Αποθηκευτικοί χώροι που δεν φαντάζεστε, οπτικά τρικ που μεγαλώνουν τον χώρο, χρώματα που δημιουργούν cozy περιβάλλον. Δέκα διαφορετικοί τρόποι για να δείτε τα μικρά σας δωμάτια με… άλλο μάτι.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Οι τεράστιοι χώροι δείχνουν κατά κανόνα ψυχροί και αφιλόξενοι, μαζεύονται δύσκολα και αντενδείκνυνται για τεμπέληδες, που κουράζονται στην προοπτική να περπατήσουν όλη αυτή την απόσταση από το σαλόνι στην κουζίνα, για να ξαναγεμίσουν την κούπα του καφέ που άδειασε. Γι’ αυτό, και για μερικούς σοβαρότερους λόγους που μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο δημοσίευμα, ψηφίζουμε πάντα υπέρ των μικρών, cozy και ζεστών χώρων στο σπίτι.
Κι αν νομίζετε πως οι μικροί χώροι είναι κλειστοφοβικοί και στριμωγμένοι, δεν χωρούν τα πράγματά σας και στερούν ποιότητα από τη ζωή σας, έχουμε δέκα τρόπους να τους δείτε με άλλο μάτι.
Καθρέφτης… ξέξασπρος: Ίσως το δημοφιλέστερο trick για να μεγαλώσετε έναν μικρό χώρο, είναι οι μεγάλοι καθρέφτες, οι οποίοι δεν αντανακλούν μόνο τις επιφάνειες απέναντι τους, αλλά και το φως –φυσικό ή τεχνητό– που διαχέεται στον χώρο κάνοντάς τον να δείχνει μεγαλύτερος. Την ίδια δουλειά κάνουν και οι λευκές επιφάνειες, οι οποίες μάλιστα θα «προδώσουν» την στρατηγική σας μόνο στους γνωρίζοντες. Επενδύστε σε λευκές επιφάνειες, όπως οι τοίχοι, η φλοκάτη και οι πολυθρόνες της φωτογραφίας, και επιλέξτε προσεκτικά λίγα έπιπλα ή μικροαντικείμενα –όπως οι εικονιζόμενες κορνίζες και καρέκλες– σε έντονα χρώματα, που θα κάνουν εμφανή αντίθεση οριοθετώντας τον χώρο, χωρίς όμως να τον περιορίζουν.
Ξεχάστε τις κουρτίνες: Τα μεγάλα παράθυρα δημιουργούν την ψευδαίσθηση του μεγέθους στον χώρο, καθώς αντικαθιστούν ουσιαστικά τον τοίχο, και ξεγελούν το μάτι το οποίο αντιλαμβάνεται τον εξωτερικό χώρο ως φυσική προέκταση του εσωτερικού. Ακόμη κι αν το μικρό σας δωμάτιο έχει μόνο ένα παράθυρο, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το εφέ, αφαιρώντας τις κουρτίνες και τοποθετώντας στόρια στο ίδιο χρώμα με τον τοίχο, τα οποία θα «εξαφανίζονται» κατά τη διάρκεια της μέρας, αφήνοντας το παράθυρο ακάλυπτο.
Τραβήξτε το βλέμμα ψηλά: Έχετε παρατηρήσει πως τα ψηλοτάβανα σπίτια φαίνονται μεγαλύτερα –κι ενίοτε πιο κρύα– απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα; Ακόμη κι αν το σπίτι σας δεν είναι ψηλοτάβανο, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το εφέ, τραβώντας το βλέμμα προς το ταβάνι, ή τουλάχιστον όσο πιο κοντά σε αυτό γίνεται. Στο παράδειγμα της φωτογραφίας, αυτό επιτυγχάνεται με το εντυπωσιακό κουρτινόξυλο, τις μακριές κουρτίνες και τον μεγάλο πίνακα πάνω από το τζάκι –το τζάκι είναι προαιρετικό, εσείς αρκεί να κρεμάσετε τον πίνακα ψηλά.
Εκμεταλλευτείτε (όλο) τον χώρο: Βιβλιοθήκες που φτάνουν ως το ταβάνι, αποθηκευτικοί χώροι κάτω από τα έπιπλα, ράφια πάνω από τους καναπέδες, είναι οι καλύτεροι φίλοι των μικρών χώρων. Εκμεταλλευόμενοι όλο τον χώρο του δωματίου, δεν απαλλάσσεστε απλά από τον πονοκέφαλο του πού θα χωρέσει το κάθε τι, αλλά δημιουργείτε και αίσθηση ζεστασιάς. Και μην πέσετε στην παγίδα του μινιμαλισμού, ο οποίος επικράτησε ως διακοσμητική τάση σε τεράστιους χώρους: ένα δωμάτιο τρία επί πέντε χωρίς πράγματα δεν είναι minimal, είναι απλά άδειο. Σημειώστε, επίσης, ότι οι αποθηκευτικοί χώροι δημιουργούνται και χωρίς καθόλου budget: μερικά μεγάλα κουτιά κάτω από τον καναπέ, ραφάκια που θα κρεμάσετε μόνοι σας, και αποθηκευτικές λύσεις όπως τα σκαμπό του ΙΚΕΑ που ανοίγουν για να φυλάξουν στο εσωτερικό τους πράγματα θα αποδειχθούν σωτήρια αν δεν σκοπεύετε να αγοράσετε πανάκριβες βιβλιοθήκες - γίγαντες και καναπέδες με ενσωματωμένα ντουλαπάκια όπως αυτός της φωτογραφίας –που μεταξύ μας θα έδειχναν μάλλον κιτς.
Καθρέφτης part 2: Για το μπάνιο σας αυτή τη φορά. Ένας μεγάλος καθρέφτης όπως αυτός της φωτογραφίας, που φτάνει από τον έναν τοίχο στον άλλο χωρίς πλαίσιο να τον οριοθετεί, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός από μόνος του, ενώ ταυτόχρονα αντανακλά τόσο μεγάλο κομμάτι του μπάνιου, που δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι διπλασιάζει τον χώρο. Ειδικά στο μπάνιο, που στα διαμερίσματα κατά κανόνα δεν έχει παράθυρο, οπότε δεν απολαμβάνει φυσικό φως, όσο μεγαλύτερος είναι ο καθρέφτης τόσο το καλύτερο. Η γυάλινη επιφάνεια γύρω από τον νιπτήρα που βλέπετε στη φωτογραφία προσθέτει ακόμα περισσότερο χώρο, καθώς το βλέμμα περνά από μέσα του ανεμπόδιστο και φτάνει μέχρι το πάτωμα.
Ένα δωμάτιο, πολλές χρήσεις: Το χαμηλό τραπεζάκι «του καφέ» που βλέπετε στις φωτογραφήσεις των περιοδικών μπορεί να είναι πολύ όμορφο για να ακουμπάτε επάνω του περιοδικά και coffee table books, δεν χρησιμεύει, όμως, στην ουσία, σε τίποτα άλλο. Αντικαταστήστε το με ένα ψηλότερο τραπέζι, που θα σας επιτρέπει να σερβίρετε το φαγητό στο σαλόνι, και να έχετε έτσι ένα δωμάτιο «δύο σε ένα», ενσωματώνοντας την τραπεζαρία στο αγαπημένο σας δωμάτιο του σπιτιού. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε ολόκληρη τραπεζαρία: ένα τραπέζι λίγο ψηλότερο από τον καναπέ και τις πολυθρόνες σας, και αρκετά μεγάλο ώστε να τρώνε άνετα δύο-τρία άτομα είναι ιδανικό.
Βάλτε χρώμα στη ζωή σας: Αν δεν αντέχετε με τίποτα την ουδετερότητα του λευκού, αλλά δεν θέλετε και να «μικρύνετε» οπτικά τον χώρο βάφοντας τους τοίχους στα έντονα χρώματα που προτιμάτε, χρησιμοποιήστε το τρικ της φωτογραφίας: βάψτε ένα μόνο σημείο του δωματίου –το τζάκι, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ή έναν μόνο τοίχο– σε χρώμα που να κάνει έντονη αντίθεση με τους τοίχους γύρω του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τραβάτε το βλέμμα στο συγκεκριμένο σημείο, αποσπώντας την προσοχή από το μέγεθος του χώρου. Για να εξισορροπήσετε το εφέ «σμίκρυνσης» των έντονων χρωμάτων, επιλέξτε έπιπλα σε σωστή αναλογία με τον χώρο: όχι στους τεράστιους γωνιακούς καναπέδες, όχι στις πολυθρόνες με πανύψηλες πλάτες, όχι στα υπερβολικά πολλά αξεσουάρ που «φορτώνουν» τον χώρο.
Παίξτε με τα χρώματα και τους φωτισμούς: Ένα ακόμη τρικ για να μην αποχωριστείτε τις έντονες αποχρώσεις που σας αρέσουν, προκειμένου να μην δείχνει ο χώρος σας ακόμη μικρότερος και κλειστοφοβικός, είναι να τις «διασκεδάσετε» με διαφορετικούς φωτισμούς, που θα τονίσουν ορισμένα σημεία, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση των διαφορετικών αποχρώσεων. Στη φωτογραφία, οι πίνακες ζωγραφικής που φωτίζονται με σποτάκια από το ταβάνι δημιουργούν ένα θεατρικό σκηνικό, με το οποίο ο γκρενά τοίχος δένει εντυπωσιακά –και ο χώρος δεν περιορίζεται στο ελάχιστο. Το τραπεζάκι στη γωνία «τραβά» το βλέμμα προς το τέρμα του διαδρόμου, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της προοπτικής.
Περιορίστε τα εμπόδια: Όπου εμπόδιο, βλέπε οτιδήποτε «τραβά» το βλέμμα και δεν το αφήνει να κινηθεί ελεύθερα στο χώρο. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο σκούρο καφέ τραπέζι στο κέντρο του σαλονιού δεν αφήνει το βλέμμα να φτάσει μέχρι τον απέναντι τοίχο, κάνοντας έτσι τον χώρο να δείχνει ακόμα μικρότερος. Ένα τρικ για να εξαλείψετε τα εμπόδια είναι το ενιαίο χρώμα –όπως το λευκό των επίπλων και του τοίχου της φωτογραφίας. Ένα άλλο είναι το γυαλί, το οποίο ναι μεν είναι ψυχρό υλικό, αφήνει όμως το βλέμμα να περνά ανεμπόδιστο από μέσα του, δημιουργώντας την αίσθηση της συνέχειας.