Η σπάνια φωτογραφία της Θεσσαλονίκης που διχάζει

Μια σπάνια φωτογραφία απεικονίζει την Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα με τα παραθαλάσσια τείχη της άθικτα, αλλά κάποιοι… διατηρούν τις αμφιβολίες τους.
Η σπάνια φωτογραφία της Θεσσαλονίκης που διχάζει
Μια σπάνια φωτογραφία της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στα Εθνικά Αρχεία της Ουγγαρίας και ανέβηκε στην ομάδα «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης» στο Facebook.

Την εικόνα μοιράστηκε με τα μέλη της ομάδας ο Ζαχαρίας Σεμερτζίδης, ο οποίος έγραψε σχετικά: «Η μοναδική μέχρι σήμερα φωτογραφική αποτύπωση της παραλίας της Θεσσαλονίκης πριν από την κατεδάφιση του παραθαλάσσιου τείχους. Χρονολογία κατά προσέγγιση στα μέσα της δεκαετίας του 1860, οπωσδήποτε πριν το 1867. Μια ιστορική λήψη για την οποία όλοι εμείς στις Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης αισθανόμαστε δικαιολογημένα υπερήφανοι που έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε να σχολιάσουμε και να την κάνουμε γνωστή στα μέλη μας και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το παρελθόν της πόλης μας».

Η φωτογραφία έχει ήδη συγκεντρώσει χιλιάδες likes και εκατοντάδες σχόλια, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που αμφισβητούν ότι πρόκειται όντως για την Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Χεκίμογλου, ερευνητής της Ιστορίας της πόλης, έγραψε σχετικά: «Εξέτασα στην ιστοσελίδα των Κρατικών Αρχείων της Ουγγαρίας τη φωτογραφία που δημοσίευσε χτες η Ομάδα των Παλαιών Φωτογραφιών της Θεσσαλονίκης (κ. Σεμερτζίδης) και εκφράζω τις αμφιβολίες μου ότι πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω αυτή τη στιγμή. Οι λόγοι που επικαλούμαι είναι καταρχάς δύο: α) Δεν υπάρχει ίχνος της Αγίας Σοφίας και του Kara Ali cami’i. β) Δεν έχουμε άλλες λήψεις των freres Αbdullah από τη Θεσσαλονίκη. Προτείνω ένα workshop για τη συζήτηση του θέματος».

Για την Ιστορία, η φωτογραφία περιλαμβανόταν σε άλμπουμ των αδερφών Αμπντουλάχ, φωτογράφων από την Κωνσταντινούπολη. Το άλμπουμ πέρασε στην κατοχή κροατικής οικογένειας με υψηλό κοινωνικό status στην Αυστρουγγαρία, και έτσι κατέληξε στα Εθνικά Αρχεία της Ουγγαρίας το 1867, ανάμεσα σε φωτογραφίες της Κωνσταντινούπολης. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, δεν υπάρχει χρονολογία ή άλλο σχόλιο, επομένως το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η λήψη έγινε σίγουρα πριν το 1867.

Δείτε την ανάρτηση στις «Παλιές Φωτογραφίες Θεσσαλονίκης» και τη συζήτηση που έχει «ανάψει» από κάτω εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v