SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Αμφίπολη: Ο… λαβύρινθος και οι «ακτινογραφίες»

Με τις ανασκαφές στον τάφο Καστά να πλησιάζουν στο να ολοκληρωθούν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ύπαρξη μυστικών χώρων κάτω από το δάπεδο.

Αμφίπολη: Ο… λαβύρινθος και οι «ακτινογραφίες»

Η αγωνία για την ανασκαφή στον τάφο της Αμφίπολης κορυφώνεται, καθώς μέσα στο επόμενο δεκαήμερο σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εργασίες ολοκληρώνονται.

Προς το παρόν πάντως, στα άμεσα σχέδια εξερεύνησης του τάφου συγκαταλέγεται η γεωφυσική διασκόπηση με σκοπό να διαπιστωθεί αν ο λόφος κρύβει και άλλες εκπλήξεις.

Ποιες θα είναι αυτές; Αρκετός λόγος γίνεται για την ύπαρξη ενός υπόγειου οικοδομήματος, το οποίο περιλαμβάνει αίθουσες και διαδρόμους, που θυμίζουν λαβύρινθο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χρονόμετρο», οι κατά καιρούς γεωφυσικές μετρήσεις που έχουν γίνει στο λόφο αποδεικνύουν ότι υπάρχουν «κενά» στον Τύμβο τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα νεκρικό θάλαμο σημαντικού προσώπου.

Όσον αφορά τη γεωφυσική διασκόπηση, το πρώτο ΑΕΙ της χώρας που εκδήλωσε ενδιαφέρον ήταν το ΑΠΘ, ενώ παρόμοια προσφορά φέρεται να έχει υπάρξει και από άλλα δύο πανεπιστήμια, ένα εκ των οποίων ήταν το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ν.Γ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2