Σχολικό κολατσιό: Υγιεινές και γευστικές ιδέες

Ποιο είναι το πιο υγιεινό και ταυτόχρονα γευστικό κολατσιό των παιδιών στο σχολείο; Η ειδικός προτείνει έξυπνους και ωφέλιμους συνδυασμούς, για όλα τα διαλείμματα και συμβουλεύει τους γονείς τι να αποφεύγουν.
Σχολικό κολατσιό: Υγιεινές και γευστικές ιδέες
της Έλενας Μπούλια

Ένας βασικός παράγοντας της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και της αυξημένης χοληστερόλης ακόμα και στις πιο μικρές ηλικίες είναι τα υψηλά σε θερμίδες, συσκευασμένα ή «έτοιμα» σνακς που καταναλώνουν τα παιδιά όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, τα οποία βρίσκουν σε περίπτερα ή, συχνά, και στις καντίνες των σχολείων. Η καθημερινή κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, όχι μόνο δρα συσσωρευτικά επιβαρύνοντας την υγεία του παιδιού, αλλά κάνει το παιδί να συνηθίζει σε αυτά και να αρνείται τις πιο ωφέλιμες, αλλά ίσως λιγότερο γευστικές τροφές.

Αλλάξτε αυτήν την συνήθεια πριν να είναι αργά, φροντίζοντας προσεκτικά το καθημερινό κολατσιό του παιδιού σας, το οποίο και ποικιλία μπορεί να έχει αλλά και να εμπλουτίζεται με νόστιμες και υγιεινές τροφές. Η κ. Μαρία Κολοτούρου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, εξηγεί πώς θα πρέπει να επιλέγουμε το κολατσιό του παιδιού, ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στο ημερήσιο «μενού» και ποιοι διατροφικοί συνδυασμοί ωφελούν την υγεία του.

Πρωινό
Το πρωινό είναι κατά κοινή ομολογία το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό πριν το σχολείο αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα από αυτά που δεν τρώνε. Καθώς, όμως, τα περισσότερα παιδιά τις καθημερινές δεν προλαβαίνουν να φάνε πρωινό, φεύγουν από το σπίτι με άδειο στομάχι και μετά θέλουν να καταβροχθίσουν ολόκληρο το κυλικείο.

Η κ. Κολοτούρου συμβουλεύει να επιμείνουν οι γονείς σε ένα γρήγορο πρωινό για τα παιδιά τους, όπως ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης και γάλα –καλό είναι, μάλιστα, να αποφεύγονται τα δημητριακά με πολλή ζάχαρη ή τα σοκολατούχα και να προτιμάται η βρώμη, η οποία μπορεί να εμπλουτιστεί με μπανάνες, σταφίδες και ίσως λίγο μέλι. Εναλλακτικά, τα παιδιά μπορούν να φάνε για πρωινό φρυγανιές με βούτυρο, μέλι και ένα ποτήρι γάλα ή ένα τόστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών. Ωστόσο, αν φάνε τοστ για πρωινό καλό είναι μην ξαναφάνε για κολατσιό μέσα στην ημέρα. «Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να φύγουν από το σπίτι με άδειο στομάχι, ενώ οι γονείς θα πρέπει να επιμένουν να πίνουν έστω ένα ποτήρι γάλα», επισημαίνει η ειδικός.

Στο σχολείο
Τα παιδιά θα πρέπει κάθε τρεις με τέσσερις ώρες να λαμβάνουν κάποια πηγή ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον σε δύο διαλείμματα του σχολείου θα πρέπει να φάνε ένα μικρό αλλά χορταστικό σνακ. Για να μην βαρεθούν, όμως, τα παιδιά να τρώνε κάθε μέρα το ίδιο, και γιατί είναι σημαντικό στην διατροφή τους να υπάρχει ποικιλία, η κ. Κολοτούρου προτείνει τα εξής:

*Τοστ με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα και τυρί με χαμηλά λιπαρά. Είναι προτιμότερο από μία μεγάλη μπαγκέτα που θα «φουσκώσει» το παιδί και θα του χαλάσει το πρόγραμμα του φαγητού του.
*Κουλούρι «Θεσσαλονίκης»
*Σπιτική χορτόπιτα ή σπανακόπιτα
*Ένα τσουρεκάκι ή σταφιδόψωμο -από τον φούρνο- μία φορά την εβδομάδα
*Ένα φρούτο πρέπει κάθε μέρα να υπάρχει στην σχολική τσάντα του παιδιού. Αυτό μπορεί να είναι: Μπανάνα, μανταρίνια, μήλο.
*Μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης: Μπορεί να είναι το δεύτερο σνακ της ημέρας, όμως είναι σημαντικό να προτιμώνται όσες έχουν πολλές φυτικές ίνες και λίγη ζάχαρη και να αποφεύγονται αυτές με σοκολάτα. Επίσης, είναι ωφέλιμες αν τρώγονται σε συνδυασμό με φρούτα, γιατί τότε ο σίδηρος, με τον οποίον πολλές από αυτές είναι εμπλουτισμένες, απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.
*Ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί ή αποξηραμένα φρούτα, μπορεί να είναι το δεύτερο σνακ της ημέρας.

Μερικές ακόμα συμβουλές:
-Πέρα από αυτά που μπορούν να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο είναι σημαντικό να σημειωθούν και αυτά που θα πρέπει να αποφεύγονται –ή, έστω, να καταναλώνονται σπάνια: Σφολιάτες, κρουασάν, μπισκότα, σοκολατούχο γάλα.
-Οι συσκευασμένοι χυμοί θα πρέπει να αντικαθιστώνται από φρέσκους. Ωστόσο, προκειμένου να καταναλώσει το παιδί ένα άλλο ζαχαρούχο ρόφημα, είναι προτιμότερος ένας συσκευασμένος χυμός.
-Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν με την λογική του «το μη χείρον βέλτιστον» όταν επιλέγουν μόνα τους τροφές. Έτσι, αντί να φάνε μία σοκολάτα καλύτερα να φάνε μία μπάρα δημητριακών. Αν πρόκειται, όμως, να φάνε σοκολάτα ας επιλέξουν τουλάχιστον αυτή να είναι υγείας.
-Τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά τρεις μερίδες γαλακτοκομικών. Αν δεν έχουν συμπληρώσει τις μερίδες αυτές μέσα στην ημέρα, θα πρέπει να το κάνουν προ του ύπνου, πίνοντας τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα πριν κοιμηθούν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v