Οι δεινόσαυροι είναι εδώ

Κάποια από τα πιο θεαματικά high-tech animatronics συγκεντρώνονται αυτές τις μέρες στο εμπορικό κέντρο The Mall για να μας ταξιδέψουν στην προϊστορική εποχή των δεινοσαύρων και, με την βοήθεια έμπειρων ξεναγών, να μάθουμε τα πάντα για αυτούς.
Οι δεινόσαυροι είναι εδώ
Ταξίδεψαν 3.000 χιλιόμετρα, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου μέχρι το εμπορικό κέντρο The Mall, και τοποθετήθηκαν σε κομβικά σημεία από τον σκηνογράφο Αντώνη Χαλκιά, προκειμένου να μας μεταφέρουν 65 εκατομμύρια χρόνια πίσω στον χρόνο. Δέκα προϊστορικοί δεινόσαυροι, μεταξύ των οποίων ο Βαρυόνυχας, ο Ευοπλοκέφαλος, ο Ιγκουάνοντον και το κεφάλι του Tυρανόσαυρου Ρεξ (βάρους 900 κιλών), όλοι σε φυσικές διαστάσεις βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες στον 4ο όροφο του εμπορικού κέντρου και περιμένουν μικρούς και μεγάλους να τους γνωρίσουν και να μάθουν, από τους άρτια εκπαιδευμένους ξεναγούς που βρίσκονται στον χώρο, τα πάντα γι’αυτούς.

Οι δεινόσαυροι κινούνται μέσω ρομποτικών μηχανισμών και βρυχώνται ρεαλιστικά, ενώ στον ίδιο χώρο συγκεντρώνονται ομοιώματα απολιθωμάτων, εκθέματα που μπορεί να αγγίξει ο επισκέπτης και επιστημονικά ευρήματα. Επιπλέον, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε μία σειρά από διαδραστικές δραστηριότητες, βασισμένες στην χρήση υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες τον βάζουν σε ρόλο ερευνητή, δίνοντάς του την δυνατότητα ακόμα και να κάνει εικονικές ανασκαφές.

«Τα μικρά αγοράκια φοβούνται!»
«Πρόκειται για μία οικογενειακή έκθεση, η οποία αποκαλύπτει όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα για τις συνήθειες των δεινοσαύρων»
, μας λέει η Ευαγγελία Δίκαρου, Μsc Γεωλόγος-Περιβαλλοντολόγος και μία εκ των ξεναγών της έκθεσης. «Οι προδιαγραφές αναφέρουν ότι η έκθεση απευθύνεται κυρίως σε ηλικίες από τεσσάρων έως δώδεκα ετών, ωστόσο και οι μεγάλοι θα μάθουν και θα κατανοήσουν ενδιαφέροντα πράγματα για αυτά τα μυστηριώδη πλάσματα».

Το γεγονός, πάντως, ότι οι δεινόσαυροι βρίσκονται σε κίνηση και βγάζουν ήχους κάνει πολλά πιτσιρίκια να νομίζουν πως είναι αληθινοί και να φοβούνται, μας λέει η κ. Δίκαρου. «Για την ακρίβεια, τα περισσότερα αγοράκια ηλικίας 4-5 ετών φοβούνται πολύ, ενώ τα κοριτσάκια καθόλου –αντίθετα, δείχνουν πολύ πιο εξερευνητική διάθεση, θέλουν να τους πλησιάσουν, να τους πιάσουν, να κοιτάξουν σε κάθε τους σημείο». Ακόμα περισσότερο, πολλές φορές, δείχνουν να το απολαμβάνουν οι γονείς, όπως η ίδια συμπληρώνει.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία διαδραστική έκθεση επιμορφωτικού και συνάμα ψυχαγωγικού χαρακτήρα, διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. «Αξίζει να την επισκεφτεί κανείς γιατί είναι πρωτότυπη, συναρπαστική, προσεγμένη και καλοδουλεμένη, ενώ το γεγονός ότι υπάρχει ένα τόσο καλά καταρτισμένο προσωπικό (σ.σ. στην πλειοψηφία Γεωλόγοι με εξειδικευμένες γνώσεις στην Παλαιοντολογία), πάντα πρόθυμο για να λύσει οποιαδήποτε απορία και να δώσει διευκρινήσεις, βοηθά έτσι ώστε φεύγοντας κανείς από την έκθεση να έχει κατανοήσει σημαντικά πράγματα για την ιστορία της Γης», καταλήγει η κ. Δίκαρου.

Η έκθεση «Δεινόσαυροι» αποτελεί την πρώτη από μία σειρά εκθέσεων που θα ακολουθήσουν στον 4ο όροφο του The Mall Athens, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στις ψυχαγωγικές εκθέσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην Αθήνα.

"Δεινόσαυροι"
4 Δεκεμβρίου 2011 - 4 Μαρτίου 2012
THE MALL ATHENS - 4ος όροφος
Ωράριο λειτουργίας:
Δευ. - Παρ.: 9.00 - 21.00
Σάββατο: 10.00 - 22.00
Κυριακή: 10.00 - 20.00

Τιμές εισιτηρίου:
Δευ.-Παρ. 9.00 - 13.30:
5 ευρώ γενική είσοδος
Δευ.-Παρ.: 13.30 - 21.00: 9 ευρώ (ενήλικες), 7 ευρώ (παιδιά έως 18 ετών)
Σαββατοκύριακο & αργίες: 9 ευρώ (ενήλικες), 7 ευρώ (παιδιά έως 18 ετών)
Σχολεία: 5 ευρώ (Το περιεχόμενο της έκθεσης έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τον έντονα εκπαιδευτικό του χαρακτήρα).
Τηλ. επικοινωνίας για το κοινό: 2109472029
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v