Φυσιογνωμική μαγειρική: Ποια συνταγή είστε;

Είστε ψηλοί; Κοντοί; Πεισματάρηδες; Εξωστρεφείς; Συναισθηματικοί; Μήπως είστε και λίγο πονηροί; Η Εύη Συροπούλου αναλαμβάνει να φτιάξει δωρεάν το πιάτο που σας ταιριάζει.
Φυσιογνωμική μαγειρική: Ποια συνταγή είστε;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Φυσιογνωμική μαγειρική. Όχι δεν υπάρχει σε κάποια διεθνή βιβλιογραφία, δεν υπάρχει λόγος να ψάξετε. Ούτε στη Wikipedia. Επίσης, δεν αποτελεί «εφεύρεση» κάποιου σεφ ο οποίος άνοιξε νέο εστιατόριο στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη επινόηση/ιδέα της Εύης Συροπούλου, λογίστριας στο επάγγελμα, με σπουδές στην συναισθηματική νοημοσύνη και αθεράπευτη αγάπη για την μαγειρική. Η Εύη μαζί με μια ομάδα συνεργατών, είναι πίσω από την ιστοσελίδα Μιουμιούρες*, ένα ευφάνταστο concept «προσωποποιημένης» μαγειρικής, στο οποίο ο επισκέπτης καλείται – εφ’ όσον θέλει – να συμπληρώσει κάποια στοιχεία για τον εαυτό του (εξωτερικά και εσωτερικά), να επισυνάψει μια φωτογραφία του και να τα στείλει στην ομάδα πίσω από τις Μιουμιούρες.

Από εκεί και πέρα εκείνοι αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν εντελώς δωρεάν και από το μηδέν ένα πιάτο κομμένο και... ψημένο στα μέτρα του, με βάση τα χαρακτηριστικά που συμπλήρωσε στη φόρμα και να του στείλουν τη συνταγή, μαζί με φωτογραφίες, έτσι ώστε να το φτιάξει και εκείνος στο σπίτι του. Παράλληλα, εφ’ όσον του αρέσει η δημιουργία, η συνταγή αναρτάται και στην ιστοσελίδα.

«Συνδύασα πράγματα που αγαπάω: την ψυχολογία, τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη μαγειρική και έτσι βγήκε αυτός ο όρος της ‘φυσιογνωμικής μαγειρικής’. Θεωρώ ότι η μαγειρική είναι τέχνη, όπως ακριβώς και η ζωγραφική. Επομένως γιατί να μην αποτυπωθεί και αυτή μέσα από μια έκφραση της προσωπικότητας των ανθρώπων;», μας λέει η ίδια για το site της το οποίο ξεκίνησε το 2011 ως blog και πλέον αποτελεί «αυτόνομη» ιστοσελίδα.

Οι συνταγές λοιπόν, οι οποίες στήνονται με τη βοήθεια της Άρτεμις Μαθά (chef) και του Ιορδάνη Πίττα (food styling) και φωτογραφίζονται από την Πηνελόπη Μπάρλα, δημιουργούνται με βάση τη συσχέτιση του κάθε υλικού με τα στοιχεία της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου.

«Για παράδειγμα, έχω μια συνταγή για έναν φίλο τον Άκη, ο οποίος είναι πολύ ενεργητικός, αθλητικός και όμορφος. Έτσι έχω πάρει αυτήν την ενέργεια που έχει και την έχω συνδυάσει με το κοτόπουλο και το σπαράγγι, το οποίο προσφέρει αρκετή ενέργεια. Παράλληλα ο Άκης έχει πράσινα μάτια, έτσι η επιλογή του σπαραγγιού ταιριάζει και στα εξωτερικά του χαρακτηριστικά», μας λέει για μία από τις πρώτες συνταγές που ετοίμασε.

Μια άλλη συνταγή της, η Εμαννουέλα,  βασίζεται σε μια κοπέλα η οποία είναι ανάλαφρη, «δροσερή» και αρκετά χαρούμενη. «Επέλεξα να την κάνω… σαλάτα, στην οποία προσέθεσα πορτοκάλι για να ταιριάζει με το χρώμα των μαλλιών της. Επίσης, έβαλα μέσα μαρούλι και λόλα για να ταιριάζουν με το χρώμα των ματιών της. Η Εμαννουέλα είναι αρκετά ψηλή, οπότε αποφάσισα να δώσω βάση και στο design και να σερβίρω τη σαλάτα σε ένα όμορφο, κολονάτο ποτήρι», μας λέει η Εύη για μία ακόμα δημιουργία της και μοιράζεται μαζί μας τον βασικό… μπούσουλα στο «πάντρεμα» χαρακτηριστικών και υλικών:

«Για τις έντονες προσωπικότητες έχω επιλέξει σαν πρώτη ύλη το φιλέτο μοσχαριού και το ψαρονέφρι, για τους αθλητικούς τύπους το κοτόπουλο και το σπαράγγι, για τους πιο open minded τον σολομό, ενώ για τους γλυκούς, παθιασμένους και ευαίσθητους ανθρώπους επιλέγω την σοκολάτα και φτιάχνω ένα όμορφο επιδόρπιο με βάση αυτήν. Τους πιο ‘πικάντικους’ τους πάω σε κάτι με τσίλι, πράσινο ή κόκκινο και για τους εσωστρεφείς ετοιμάζω κάποια σούπα, με υλικά τα οποία ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά τους».

Η Εύη, όπως λέει, δεν έχει σπουδάσει μαγειρική και ούτε στόχος της είναι να μάθει σε κάποιον να μαγειρεύει. «Θέλω να περάσω τη μαγειρική σαν φιλοσοφία και σαν καθημερινότητα. Μέσα από τη μαγειρική μπορούμε να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο για τους ανθρώπους που αγαπάμε. Το site είναι κάτι που αγαπάω και το κάνω μέσα από την καρδιά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι Μιουμιούρες στους επισκέπτες της σελίδας είναι δωρεάν, αλλά εφ’ όσον οι συνταγές της Εύης και της ομάδας της σας αφήσουν ικανοποιημένους μπορείτε να κάνετε δωρεά κάνοντας κλικ στο Donate.

Αυτήν την περίοδο η ομάδα της σελίδας δουλεύει πάνω στην έκδοση ενός ειδικού λευκώματος, το οποίο θα περιλαμβάνει τις συνταγές και θα κυκλοφορεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

* Οι Μιουμιούρες είναι ένα δάσος στο οποίο κατοικούν τέσσερεις νεράιδες μαζί με κάποια ζωάκια-φίλους τους, τα οποία φτιάχνουν τις συνταγές και τις προτείνουν στον επισκέπτη. Στόχος της Εύης είναι κάποια στιγμή οι ιστορίες τους να κυκλοφορήσουν σε μορφή παραμυθιού για μικρά παιδιά σε εικονογράφηση της Χρυσαυγής Μάγειρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v