Θα πήγαινες να ζήσεις στον Άρη; Ο Stephen Petranek σου λέει πώς θα είναι!

Το πρώτο Space Race κατέληξε με το πασίγνωστο “ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα”. Το δεύτερο Space Race έχει ως έπαθλο… τον Άρη!
Θα πήγαινες να ζήσεις στον Άρη; Ο Stephen Petranek σου λέει πώς θα είναι!
Η πρώτη “κούρσα” του διαστήματος συνέβη τη δεκαετία του ‘60 (κυρίως) και οι δύο δυνάμεις που “έτρεχαν” για να κατακτήσουν το διάστημα ήταν οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ (Σοβιετική Ένωση για όσους δεν θυμόνται). Οι τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής είχαν ένα όριο και αυτό το όριο ήταν η σελήνη. Μετά την “κατάκτηση” της σελήνης από τους Αμερικάνους, όμως, η κούρσα του διαστήματος μετατράπηκε σε “τραγωδία”. Όχι γιατί έγινε κάποιο ατύχημα ή γιατί έχασαν τη ζωή τους αστροναύτες· τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Η τραγωδία ήταν το ότι… το φιλοθεάμον κοινό της Αμερικής… βαρέθηκε! Η πρώτη προσεδάφιση ήταν ένα γεγονός το οποίο έβλεπε όλη η υφήλιος. Η δεύτερη προσεδάφιση ήταν κάτι που το είδαν οι περισσότεροι. Την τρίτη προσεδάφιση παρακολούθησαν πολύ λιγότεροι… και ήδη από την τέταρτη αποστολή, όταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί διέκοπταν το πρόγραμμά τους για να δείξουν ζωντανά εικόνα από τη σελήνη, πολλοί τηλεθεατές έπαιρναν τηλέφωνο και διαμαρτύρονταν γιατί προτιμούσαν να δουν σε επανάληψη επεισόδιο της “Λάσσι”! Κάπως έτσι, και σε συνδυασμό με την πετρελαϊκή κρίση, έπεσε η αυλαία της “περιπέτειας” του ανθρώπου στο φεγγάρι!

Τα τελευταία χρόνια, όμως, ζούμε μια νέα κούρσα, ένα νέο “Space Race”! Και μάλιστα ένα Space Race το οποίο έχει πολλά έπαθλα αλλά και πολλούς “δρομείς”! Η NASA δεν είναι πλέον μόνη, ούτε είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του “παιχνιδιού”. Και μάλιστα, αν και υπάρχουν “κρατικές” αντίπαλοι όπως οι διαστημικές υπηρεσίες της Κίνας, της Ιαπωνίας ή της Ρωσίας, έχουν εμφανιστεί κι άλλοι “αντίπαλοι” υπό τη μορφή ιδιωτικών εταιρειών, όπως η SpaceX, η Blue Origin και η Virgin! Πλέον, ο υπέρτατος στόχος είναι ο πλανήτης Άρης και το φαβορί για την κατάκτησή του δεν είναι άλλο από τη SpaceX του εκκεντρικού πάμπλουτου Elon Musk.

Ο συγγραφέας Stephen Petranek, όμως, θεωρεί πως, αργά ή γρήγορα, η κατάκτηση του Άρη θα συμβεί. Το μεγάλο ερώτημα είναι, όμως, το “πώς θα είναι να ζει κανείς στον Άρη;” Κάποιος είχε προβλέψει πως ο Άρης θα είναι ένα μεγάλο “νεκροταφείο” γιατί οι πρώτοι “έποικοι” σίγουρα θα πεθαίνουν γρήγορα! Μπορεί να κατακτηθεί ο “κόκκινος πλανήτης”; Θα αποκτήσει η ανθρωπότητα μια μόνιμη παρουσία ή, γιατί όχι, και μια Αρειανή αποικία στο μέλλον; Είναι δυνατόν να μειωθούν οι κίνδυνοι έτσι ώστε η ασφάλεια μιας αποστολής στον Άρη να ξεπεράσει το 95% επιτυχίας; Πως θα καταφέρουν οι αστροναύτες να μείνουν κλεισμένοι στα “διαστημόπλοια”, στριμωγμένοι, για μήνες; Πόσο θα κοστίσει, τελικά, όλο αυτό;

Αν θες να μάθεις τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, να διαβάσεις αποκλειστικές συνεντεύξεις του Elon Musk και άλλων πρωταγωνιστών του Space Race 2, να μάθεις για τις τεχνικές δυσκολίες και τις προκλήσεις μιας αποστολής στον Άρη, το βιβλίο “Πώς θα ζήσουμε στον Άρη” είναι αυτό που πρέπει να διαβάσεις! Και αν θες να θέσεις τις δικές σου ερωτήσεις στον συγγραφέα δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις την live συζήτηση που θα γίνει μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube. Για όλες τις λεπτομέρειες δες εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v