Πού θα πιάσουμε χιόνι τα Χριστούγεννα;

Ονειρεύεστε… λευκά Χριστούγεννα; Σας βρήκαμε τις κοντινότερες χιονισμένες βουνοπλαγιές για περίτεχνα σλάλομ ή απλούς χιονοπόλεμους.
Πού θα πιάσουμε χιόνι τα Χριστούγεννα;
της Ηρώς Κουνάδη

Ακόμα και αν μισούμε τον χειμώνα, ακόμα και αν ευχόμαστε να ζούσαμε στην Καραϊβική, ή κάπου τέλος πάντων που να έχει πάντα καλοκαίρι –και όχι, δεν θα το βαριόμασταν ποτέ, μην ακούμε αηδίες– κανείς μας δεν μπορεί να αρνηθεί πως το χιόνι των Χριστουγέννων τους ταιριάζει πολύ. Ειδικά δε αν έχεις πιτσιρίκια στον περίγυρό σου, ο χιονοπόλεμος, οι χιονάνθρωποι και όλα τα συνθετικά που ξεκινάνε με χιον-, έχουν κάτι από χριστουγεννιάτικη μαγεία.

Και τώρα που ξεμπερδέψαμε με τα εισαγωγικά, ας περάσουμε στα πραγματικά σημαντικά: Πού θα έχει χιόνι το τριήμερο των Χριστουγέννων του 2015;

Στα Καλάβρυτα: Σε πείσμα των προγνώσεων που έδειχναν δυσοίωνες μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού στα Καλάβρυτα άνοιξε τις πύλες του την Κυριακή 20/12 και μας περιμένει για σλάλομ και βόλτες στις χιονισμένες διαδρομές του. Λεπτομέρειες εδώ.

Στον Παρνασσό: Μπορεί οι χιονοπίστες να μην είναι ακόμα έτοιμες, λόγω των ισχυρών ανέμων που δεν επιτρέπουν στο χιόνι να απλωθεί ομοιόμορφα, όμως ο Παρνασσός απολαμβάνει ήδη από τις αρχές της εβδομάδας 30 εκατοστά φρέσκο χιόνι. Πράγμα που σημαίνει πως τα παγοπέδιλα μπορείτε να τα αφήσετε σπίτι –τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας– αλλά οι συνθήκες είναι ιδανικές για χιονοπόλεμους και χιονάνθρωπους. Διαδρομές και χωριά για να βολτάρετε στον Παρνασσό έχουμε εδώ.

Στο Μαίναλο: Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου άνοιξε το σαλέ στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, στην Ορεινή Αρκαδία. Έτοιμο για σλάλομ δεν είναι ακόμα, όμως τίποτα δεν μας εμποδίζει να ντυθούμε ζεστά και να ανηφορίσουμε για μια ζεστή σοκολάτα με θέα στο απέραντο λευκό, και εν συνεχεία να βολτάρουμε στις χιονισμένες βουνοπλαγιές του. Περισσότερα για την Ορεινή Αρκαδία, εδώ.

Στο Καρπενήσι: Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι προγνώσεις θέλουν το χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου να ανοίγει τις πύλες του την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, με δύο μόνο πίστες (τον Θησέα και τον Τάκη Φλέγκα) να λειτουργούν αρχικά. Περισσότερα για το Καρπενήσι, εδώ.

Και πιο μακριά…

Αν φλερτάρετε με την ιδέα μιας εκδρομής της τελευταίας στιγμής, και ψάχνετε μια επιπλέον αφορμή, έχουμε να σας πούμε ότι χιονισμένα είναι τα περισσότερα βουνά στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Ανοιχτά για σκι θα βρείτε τα χιονοδρομικά στη Βασιλίτσα (που είναι παραδοσιακά η πρώτη που ανοίγει τον χορό των χιονοδρομικών, και μετρά ήδη αρκετές μέρες ανοιχτή), στο Πισοδέρι, στο Ανήλιο κοντά στο Μέτσοβο και –χάρη στα συστήματα τεχνητής χιονόπτωσης– στα 3-5 Πηγάδια, κοντά στη Βέροια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v