Ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλέξανδρου βρέθηκε στο Ισραήλ

Σπάνιο ψηφιδωτό που πιθανόν να απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο ανακαλύφθηκε σε συναγωγή του 5ου αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο του χωριού Χουκόκ στο Ισραήλ.
Ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλέξανδρου βρέθηκε στο Ισραήλ
Μοναδικής αξίας ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Μεγά Αλέξανδρο σε μια προσωπική του συνάντηση με εβραίο αρχιερέα ανακαλύφθηκε σε συναγωγή στο χωριό Χουκόκ του Ισραήλ, και όπως αναφέρουν οι ειδικοί πρόκειται για σπάνιο εύρημα.

Είναι η πρώτη μη βιβλική σκηνή που εντοπίζεται σε αρχαία συναγωγή, στην οποία «συμμετέχουν» επίσης μορφές ελεφάντων οι οποίοι παραπέμπουν στον ελληνικό στρατό, μιας και στις μάχες οι ελέφαντες ανήκαν στον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στην ίδια περιοχή, στο παρελθόν, έχουν έρθει στο φως από αρχαιολόγους ψηφιδωτά του Σαμψών, καθώς και μοναδικές απεικονίσεις με βιβλικές εικόνες.

Την ίδια στιγμή, η διαμάχη για την τελευταία κατοικία του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά Φιλίππου Β’ συνεχίζεται. Σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη, ο τάφος του είναι ο Τάφος ΙΙ της Βεργίνας και όχι ο Τάφος Ι, όπως πίστευε ο Μανώλης Ανδρόνικος.

Ερευνητές από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία εξετάζουν αξονικές τομογραφίες και ραδιογραφίες των οστών από τους δύο βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, και έχουν βρει διαμπερές τραύμα στον ανδρικό σκελετό του Τάφου ΙΙ. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ταιριάζει απόλυτα με τις ιστορικές αναφορές για το τραύμα που είχε υποστεί ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 339 π.Χ.

Η τελευταία αυτή μελέτη είναι ακόμα σε εξέλιξη, ενώ συγγραφέας της είναι ο Αντώνης Μπαρτσιώκας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v