SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Παλιές φωτογραφίες από την αλλοτινή Θεσσαλονίκη

Η Καμάρα πριν μισό αιώνα, η παραλία το 1900, τα Κάστρα και οι δρόμοι της συμπρωτεύουσας όπως ήταν σε άλλες εποχές: Ιδού η παλιά Θεσσαλονίκη.

Παλιές φωτογραφίες από την αλλοτινή Θεσσαλονίκη

Τα Κάστρα περιτριγυρίζονται από χωράφια. Κάτω από την Καμάρα περνά το τραμ το τελευταίο. Στο λιμάνι ο κόσμος περπατά αγναντεύοντας τα καΐκια και τα νοσταλγικά κτίρια της οδού Βενιζέλου είναι ακόμη… ολοκαίνουρια.

Βρισκόμαστε στην παλιά Θεσσαλονίκη και μπαίνουμε για άλλη μια φορά στην χρονομηχανή του φωτογραφικού φακού για να ανακαλύψουμε πώς έμοιαζε το κέντρο της συμπρωτεύουσας τις περασμένες δεκαετίες.


Η Αγία Σοφία, στην καρδιά της πόλης, όπως απεικονίζεται σε γαλλική καρτποστάλ πριν περίπου έναν αιώνα.


Οι οδοί Ερμού (ακριβώς από πάνω) και Βενιζέλου (κεντρική φωτογραφία του δημοσιεύματος) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ήταν πολύ πιο πλατειές και άνετες, με τα αρχοντικά κτίρια να πλαισιώνουν τους περιπάτους των κατοίκων, χωρίς να ενοχλούνται από αυτοκίνητα.


Η πλατεία Ελευθερίας κοντά στο λιμάνι, αποτυπωμένη όπως ήταν πριν έρθει ο 20ος αιώνας, με τους παρατεταγμένους καφενέδες, τους άνδρες με τα χαρακτηριστικά καπέλα και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.


Η Εγνατία οδός χαράχτηκε στα μισά της δεκαετίας του 1950. Μέχρι τότε, η Καμάρα δεν βρισκόταν πάνω στον γνωστό πεζόδρομο, αλλά στη μέση του δρόμου από τον οποίο περνούσε το τραμ. Μάλιστα οι γραμμές του ακολουθούσαν διαδρομή κάτω από την αψίδα.


Τον 19ο αιώνα, το Φρούριο του Επταπυργίου έστεκε μοναχικό στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης. Η σημερινή του εικόνα, με τις γειτονιές, τα στενάκια και τα ουζερί απέχει πολύ από την εικόνα που αντικρίζουμε στη φωτογραφία, στην οποία δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά γυμνοί λόφοι γύρω από τα Κάστρα.


Οι μιναρέδες στους ναούς της πόλης, που φαίνονται σε αυτή την πανοραμική φωτογραφία της πόλης η οποία τραβήχτηκε από την θάλασσα, πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αποτελούν μάρτυρες του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της πόλης.


Βρισκόμαστε στην λεωφόρο Νίκης, όπως αυτή έμοιαζε στις αρχές του 1900. Στην παραλιακή περαντζάδα της πόλης, με φόντο τον Λευκό Πύργο, διακρίνονται όχι μόνοι οι άνθρωποι που βολτάρουν πλάι στον Θερμαϊκό, αλλά και οι ράγες του τραμ που εξυπηρετούσε το λιμάνι.


Ο ίδιος δρόμος, μισό αιώνα αργότερα, αλλάζει δραματικά με την έλευση του αυτοκινήτου. Παράλληλα, τα αρχοντικά χαμηλά σπίτια της λεωφόρου έχουν αντικατασταθεί από πολυκατοικίες, οι στύλοι της ΔΕΗ κόβουν τη θέα, τα καΐκια δεν έχουν αποχωρήσει ακόμη από το σκηνικό, ενώ το περίπτερο πουλάει σοκολάτες με το χαρακτηριστικό λογότυπο της εποχής.


Κι όμως, ο πιο πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος της σημερινής Θεσσαλονίκης, έμοιαζε έτσι το 1935. Κυρίες και κύριοι, η οδός Τσιμισκή.


Στην συμβολή των οδών Βενιζέλου και Τσιμισκή, οι δρόμοι μοιάζουν περιποιημένοι και όμορφοι με τις συστάδες των δέντρων, τις ευκρινείς διαβάσεις, τα λίγα αυτοκίνητα, τις «καθαρές» διαφημιστικές πινακίδες των ‘60s και το παλιό καλό μπλε λεωφορείο – που παρόμοιά του ακόμη κυκλοφορούν στην πόλη. 

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες από την Παλιά Θεσαλονίκη 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY