Τα 10 πιο όμορφα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης

Από την Αγγλία μέχρι τις γαλλικές Άλπεις και από εκεί πίσω στην Ελλάδα, θαυμάζουμε τα δέκα ομορφότερα ευρωπαϊκά Εθνικά Πάρκα.
Τα 10 πιο όμορφα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης
Πνεύμονες πρασίνου, σπίτι για δεκάδες είδη χλωρίδας και (απειλούμενης) πανίδας, τα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης προσφέρουν ιδανικές επιλογές φυσιολατρικής εξόρμησης για όσους αγαπούν τη Φύση.

Πρόσφατα, η ιστοσελίδα The Ecologists συγκέντρωσε τα δέκα ομορφότερα από αυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το «δικό μας» Εθνικό Πάρκο του Ολύμπου. Δείτε τα παρακάτω και απολαύστε τη Φύση στην πιο αυθεντική ίσως εκδοχή της.

Εθνικό Πάρκο Dartmoor

Ένα από τα μικρότερα εθνικά πάρκα της Βρετανίας, το Dartmoor προστατεύεται από το 1951 και φιλοξενεί περισσότερα από τρεις χιλιάδες πόνι. Μια σπάνια περίπτωση αρχέγονου βρετανικού τοπίου, το Dartmoor διακρίνεται για το όξινο έδαφός του, στο οποίο φύονται φυτά όπως η μωβ ερείκη, το οπωροφόρο μύρτιλο και συστάδες από ακανθώδεις θάμνους, τα λουλούδια των οποίων δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό το καλοκαίρι.

Εθνικό Πάρκο της Σαξονικής Ελβετίας

Ένα φυσικό μνημείο με ιστορία εκατομμυρίων ετών, το Εθνικό Πάρκο της Σαξονικής Ελβετίας μπορεί να αναφέρει στο όνομά του τη χώρα της σοκολάτας, όμως βρίσκεται στα ανατολικά της Γερμανίας, κοντά στη Δρέσδη. Χαρακτηρίζεται από βραχώδεις σχηματισμούς, βαθιές κοιλάδες, τραπεζοειδή βουνά και φαράγγια και φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων όπως η βίδρα, ο μπούφος και ο μυωξός.

Εθνικό Πάρκο Vysoke Tatry

Το Εθνικό πάρκο της Σλοβακίας είναι ένα από τα τελευταία μέρη στον κόσμο όπου μπορείτε να δείτε, αν είστε τυχεροί, τον αίγαγρο του βουνού ένα απειλούμενο είδος αντιλόπης. Στο Πάρκο ζουν επίσης διάφορα είδη μαρμότας, η ευρωπαϊκή καφετιά αρκούδα και δεκάδες είδη πτηνών. Εδώ βρίσκεται και το ψηλότερο βουνό της χώρας, το Gerlachovský štít, η κορυφή του οποίου βρίσκεται στα 2,655 μέτρα και ατενίζει την πανέμορφη κοιλάδα Velická Dolina.

Εθνικό Πάρκο Teide

Περιλαμβάνεται στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2007 και βρίσκεται στην Τενερίφη. Στο Πάρκο δεσπόζει το επιβλητικό ηφαίστειο Teide-Pico Viejo, το οποίο αποτελεί το τρίτο ψηλότερο του κόσμου. Ο τεράστιος κρατήρας του και το μοναδικό σεληνιακό τοπίο που τον περιβάλλει, κάνουν το συγκεκριμένο πάρκο ένα από τα πιο δημοφιλή στους τουρίστες, μετά από το Mount Fuji της Ιαπωνίας.

Εθνικό Πάρκο Ολύμπου

Αν δεν παινέψεις το… Πάρκο σου θα πέσει να σε πλακώσει και η αλήθεια είναι ότι το Πάρκο του Ολύμπου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το σπίτι των Θεών εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία παγκοσμίως, ενώ φιλοξενεί περισσότερα από 1.700 είδη χλωρίδας έχοντα χαρακτηριστεί από την Unesco ως «Απόθεμα της Βιόσφαιρας».

Εθνικό Πάρκο Sarek

Στη βορειοδυτική Σουηδία βρίσκουμε ένα από τα τελευταία προπύργια της άγριας φύσης στην Ευρώπη, το οποίο φιλοξενεί έξι κορυφές, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου μεγαλύτερου βουνού της χώρας, του Sarektjåkkå. Η συνολική του έκταση περιλαμβάνει 750 τετραγωνικά μίλια, και δεν απευθύνεται στους αρχάριους trekkers μιας και έχει μόλις δύο γέφυρες και ελάχιστα σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Εθνικό Πάρκο Loch Lomond

Από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα της Βρετανίας, το Πάρκο εκτείνεται σε ακτίνα 720 τετραγωνικών μιλίων, γεμάτων με Munros (βουνά που ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο σε ύψος). Μαζί με το εκπληκτικό βουνίσιο τοπίο, το Πάρκο περιλαμβάνει και 22 μεγάλες λίμνες, με πιο γνωστή την Loch Lomond, στα κρυστάλλινα νερά της οποίας οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις… άγριες βουτιές τους.

Εθνικό Πάρκο Cévennes

Απλωμένο πάνω από τις πεδιάδες του Languedoc Roussillon, το γαλλικό αυτό πάρκο, ένας λαβύρινθος κοιλάδων και πανύψηλων κορφών, αποτελεί σπίτι του θρυλικού «Κτήνους του Γκεβοντάν» ενός πλάσματος που θυμίζει λύκο και περιφερόταν στην περιοχή την περίοδο 1764 – 1767. Σήμερα, φιλοξενεί 2.410 είδη πουλιών, θηλαστικών, εντόμων και ερπετών, συμπεριλαμβανομένου του κάστορα και του μαυρόγυπα.

Εθνικό Πάρκο Góry Stołowe

Γνωστό για τα «επίπεδα βουνά» του σύμφωνα με την (ελεύθερη) μετάφραση της ονομασίας του, το Πάρκο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της Πολωνίας και εκτείνεται σε 24 τετραγωνικά μίλια δασώδους περιοχής. Αν και τα δέντρα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του (παραπάνω από το 90%), το Πάρκο φιλοξενεί 16 διαφορετικούς βιοτόπους και είναι ένα από τα τελευταία μέρη στον κόσμο όπου κανείς μπορεί να δει το φυτό Trollius europaeus.

Swiss National Park

Το πρώτο Εθνικό Πάρκο που δημιουργήθηκε στις Άλπεις, το Swiss National Park «γεννήθηκε» το 194 και είναι αυστηρά προσανατολισμένο στη διατήρηση της άγριας ζωής της περιοχής. Παράλληλα, προσφέρει περισσότερα από 80 χιλιόμετρα πεζοπορικών μονοπατιών για τους φυσιολάτρες, ενώ στο κέντρο επισκεπτών του φιλοξενούνται μόνιμες εκθέσεις.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v