5,3 Ρίχτερ ο σεισμός – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Στα 5,3 Ρίχτερ έφτασε ο σεισμός που «ξύπνησε» την Αττική τα ξημερώματα της Τρίτης. Δείτε τι λένε οι σεισμολόγοι για την δραστηριότητα του Εγκέλαδου και το ρήγμα της περιοχής.
5,3 Ρίχτερ ο σεισμός – Τι λένε οι σεισμολόγοι
Στους 5,3 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ μετρήθηκε ο σεισμός που σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης. Το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας εντοπίστηκε στον Βόρειο Ευβοϊκό και… ταρακούνησε την Αττική, καθώς η δόνηση έγινε έντονα αισθητή μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας – χωρίς όμως να υπάρξουν μαρτυρίες για ζημιές.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι σεισμολόγοι, συνυπολογίζοντας τους άλλους δύο σεισμούς που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή τους τελευταίους μήνες. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, εκτιμά πως η δραστηριότητα δεν εκτονώθηκε πλήρως, καθώς ο μεγαλύτερος μετασεισμός που σημειώθηκε ήταν της τάξης των 3,5 Ρίχτερ, ενώ ο ίδιος υπολογίζει πως η εκτόνωση θα επερχόταν μετά από μετασεισμό της τάξης των 4-4,5 βαθμών.«Εύχομαι να ήταν ο κύριος σεισμός αλλά δεν μπορώ να το πω ακόμα», δήλωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, σημειώνοντας πως η ομάδα ΒΑΝ του καθηγητή Βαρώτσου είχε προβλέψει πως θα προκύψει σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Δεν είναι κατ’ ανάγκη ανησυχητικό το «σμήνος» σεισμών τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Βασίλη Καραστάθη, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου συμβάντος, καθώς το δυναμικό της περιοχής είναι μεγάλο και βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το ρήγμα της Αταλάντης. Το συγκεκριμένο ρήγμα, ωστόσο, έχει εκτονωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, σημειώνουν οι σεισμολόγοι, και οι σεισμοί της τάξης των 5-5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκαν πρόσφατα δεν εμφανίζονται ικανοί να το «ξυπνήσουν». Θα χρειαστούν μερικές εκατοντάδες χρόνια για να “ξαναγεμίσει” το γειτονικό ρήγμα της Αταλάντης, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v