Επέστρεψε στην Αθήνα ο κλεμμένος Ερμής

Στην Αθήνα βρίσκεται και πάλι η κλεμμένη ρωμαϊκή κεφαλή του Ερμή, που είχε πέσει στα χέρια του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας «Μπεκίνα».
Επέστρεψε στην Αθήνα ο κλεμμένος Ερμής
Ένα μοναδικό έργο τέχνης της αρχαιότητας, η γλυπτή κεφαλή του Ερμή, που είχε κλαπεί από το κύκλωμα αρχαιοκάπηλων «Μπεκίνα» επέστρεψε στην Αθήνα από το Λονδίνο, όπου φυλασσόταν.

Η κεφαλή, έργο ρωμαϊκής εποχής, αποτελεί αντίγραφο του ενός σπουδαίου έργου της κλασικής περιόδου, του Ερμή Προπυλαίου του Αλκαμένη, το οποίο ήταν στημένο στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Τον Οκτώβριο του 2014 διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ήταν ανάμεσα στα προς δημοπράτηση έργα από τον οίκο Bonhmas στο Λονδίνο. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις ελληνικές υπηρεσίες που, αφού ερεύνησαν το «αρχείο Μπεκίνα», διαπίστωσαν πως επρόκειτο για το αντίγραφο έργου του Αλκαμένη.

Μετά από παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, ο οίκος δημοπρασιών απέσυρε το έργο από τον κατάλογο της δημοπρασίας.

Το «κύκλωμα Μπεκίνα», που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Βρετανία, απασχολεί εδώ και χρόνια τις αρχές. Στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας εμπλέκονται συντηρητές αρχαιοτήτων, τυμβωρύχοι, ιστορικοί τέχνης, καθώς επίσης ανυποψίαστοι συλλέκτες και μεγάλα μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Οι ιταλικές αρχές έχουν συγκεντρώσει το περίφημο «αρχείο Μπεκίνα», ένα πολύτιμο εργαλείο για την εξάρθρωση του κυκλώματος, που περιλαμβάνει χιλιάδες τιμολόγια, επιστολές προς συλλέκτες, αλλά και χιλιάδες φωτογραφίες πολαρόιντ προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τις διαδρομές της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v