Σαββατοκύριακο με τα παιδιά

Πραγματοποιήστε τα όνειρα και τα σχέδια των παιδιών σας για το σαββατοκύριακο με δέκα ψυχαγωγικές, δημιουργικές αλλά και εκπαιδευτικές προτάσεις που σας εξασφαλίζουν ποιοτικό χρόνο μαζί τους και ξένοιαστες στιγμές για όλους.
Σαββατοκύριακο με τα παιδιά
της Έλενας Μπούλια

Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα πιτσιρίκια μας έχουν μπει για τα καλά στο «λούκι» της καθημερινότητας και το σαββατοκύριακο αποκτά γι’αυτά διαστάσεις mini διακοπών: Δύο μέρες κατά τις οποίες έχουν απεριόριστο χρόνο όχι μόνο να παίξουν και να ξεκουραστούν αλλά και να ευχαριστηθούν την παρουσία μας, που θα τους λείψει ξανά το πρωί της Δευτέρας.

Κι αν οι δικές μας έξοδοι τον τελευταίο καιρό περιορίζονται σε όσα αντέχει το μηνιαίο budget της κάθε οικογένειας, για τα παιδιά τα πράγματα είναι -πρέπει να είναι- λίγο διαφορετικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε μπορεί να υπάρξει διασκέδαση και στο σπίτι. Αν, λοιπόν, ξεμείνατε από ιδέες για το πώς να γεμίσετε με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τα σαββατοκύριακα που έρχονται, εδώ θα βρείτε τις δέκα πιο διασκεδαστικές.

Βόλτες και δραστηριότητες
*Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν αποτελεί νέα πρόταση στην παιδική διασκέδαση. Το νέο είναι πως, πέρα από τα εκατοντάδες διαφορετικά είδη ζώων που οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν εκεί, στο Πάρκο πλέον φιλοξενείται και μία παρέα τεσσάρων δελφινιών, η οποία αυξήθηκε πριν δύο μήνες με ένα νεογέννητο δελφινάκι. Παρά τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων φιλοζωικών ομάδων που υποστηρίζουν πως το φυσικό περιβάλλον των δελφινιών είναι οι ωκεανοί, τα πιτσιρίκια που παρίστανται στις παρουσιάσεις τους πραγματικά ξετρελαίνονται με τις εντυπωσιακές βουτιές τους. Επιπλέον, δύο ακόμα εντυπωσιακοί χώροι θα δημιουργηθούν σύντομα στο πάρκο: Η Δεινοσαυρόπολη και η Ωκεανόπολη, για τις οποίες δεν έχουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

Το κόστος του εισιτηρίου στο πάρκο για τους ενήλικες είναι 15 ευρώ, για παιδιά 3-12 ετών είναι 11 ευρώ, ενώ για παιδιά κάτω των 3 ετών η είσοδος είναι δωρεάν. Η συμμετοχή στις παρουσιάσεις θαλάσσιων θηλαστικών είναι 3 ευρώ επιπλέον της εισόδου, για μικρούς και μεγάλους.

*Εμπλουτισμένο με περισσότερες δραστηριότητες και το Allou Fun Park, με το Kidom να περιμένει τους μικρούς επισκέπτες να διασκεδάσουν με παιχνίδια που ανεβάζουν την αδρεναλίνη, αλλά και με παιχνίδια δεξιοτήτων. Ακόμα, τα μεγαλύτερα παιδιά θα ενθουσιαστούν με την αίθουσα 4D Gate στην οποία προβάλλονται τρισδιάστατες ταινίες, εκπαιδευτικού και όχι μόνο περιεχομένου, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Οι νέες ταινίες Δεινόσαυροι και Ταξίδι στο Κέντρο της Γης υπόσχονται να συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους.

Το Kidom, στο Allou Fun Park, τα σαββατοκύριακα λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και ημερήσια είσοδος, για όλα τα παιχνίδια (εκτός από τα συγκρουόμενα) κοστίζει 19 ευρώ.

*Τα σαββατιάτικα και κυριακάτικα προγράμματα ξεκινούν από αύριο (1η Οκτωβρίου) στον Ελληνικό Κόσμο και, όπως κάθε χρόνο, υπόσχονται να χαρίσουν αξέχαστες εμπειρίες παιχνιδιού, δημιουργίας και μάθησης στα παιδιά. Έτσι, μέχρι τον Μάιο, κάθε Σάββατο τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα με τίτλο «Πριν το σχολείο» απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, από 3 ετών και πάνω, τα οποία θα συνοδεύονται από τους γονείς τους. Κάθε Κυριακή θα λαμβάνουν χώρα τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

Ειδικότερα, για το Σάββατο 1η Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί το εργαστήριο «Ταξιδεύοντας με τα χρώματα και τα σχήματα της φαντασίας μας!», το οποίο περιλαμβάνει βόλτα στην έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» και έπειτα παιχνίδι τέχνης και ζωγραφικής (διάρκεια: 70 λεπτά – κόστος: 12 ευρώ για ένα παιδί και τον συνοδό του – ώρα έναρξης: 11.30). Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου τα μεγαλύτερα παιδάκια θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας στον χάρτη της φαντασίας με ένα ιστορικό καράβι», κατά το οποίο θα παρατηρήσουν την τριακόντορο, πιστό αντίγραφο αρχαίου πλοίου, και θα μάθουν τα πάντα για τη ναυτική ζωή και τη ναυτιλία στην αρχαιότητα (διάρκεια: περίπου δύο ώρες – κόστος: 8,50 ευρώ ανά παιδί – ώρες έναρξης: 10.30 και 12.30).

Για να λάβετε μέρος σε κάθε πρόγραμμα θα πρέπει να δηλώσετε εγκαίρως συμμετοχή στο τηλέφωνο 212 254 0600, σε εργάσιμες ημέρες και ώρες. Δείτε αναλυτικά τα σαββατιάτικα και κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα της σεζόν στον Ελληνικό Κόσμο, εδώ.

*Το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι ένας χώρος που, αν μπορεί να μαγέψει τους μεγάλους, φανταστείτε τι συναισθήματα μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά. Όσοι έχουν βρεθεί ήδη μία φορά εκεί, για να παρακολουθήσουν στον «ουρανό» του κάποια προβολή σχετικά με το σύμπαν και την εξέλιξή του δεν θα το σκεφτούν πολύ για να το επισκεφθούν ξανά φέτος, προκειμένου να παρακολουθήσουν τον φαντασμαγορικό «Μικρό Πρίγκιπα», την αγαπημένη τρυφερή περιπέτεια, σε ψηφιακή μορφή, διάρκειας 20 λεπτών.
Η παράσταση θα προβάλλεται στο Πλανητάριο από τις 8 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, και το κόστος του εισιτηρίου θα είναι 5 ευρώ για ενήλικες και 3 ευρώ για παιδιά, μαθητές, φοιτητές, πολύτεκνους και άτομα άνω των 65 ετών. Ωστόσο, την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση με ελεύθερη είσοδο στις 19.30, 20.10, 20.50 και 21.30, με δελτία εισόδου που θα μοιράζονται από τις 18.30, έως εξαντλήσεως των θέσεων.

*Οι θεατρικές παραστάσεις είναι πάντα αγαπημένη παιδική έξοδος και από αυτές άλλο τίποτα φέτος το Φθινόπωρο. Στις πιο αξιόλογες τρέχουσες περιλαμβάνεται το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (διάρκεια: 75 λεπτά – είσοδος 10 ευρώ). Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου ξεκινά στο Αγγέλων Βήμα η σουρεαλιστική παιδική παράσταση με οικολογικό μήνυμα «Σςςς! Η Φύση Ξυπνά!» του Γιώργου Μενδρινού (είσοδος: 10 ευρώ), ενώ αρχές Νοεμβρίου ξεκινά και η παράσταση-κουκλοθέατρο «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» στο εργαστήρι κούκλας Μαιρηβή, το οποίο είναι πάντα ανοιχτό για επίσκεψη στα εργαστήριά του. Από 15 Οκτωβρίου, μάλιστα, ξεκινά και το εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης γαντοκούκλας, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 4 Σάββατα.
Θα ακολουθήσει περεταίρω ενημέρωση για τις παιδικές παράστασεις της σεζόν.

Δείτε video από το "Παραμύθι χωρίς όνομα", στο Εθνικό Θέατρο


*Τα σαββατοκύριακα αποκτούν άλλο νόημα σε πολλά μουσεία της πόλης, καθώς εκεί διαδραματίζονται παιδικές ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο υπάρχουν προγράμματα για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών (αυτό το σαββατοκύριακο κατ'εξαίρεση τα παιδιά θα συμμετέχουν στην διεθνή εικαστική διοργάνωση ReMap3 –περισσότερα εδώ), ενώ κάθε Κυριακή, παιδιά και γονείς συμμετέχουν σε διαδραστικές ξεναγήσεις.

Φυσικά, την δική του πρόταση έχει και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, με πλούσια προγράμματα για τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τα ψυχαγωγικά-εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου απευθύνονται σε παιδιά από 4 ετών, ενώ υπάρχουν και προγράμματα για μεγαλύτερα παιδιά της έκτης δημοτικού, και πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 17.30 το απόγευμα –περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο 210 3312995.

Ψυχαγωγία στο σπίτι
*Πρωινό μαγειρικής:
Κυριακή πρωί και το τελευταίο πράγμα που θέλετε για τα παιδιά είναι να «χαζεύουν» μπροστά στην τηλεόραση ενώ εσείς μαγειρεύετε. Καθώς, όμως, πρόκειται για μία άκρως δημιουργική δραστηριότητα, στα περισσότερα παιδιά αρέσει το μαγείρεμα, ενώ πρόκειται για έναν εξαιρετικό τρόπο να μάθουν να αγαπούν και τα υγιεινά φαγητά. Τι μπορείτε να μαγειρέψετε παρέα; Σπιτική πίτσα (δείτε τη συνταγή εδώ), κοτόπουλο με corn flakes (δείτε τη συνταγή εδώ), ψωμί (δείτε συνταγές εδώ) αλλά και παιδικά κεκάκια με βρώμη και μήλο (δείτε την συνταγή εδώ) ή -το επίκαιρο- «στρουμφογλυκό» (δείτε τη συνταγή εδώ).

*Απόγευμα με επιτραπέζια: Οι καλύτερες οικογενειακές στιγμές είναι αυτές που περιλαμβάνουν παιχνίδι, ευγενή άμιλλα και γέλια. Και ο καλύτερος τρόπος να τις ζήσετε είναι με επιτραπέζια παιχνίδια κατάλληλα, βέβαια, για την ηλικία του κάθε παιδιού. Αμέτρητα επιτραπέζια για παιδιά κάθε ηλικίας θα βρείτε στο We Love Toys, ενώ για όλη την οικογένεια προτείνουμε τα: «Φωτο-σαφάρι» (για παιδιά από 3 ετών), «Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι» (για παιδιά από 5 ετών) «Dixit» (για παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών) και «Ευρώπη» (για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών).

*Βραδιά κουκλοθεάτρου: Τα μικρά πιτσιρίκια λατρεύουν το θέατρο και τρελαίνονται όταν οι γονείς τους «αλλάζουν» και μεταμορφώνονται σε ελέφαντες, ινδιάνους, δέντρα και μάγους. Αυτό που τα διασκεδάζει περισσότερο είναι, βέβαια, όταν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία. Καθιερώνοντας στο σπίτι μία βραδιά κουκλοθεάτρου έχετε εξασφαλίσει μερικές ώρες ψυχαγωγίας που δεν συγκρίνεται με άλλη γιατί θα συμπεριλαμβάνει μόνο εσάς και τα παιδιά. Το κουκλοθέατρο είναι ένα παιχνίδι που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας (βρήκαμε τα υλικά και τις κούκλες με 24 ευρώ εδώ) ή να αγοράσετε μαζί με μεγάλη ποικιλία από κούκλες από το Imaginarium (τιμή: 69,90 ευρώ για το κουκλοθέατρο και από 13 ευρώ για την κάθε μαριονέτα) –δείτε εδώ. Όσο για τις ιστορίες, θα βρείτε κάποιες στα καταστήματα από τα οποία θα αγοράσετε το κουκλοθέατρο, μπορείτε να εμπνευστείτε από κάποιο παραμύθι που ήδη γνωρίζετε ή, απλά, να σκαρφιστείτε μία ιστορία που θα περιλαμβάνει εσάς και τα παιδιά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v