Οι θεωρίες για τους σεισμούς που μας ταρακούνησαν

Μάθετε όλες τις θεωρίες και τις γνώμες των σεισμολόγων για τις δονήσεις του Ευβοϊκού που αναστάτωσαν το βράδυ της Δευτέρας την Αττική και τις γύρω περιοχές.
Οι θεωρίες για τους σεισμούς που μας ταρακούνησαν
Οι δύο μεγάλες δονήσεις, ύψους 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας με επίκεντρο 76 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, στην περιοχή της Εύβοιας, αναστάτωσαν τους κατοίκους αλλά και τους ειδικούς, που έσπευσαν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ποιες είναι όμως οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τους σεισμούς;

Οι καθησυχαστικές θεωρίες
«Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι πολλαπλές σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης – αυτό που ευθύνεται για τον μεγάλο σεισμό του 1894.



Θα πρέπει να ανησυχούμε;
Να διατηρήσουμε επιφυλάξεις και να προσέχουμε συνέστησε από την άλλη ο κ. Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή, η συγκεκριμένη περιοχή φημίζεται για την σεισμικότητά της και οι δονήσεις μπορεί να μην προήλθαν από το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά το επίκεντρο είναι πολύ κοντά σε αυτό.

Ο κ. Αθανάσιος Γκάνας, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημείωσε ωστόσο πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πως πρόκειται για σεισμό επιφανειακό, με εστιακό βάθος στα 12 χιλιόμετρα. Τόνισε δε πως οι δύο ισχυρές δονήσεις που σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών ήταν ο κύριος σεισμός. Όσο για το ρήγμα, είπε πως «δεν είναι της Αταλάντης, δεν έχει καμία σχέση. Πρόκειται για άλλο ρήγμα, που έρχεται σε ορθή γωνία με το ρήγμα της Αταλάντης».

Ήταν αυτός ο κύριος σεισμός;
«Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις το σεισμικό γεγονός βαίνει προς εκτόνωση. Φυσιολογική η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας», έγραψε στο Twitter ο κ. Λέκκας. Υπάρχουν όμως και φωνές που διαφωνούν: «Η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι ικανοποιητική, καθώς δεν έχουν καταγραφεί πολλοί μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ ακόμα», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης. «Είναι νωρίς ακόμη να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο», συμπλήρωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ενώ ο κ. Παναγιώτης Βαρώτσος της ομάδας ΒΑΝ ανέφερε πως από τον Αύγουστο υπήρξαν προσεισμικά ηλεκτρικά κύματα για την περιοχή του Ευβοϊκού επομένως η σεισμική δραστηριότητα δεν ήταν κάτι που εξέπληξε τους ειδικούς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v