Νέο μυκηναϊκό ανάκτορο ανακαλύφθηκε στη Λακωνία

Μεγαλειώδες μυκηναϊκό ανάκτορο ήρθε στο φως στην Λακωνία, όπου οι αρχαιολόγοι εντόπισαν πολύτιμες πινακίδες Γραμμικής Β’ και άλλους προϊστορικούς «θησαυρούς».
Νέο μυκηναϊκό ανάκτορο ανακαλύφθηκε στη Λακωνία
Ένα ακόμη μυκηναϊκό ανάκτορο έφεραν στο φως οι έρευνες της αρχαιολογικής σκαπάνης στη Λακωνία. Όπως μάλιστα αναφέρει στο ρεπορτάζ του το τοπικό Μέσο Report24.gr, οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν εργασίες εδώ και έξι χρόνια στον λόφο του Αγίου Βασιλείου, κοντά στο χωριό Ξηροκάμπι, κατά την έρευνα ανακάλυψαν πολλές πινακίδες Γραμμικής Β’ Γραφής.

Πρόκειται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, για το πολυτιμότερο εύρημα της ανασκαφής, καθώς οι γραπτές αυτές μαρτυρίες εντάσσονται στη σφαίρα της προϊστορίας του ελληνικού χώρου, περίοδο με ελάχιστα γραπτά τεκμήρια. Η Γραμμική Β’ άλλωστε ήταν η πρώτη καταγραφή της ελληνικής γλώσσας.

Οι αρχαιολόγοι της συγκεκριμένης ανασκαφής έχουν εντοπίσει θαμμένα οικοδομικά κατάλοιπα σε έκταση 35 τουλάχιστον στρεμμάτων, με την αρχή της εγκατάστασης να ανάγεται στον 17ο-16ο π.Χ. αιώνα. Σε αυτή την περίοδο χρονολογείται το νεκροταφείο κιβωτιόσχημων τάφων και λάκκων στην κορυφή του λόφου, αλλά και η πρώτη φάση της οικοδομικής εγκατάστασης, που πιθανότατα καταστράφηκε από πυρκαγιά δύο αιώνες αργότερα.

Στην συνέχεια χτίστηκαν νέα ανακτορικά κτίρια περιμετρικά μιας μεγάλης αυλής, στις πλευρές της οποίας αποκαλύφθηκε στοά με κίονες. Το «αρχείο» της στοάς που διασώθηκε περιέχει κείμενα με αναφορές σε αγαθά που προσφέρθηκαν για ιερούς σκοπούς και σε ονόματα ανδρών, γυναικών και τοποθεσιών. Στα δέκα δωμάτια που έχουν μέχρι στιγμής ερευνηθεί, περιέχονταν λατρευτικά αντικείμενα και σκεύη, χάλκινα ξίφη, οστά ζώων, αγγεία και άλλα μικροαντικείμενα. Σε δεύτερο κτίριο , οι αρχαιολόγοι εντόπισαν θραύσματα από μυκηναϊκές τοιχογραφίες.

Το υπουργείο Πολιτισμού εκτιμά ότι από τις ανασκαφές αυτές θα προκύψουν νέα στοιχεία σχετικά με τη μυκηναϊκή θρησκεία και με ζητήματα γλωσσολογίας και παλαιογραφίας.

Πηγή: Report24.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v