Πότε θα μάθουμε ποιος είναι ο σκελετός της Αμφίπολης;

Μάθετε πότε θα αποκαλυφθεί το φύλο του σκελετού της Αμφίπολης και πότε θα γνωρίζουμε με ακρίβεια την ταυτότητα του νεκρού με βάση τα τελευταία στοιχεία.
Πότε θα μάθουμε ποιος είναι ο σκελετός της Αμφίπολης;
Μετά την ανακάλυψη του κιβωτιόσχημου τάφου και του ανθρώπινου σκελετού κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου της Αμφίπολης, η αγωνία γύρω από τις αρχαιολογικές αποκαλύψεις του τύμβου Καστά κορυφώνεται, αλλά δημιουργούνται επιπλέον ερωτήματα.

Τι γνωρίζουμε για τον σκελετό της Αμφίπολης και πότε θα είναι σε θέση οι ειδικοί να μιλήσουν για την ταυτότητά του; Υπενθυμίζουμε πως έχουν εντοπιστεί το κρανίο και ολόκληρη η γνάθος του νεκρού, κι έτσι πλέον η σκυτάλη παραδίδεται στους ανθρωπολόγους για περαιτέρω εργαστηριακές αναλύσεις που θα μαρτυρήσουν τα «μυστικά» του σκελετού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάννη Μανιάτη, διευθυντή του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του «Δημόκριτου» στο in.gr, η ανθρωπολογική μελέτη και οι εργαστηριακές αναλύσεις που θα δώσουν τη συνολική εικόνα για την ταυτότητα του νεκρού είναι διαδικασίες χρονοβόρες. Οι απαντήσεις που μπορεί να δοθούν πιο άμεσα αφορούν το –άγνωστο ακόμα- φύλο του νεκρού, το ύψος και την ηλικία του τη στιγμή του θανάτου.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες ημέρες – π.χ. το φύλο είναι υπόθεση ωρών ή ημερών να καθοριστεί με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία - ενώ για περαιτέρω στοιχεία, όπως για παράδειγμα η αιτία θανάτου, πιθανά τραύματα ή ασθένεια του νεκρού, θα χρειαστούν περισσότεροι από τρεις μήνες – ίσως και ένας χρόνος.

Η εποχή κατά την οποία έζησε ο νεκρός μπορεί να υπολογιστεί με απόκλιση ενός ή ενάμιση αιώνα, ή με μεγαλύτερη ακρίβεια εφόσον βρεθούν περαιτέρω στοιχεία, π.χ. ξύλο από το φέρετρό του. Όσο για το τι μπορεί να αποκαλύψει η ανάλυση DNA, ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί βάση δεδομένων μέσω των ευρημάτων της Βεργίνας, ώστε να μπορέσουν οι ειδικοί να συγκρίνουν το DNA του συγκεκριμένου νεκρού με αυτά της βασιλικής οικογένειας.

Η εκπρόσωπος της ανασκαφής Άννα Παναγιωταρέα, ανέφερε πάντως ότι στο μέλλον μπορεί να γίνει και ανασύνθεση του προσώπου του νεκρού, όπως έγινε με την 11χρονη Αθηνά Μύρτιδα. Πάντως, η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, έκανε λόγο για «Μακεδόνα στρατηγό» στον οποίο ανήκει ο τάφος. Ο υπουργός Πολιτισμού σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε πως το όνομα του Μ. Αλέξανδρου συνεχίζει να περιλαμβάνεται στους υποψήφιους «ενοίκους» του τύμβου.

Πηγή: In.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v