«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»: Ένα αλλόκοτο ταξίδι ξεκινά

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου παρουσιάζει τη δική του, ολόφρεσκη εκδοχή της κλασσικής Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, σε μια απολαυστική παράσταση για μικρά και... μεγαλύτερα παιδιά.
«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»: Ένα αλλόκοτο ταξίδι ξεκινά
της Κατερίνας Σφοντούρη

Την δική του εκδοχή στο κλασικό παραμύθι «η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ παραθέτει ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, μαζί με την Αστερόπη Λαζαρίδου, στην παιδική σκηνή του Εθνικού θεάτρου και μας προσκαλεί να «βουτήξουμε» στη φαντασία του.

Σε ίχνη μαγικά
Αν και ξεκίνησε μόλις πέρυσι, η συνεργασία του Β. Μαυρογεωργίου με την παιδική σκηνή του Εθνικού τείνει να γίνει από τους αγαπημένους μας σκηνοθέτες παιδικού θεάτρου. Κι αυτό διότι πολύ απλά οι παραστάσεις του δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά αλλά και σε... πιο μεγάλα παιδιά.

Κυριακή μεσημέρι λοιπόν, βρεθήκαμε να παρακολουθούμε την «Αλίκη» να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Ακολουθώντας το Άσπρο Κουνέλι, ξεγελιέται, πέφτει στην κουνελότρυπα και μεταφέρεται στη «χώρα των θαυμάτων». Η προσγείωσή της όμως είναι τόσο ανώμαλη που η παιχνιδιάρα Αλίκη σπάει σε τρία κομμάτια: σε σώμα, καρδιά και μυαλό.

Τα κομμάτια τσακώνονται μεταξύ τους, τόσο που φτάνουν σε σημείο να απομακρυνθούν και να τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους. Στην περιπλάνησή τους στη χώρα των θαυμάτων θα γνωρίσουν την εντυπωσιακή και γεμάτη χρώματα Κάμπια, τον Γατούλη που χορεύει τζαζ, τον χαρούμενο Λαγό αλλά και την τρομακτική Βασίλισσα των Τραπουλόχαρτων.

Τα τρία κομμάτια δεν θα αντέξουν για πολύ να μείνουν μακριά το ένα από το άλλο. Θα βιώσουν τη μοναξιά, αφού η καρδιά έχει ανάγκη το σώμα κι αυτό με τη σειρά του το μυαλό και την καρδιά. Θα καταλάβουν ότι η ευτυχία τους θα έλθει μόνο εάν η μία Αλίκη ξαναβρεί την άλλη.

Μέσα από αυτοσχεδιασμούς
Η ευφάνταστη απόδοση του παραμυθιού του Λιούις Κάρολ φανερώνει αυτό ακριβώς που διαβάσαμε στο δελτίο τύπου: ότι η παράσταση γεννήθηκε μέσα από αυτοσχεδιασμούς. Χωρίς τη χρήση στερεοτύπων, αλλά αντιθέτως αντικειμένων που μεταμορφώνονται μπροστά στους θεατές, δημιουργούνται μοναδικές εικόνες.

Η πολύχρωμη Κάμπια κινείται στα όρια της παιδικής φαντασίας, η μία Αλίκη σφηνώνει στη βαλίτσα-σπίτι του Λαγού και η Βασίλισα των Τραπουλόχαρτων αρπάζει το μισοφέγγαρο για να αποκεφαλίσει όσους έχει μπροστά της. Ο θαυμαστός κόσμος της Αλίκης, τραγουδάει και μας προκαλεί να κινηθούμε στους δικούς του, ζωντανούς ρυθμούς.

Τόσο η Ευδοκία Κακιούζη, ως το Σώμα της Αλίκης, όσο και οι Λένα Παπαληγούρα (Καρδιά) και Βασιλική Τρουφάκου (Μυαλό) είναι γεμάτες ενέργεια, την οποία εκπέμπουν στη σκηνή. Φορούν ριγέ κολλάν κι αθλητικά παπούτσια, βρίσκονται στην εποχή μας κι όμως η ιστορία τους γράφτηκε μόλις το 1865.

Σαν ένα παζλ
Φεύγοντας από το θέατρο, μικροί και μεγάλοι έχουμε πια «προσγειωθεί» λίγο απότομα στην βροχερή πραγματικότητα, όμως το ταξίδι της Αλίκης και η συντροφιά με τόσους παράξενους χαρακτήρες μάς γεμίζει θετικές σκέψεις. Τίποτα δεν μπορεί να κάνει καλά ο άνθρωπος εάν δεν θέσει σε συνεργασία τα τρία σημαντικά κομμάτια του εαυτού του. Το σώμα, η καρδιά και το μυαλό μοιάζουν με διάσπαρτα κομμάτια , όταν όμως ενωθούν δημιουργούν ένα υπέροχο παζλ.

ΙNFO: Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του Λιούις Κάρολ, Εθνικό Θέατρο-Παιδική σκηνή, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα
Παραστάσεις: Σάββατο 15:30 , Κυριακή 11:30 και 15:30
Τιμές εισιτηρίων: 15 €, φοιτητικό 13 €

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v