμωμένος ο παππούς, παίρνει τον Πέτρο μέσα στον κήπο και κλειδώνει την πόρτα. Ξαφνικά παρουσιάζεται ο κακός λύκος από το δάσος. Το πουλάκι και η γάτα πάνω στα δέντρα διασώζονται, η πάπια όμως καταλήγει στο στομάχι του.

Ο Πέτρος σκαρφαλώνει στον τοίχο, ανεβαίνει σε ένα κλαδί και βοηθούμενος από το πουλάκι πιάνει το λύκο με ένα σχοινί από τη ουρά. Την ίδια στιγμή βγαίνουν από το δάσος οι κυνηγοί πυροβολώντας (αφού είχαν ακολουθήσει το λύκο). Ο Πέτρος τους φωνάζει να σταματήσουν και να πάνε το λύκο στον ζωολογικό κήπο. Στο τέλος όλοι μαζί σε πομπή οδηγούν το λύκο στον ζωολογικό κήπο.

Η ταυτότητα της παράστασης

«Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Σεργκέϊ Σεργκέγεβιτς Προκόφιεφ

Στο ρόλο του αφηγητή ο Διονύσης Σαββόπουλος

Τον συνοδεύει η Εθνική Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.

Θέατρο Ακροπόλ από τις 20 Δεκεμβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 18.00
Τιμές εισιτηρίων: 8, 10, 15, 20 (παιδικό), 16, 20, 30, 4
Σημεία πώλησης:Ιπποκράτους 9-11, www.ticketservices.gr, βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v