Εκπαιδευτικό Σαββατοκύριακο: Θεατρικές αναζητήσεις στο Ακαδήμεια

Το Θέατρο Ακαδήμεια υποδέχεται τον Οκτώβρη με ένα απολασυτικό θεατρικό σαββατοκύριακο, που θα περιλαμβάνει δωρεάν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και μία κυριακάτικη παράσταση-έκπληξη αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς.
Εκπαιδευτικό Σαββατοκύριακο: Θεατρικές αναζητήσεις στο Ακαδήμεια
Τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια της διαφορετικότητας, εκφράζονται μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και δίνουν την σκυτάλη στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μαθαίνουν τα μυστικά της παιδικής ζωντάνιας μέσα από απολαυστικές παραστάσεις. Όλα αυτά συμβαίνουν στο Θέατρο Ακαδήμεια, που ετοιμάζει εκπλήξεις για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του από την αρχή της σεζόν.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 8/10 και την Κυριακή 9/10, το πρόγραμμα του Ακαδήμεια περιλαμβάνει δωρεάν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά 3-12 ετών με ειδικούς εμψυχωτές, καθώς και δύο απολαυστικές παιδικές παραστάσεις με εκπαιδευτικά «μεθεόρτια» για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Το θεατρικό εργαστήρι του Σαββάτου

Δύο εργαστήρια θα λάβουν χώρα το Σάββατο 8/10: Το πρώτο (11.00-12.00) απευθύνεται σε παιδιά 3-6 ετών και τιτλοφορείται «Είμαι αλλιώτικος, όχι άσχημος!», ενώ το δεύτερο σε παιδιά 6-12 ετών και κινείται «Στα ίχνη του διαφορετικού» (12.00-1.00).

Το εργαστήρι σκοπό έχει να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη θεατρική φόρμα και να τα βοηθήσει να εκφραστούν μέσα από την τέχνη του θεάτρου. Με αυτόν τον τρόπο, εξερευνούν αξίες και θέματα των ενδιαφερόντων τους. Ειδικότερα, τα παιδιά, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ηλικία, εμπνέονται από τις παραστάσεις του Θεάτρου Νέων, από παραμύθια, μουσικές ή βιβλία και ταξιδεύοντας στον κόσμο του φανταστικού και υποδυόμενα ρόλους, έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν συναισθήματα, ιδέες και νοήματα και να κάνουν επιλογές. Έτσι, αναπτύσσουν τη φαντασία τους και διερευνούν έννοιες και θέματα, όπως η διαφορετικότητα, η συνεργασία, τα προσωπικά όνειρα του καθενός. Οδηγούνται σε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού τους και του κόσμου που τους περιβάλλει. Παράλληλα, γνωρίζουν και να επικοινωνούν μέσα από μια μορφή τέχνης διασκεδάζοντας.

Εμψυχώτριες: Μαρία Βουβούση, Νηπιαγωγός, Δασκάλα Δράματος, MA: Management in Education, Θάλεια Καλλιαντά, Δασκάλα, Δασκάλα Δράματος/ Θεάτρου (MA: Drama In Education)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, e-mail: [email protected],

*Αν εσύ… ήμουν εγώ! – Κυριακή για… εκπαίδευση

Η πρεμιέρα της δημοφιλούς παιδικής παράστασης «Αν εσύ… ήμουν εγώ!» του Δημήτρη Σεϊτάνη στο Θέατρο Ακαδήμεια συμπίπτει με την διοργάνωση μιας ολοήμερης εκδήλωσης, στην οποία την τιμητική τους θα έχουν οι εκπαιδευτικοί, καθώς γι’ αυτούς η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Για την περίοδο 2011-2012 λοιπόν, ο θίασος «ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ» του Δημήτρη Σεϊτάνη ανεβάζει, στο θέατρο Ακαδήμεια το «Αν εσύ… ήμουν εγώ!». Ένα έργο που πραγματικά κατενθουσίασε τα παιδιά, τους νέους αλλά και τους ενήλικες όταν πρωτοπαίχθηκε και εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Πρόκειται με μια σύγχρονη, μοντέρνα και «τρελή» θεατρική κωμωδία για παιδιά και θεατές όλων των ηλικιών που είχε παιχτεί για δύο συνεχόμενα χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Να σημειωθεί ότι η παράσταση είχε εγκριθεί από το Υπ. Παιδείας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τα γυμνάσια της χώρας και η Βουλή την είχε επιλέξει για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων που φιλοξενούσε στα πλαίσια της Βουλής των Εφήβων.

Το έργο έχει απροσδόκητες και απρόβλεπτες κωμικές καταστάσεις οι οποίες στηρίζονται πάνω στην διαφορετικότητα των δυο φύλων, ενώ παράλληλα θίγει το θέμα της συνεργασίας και της αρμονικής συνύπαρξης τους.

Τα παιδιά και οι νέοι, ξεκινώντας από την ανίχνευση των σχέσεων των αγοριών και κοριτσιών, μπορούν να αρχίσουν να κατανοούν και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του άλλου, του οποιουδήποτε άλλου, όχι ως ένα στοιχείο που μας χωρίζει αλλά ως ένα στοιχείο που εμπλουτίζει τις σχέσεις μας και τη ζωή μας. Έτσι, η κοινωνικοποίηση τους σ΄ ένα σύγχρονο κόσμο θα μπορούσε να εξελιχθεί πιο ομαλά. Αρχίζοντας, δηλαδή, από πολύ νωρίς να σέβονται και να εκτιμούν το αντίθετο φύλλο και να μαθαίνουν πως είναι δυνατόν να είναι και διαφορετικοί αλλά και ίσοι ταυτόχρονα.

Και όλα αυτά μέσα από μια ευφάνταστη και με πολύ χιούμορ θεατρική παράσταση με έξυπνους διαλόγους, πολύ hip hop μουσική από τα ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ, χορό, skate board, μοντέρνα σκηνικά και κοστούμια.

Αποκλειστικά για τους εκπαιδευτικούς, οι δύο παραστάσεις της Κυριακής 9/10, καθώς και η συμμετοχή στο δωρεάν εργαστήριο με θέμα «Δραστηριότητες μετά την παράσταση», που θα ακολουθήσει είναι δωρεάν

Περίληψη του έργου
Ο Άρης και η Τίτα είναι δυο αδέλφια, που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια στην οποία οι γονείς, δεν βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να εκτιμούν το αντίθετο τους φύλο, ίσως γιατί, όπως αποδεικνύεται, δεν το ξέρουν κι αυτοί οι ίδιοι ακόμα. Έτσι τα παιδιά, αλλά και οι ίδιοι οι γονείς τους, μαλώνουν συχνά και η συμβίωση τους είναι προβληματική.

Έπειτα από έναν συνηθισμένο τους καυγά η Τίτα εύχεται στον Άρη να ήταν στη θέση της για να δει και να καταλάβει αυτός τι σημαίνει να είσαι κορίτσι. Το ίδιο όμως εύχεται και ο Άρης στην αδερφή του την Τίτα για να μάθει κι αυτή τι σημαίνει να είσαι αγόρι. Καλώς η κακώς, οι ευχές τους πραγματοποιούνται. Έτσι, τα δύο παιδιά παίρνουν το ένα τη θέση του άλλου και βιώνουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό που λέμε… να είσαι στη θέση του άλλου καθώς πρέπει πια να αντιμετωπίσουν τον καινούργιο τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρονται οι γονείς αλλά και οι φίλοι τους.

Κείμενο - σκηνοθεσία: Δημήτρη Σεϊτάνη. Στίχοι - μουσική: Ημισκούμπρια.
Χορογραφίες- κίνηση: Εφη Καρακώστα.
Παίζουν: Πέτρος Αλατζάς, Παναγιώτης Αλεξανδράκης, Ευτυχία Γιακουμή, Δημήτρης Πλειώνης, Ευρυδίκη Ψαλτίδου, κ.α.

Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις κι εργαστήρια, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιλογής:
Παράσταση: 11:15 – 13:00, Εργαστήριο: 13:15 – 14:15
Παράσταση: 15:00 – 16:45, Εργαστήριο: 17:00 – 18:00
Για να κλείσετε εγκαίρως θέση, επικοινωνήστε τηλεφωνικώς ή ηλεκτρονικώς με το Θέατρο Ακαδήμεια (τηλ: 210-8674657 & τηλ-fax 210-8665144, email: [email protected]). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πολιτιστικό Κέντρο - Θέατρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, e-mail: [email protected].
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v