Βόρειο σέλας: Η μαγεία του ουρανού σε 10 φωτογραφίες

Μάθετε τι είναι το Βόρειο Σέλας και δείτε εξωπραγματικές φωτογραφίες με τους φωτεινούς του σχηματισμούς που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.
Βόρειο σέλας: Η μαγεία του ουρανού σε 10 φωτογραφίες
Κουρτίνες χρωματιστού φωτός που χορεύουν στον ουρανό. Μωβ και πράσινα φωτεινά παραπετάσματα που μόνο δέος μπορούν να δημιουργήσουν στους παρατηρητές τους. Ένα υπερθέαμα «μαγικού καπνού» που εμφανίζεται ξαφνικά και ακανόνιστα στους Βόρειους Ουρανούς και αποτέλεσε υλικό για ολόκληρες μυθολογίες. Ποιος δεν αισθάνεται γοητευμένος από το Βόρειο Σέλας που χαρίζει εικόνες όπως οι παραπάνω;

Τι είναι όμως το Βόρειο Σέλας; Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο παρατηρείται όχι μόνο στον Βορρά αλλά και στο Νότο. Πιο σωστά λέγεται Πολικό Σέλας και ανάλογα με την περιοχή αποκαλείται Βόρειο (Aurora Borealis) και Νότιο (Aurora Australis).

Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, το φαινόμενο οφείλεται σε σωματίδια που εκσφενδονίζονται από την Ήλιο μετά από εκρήξεις, τα οποία περνώντας από τη Γη, συναντούν το μαγνητικό της πεδίο και συγκεντρώνονται γύρω από τους πόλους της. Αυτό που στην ουσία βλέπουμε λοιπόν είναι το «φως» του Ήλιου, που αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρά μας και απελευθερώνει ενέργεια, η οποία σχηματίζει αυτά τα φώτα, περίπου 100 χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας.

Το Βόρειο Σέλας για πρώτη φορά το ανέφερε ο Αριστοτέλης, ενώ έχει εμπνεύσει πολλούς θρύλους της σκανδιναβικής μυθολογίας. Οι περιοχές στις οποίες είναι έντονο το φαινόμενο είναι η Νορβηγία, η λαπωνική Φινλανδία και η περιοχή της Αμερικής βόρεια του Καναδά. Πρόκειται μάλιστα για ένα θέαμα απρόβλεπτο, αφού δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πότε θα καταφέρει να το δει –εξαρτάται από την καθαρότητα του ουρανού, το σημείο παρατήρησης, τις καιρικές συνθήκες κλπ. Οι ιδανικότερες εποχές θεωρούνται το τέλος του φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές της άνοιξης.

Φτάνει όμως με τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Τώρα ήρθε η ώρα απλώς να απολαύσετε το υπερθέαμα, έστω και μέσω φωτογραφιών. Κάτω από τον τίτλο του δημοσιεύματος, θα βρείτε μια Photo Gallery γεμάτη από τη μαγεία του Βόρειου Σέλαος, που αποκαλύπτει τα πολύχρωμα νυχτερινά μυστικά του μέσα από 10 εντυπωσιακές φωτογραφίες. 

Πηγή Φωτογραφιών
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v