Πες μου τι σπουδάζεις να σου πω ποιος είσαι!

Νέα έρευνα λέει πως αν σπουδάζεις νομική είσαι εγωιστής. Αν πάλι διάλεξες οικονομικά είσαι αναξιόπιστος. Και άλλα τέτοια όμορφα.
Πες μου τι σπουδάζεις να σου πω ποιος είσαι!
Οι φοιτητές των καλών τεχνών είναι κυκλοθυμικοί, οι εκκολαπτόμενοι δικηγόροι εγωιστές, οι φοιτητές της ιατρικής είναι κοινωνικοί και οι των οικονομικών αναξιόπιστοι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η ψυχολόγος δρ. Anna Vedel του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας ανέλυσε δώδεκα προηγούμενες μελέτες, που είχαν δημοσιευτεί από το 1992 ως το 2015, με στοιχεία για περισσότερους από 13.300 φοιτητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα στερεότυπα σχετικά με τις σπουδές και τα πτυχία δείχνουν να σχετίζονται με τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Τα στοιχεία αυτά είναι η προδιάθεση για νευρώσεις, η εξωστρέφεια, το πόσο ανοιχτός είναι κανείς σε εμπειρίες, η ευσυνειδησία και το πόσο συμπαθής γίνεται στους άλλους.

Με την προδιάθεση για νευρώσεις (που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η κυκλοθυμία, η ευερεθιστότητα και η συναισθηματική αστάθεια) βρέθηκαν να συνδέονται περισσότερο οι φοιτητές των καλών τεχνών, και λιγότερο εκείνοι των οικονομικών.

Πιο εξωστρεφείς και κοινωνικοί απ’ όλους είναι, κατά σειρά, όσοι σπουδάζουν οικονομικά, νομικά, πολιτικές επιστήμες και ιατρική.

Η «ανοιχτοσύνη», δηλαδή η δημιουργικότητα και η ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων, είναι εγγενές χαρακτηριστικό των φοιτητών ανθρωπιστικών σπουδών, ψυχολογίας και πολιτικών επιστημών. Στον αντίποδα αυτού του φάσματος βρίσκονται όσοι σπουδάζουν οικονομικά, μηχανική και νομικά.

Λιγότερο αρεστοί απ’ όλους γίνονται οι φοιτητές της νομικής, των επιχειρηματικών σπουδών και των οικονομικών.

Τέλος, η ευσυνειδησία (η τάση για οργανωτικότητα, συγκέντρωση και σχολαστικότητα) δεν είναι χαρακτηριστικό των φοιτητών τεχνών και ανθρωπιστικών επιστημών.

Πηγή: Independent

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v