Τέσσερις λαχταριστές συνταγές με μπύρα

Την απολαμβάνουμε σκέτη, όμως αν την προσθέσουμε στα πιάτα μας εκείνα αποκτούν ξεχωριστό χαρακτήρα και νοστιμιά. Δείτε 4 νόστιμες συνταγές με μπύρα.
Τέσσερις λαχταριστές συνταγές με μπύρα
Συνοδεύει συνήθως το φαγητό μας ξεχωριστά σε ένα παγωμένο ποτήρι, όμως πώς θα σας φαινόταν αν ο άκρως δημοφιλής και αγαπητός ζύθος έμπαινε «μέσα» στις συνταγές; Το αποτέλεσμα είναι γευστικά πολύ ενδιαφέρον.

Αν λοιπόν αναζητάτε εναλλακτικές για να ενσωματώσετε την μοναδική γεύση της μπύρας στο φαγητό σας, ιδού τέσσερις συνταγές για να το κάνετε.

Μαριναρισμένα σουβλάκια με μπύρα
Υλικά:
1 κιλό χοιρινά σουβλάκια
1 μπύρα
2 σκελίδες σκόρδο
δενδρολίβανο
2 κ.σ. μέλι ή μαύρη ζάχαρη
1 κ.γλ. πάπρικα
1 κ.σ. κόλιανδρο
1 κ.σ πράσινο πιπέρι
αλάτι
ρίγανη
1 λεμόνι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε τα χοιρινά σουβλάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα σκεύος. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, αλέθουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε τα χοιρινά σουβλάκια. Αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ και την επόμενη τα ψήνουμε στη σχάρα. Συνταγή από εδώ.

Κοτόπουλο με μπύρα και πορτοκάλι
Υλικά:
8 μπουτάκια κοτόπουλου
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
2 καρότα, σε ψιλά καρέ
3 κλωνάρια σέλερι, σε λεπτά φετάκια
1 κουτάκι μπίρα ξανθιά
χυμός από 1 πορτοκάλι και 1 κουτ. γλυκού από το ξύσμα του
2 κ.σ. φύλλα φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα (ή 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού ξερό, κοπανισμένο)
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τα μπουτάκια στο καυτό λάδι για 5 - 6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε στο σκεύος όλα τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Επαναφέρουμε τα μπουτάκια, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με την μπίρα και το χυμό πορτοκαλιού. Μετά από 2 λεπτά, προσθέτουμε την πάπρικα και καυτό νερό τόσο ώστε να σκεπαστούν τα μπουτάκια κατά το ήμισυ.

Μόλις κοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να μελώσει η σάλτσα. Αν κατά το μαγείρεμα εξατμιστούν νωρίς τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αν πάλι στο τέλος έχουν μείνει παραπανίσια υγρά, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. Προσθέτουμε το θυμάρι, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε. Συνταγή από εδώ.

Μοσχάρι με μπύρα στη γάστρα
1 κιλό μοσχάρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3-4 κρεμμύδια άνυδρα
1 κουτί μικρό μπύρα
1 δαφνόφυλλο
3-4 κόκους μπαχάρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κλαδάκι θυμάρι
Λίγο αλεύρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ μπαγκέτα μπαγιάτικη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Κόβουμε το μοσχάρι σε φέτες πάχους ενάμιση πόντου περίπου. Το αλευρώνουμε και το βάζουμε στο τηγάνι με το ελαιόλαδο, μέχρι να κάνει κρούστα και από τις δύο πλευρές και να κρατήσει τους χυμούς του μέσα. Περνάμε τα κομμάτια από το τηγάνι λίγα – λίγα, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Όσα κομμάτια ετοιμάζονται, τα στρώνουμε στη γάστρα.

Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα ή στα έξι σε χοντρές φέτες και τα σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι για 3-4 λεπτά. Τα μεταφέρουμε στη γάστρα με τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε πάνω από το κρέας. Στα υπολείμματα του τηγανιού ρίχνουμε λίγη μπύρα και ντεγλασάρουμε το τηγάνι, δηλαδή τρίβουμε καλά με τη σπάτουλα και ανακατεύουμε. Σιγά - σιγά προσθέτουμε και την υπόλοιπη μπύρα. Αδειάζουμε όλο το υγρό του τηγανιού στη γάστρα με το κρέας και τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, το θυμάρι και αλατίζουμε κατά βούληση.

Τρίβουμε από πάνω αρκετό φρέσκο πιπέρι. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για μία ώρα. Μετά από τη μία ώρα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα. Κόβουμε σε λεπτές φέτες την μπαγκέτα, βουτάμε τις φέτες στο ζουμί της γάστρας και τις στρώνουμε πάνω από το φαγητό. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε τη γάστρα στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν και να τραγανίσουν τα ψωμάκια. Συνταγή από εδώ.

Τηγανίτες με μύρτιλα και γλάσο μπίρας
Υλικά:
Ελαιόλαδο
190 γρ αλεύρι για κάθε χρήση
1/4 κ.γλ. αλάτι
3/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γλ. κρεμόριο (είδος ζαχαροπλαστικής)
2 κ.σ. ζάχαρη
1 αυγό
240 ml μπίρα dark lager
Για το γλάσο μπίρας:
1/2 φλυτζάνι άχνη
1/4 κ.γλ. μπίρα
15 ml πλήρες γάλα
Φρέσκα μύρτιλα ή άλλα μούρα της επιλογής σας

Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να καλύψουμε τον πάτο. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 200°C. Παράλληλα, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, το κρεμόριο και τη ζάχαρη σ' ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε το αυγό και τη μπύρα μαζί και στη συνέχεια, προσθέτουμε το μίγμα αυτό στο μπολ με το αλεύρι και τα υπόλοιπα συστατικά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Χρησιμοποιώντας ένα κορνέ ρίχνουμε με σπειροειδείς κινήσεις το μίγμα μας στο τηγάνι. Θέλουμε να δώσουμε στην τηγανίτα σχήμα σαλιγκαριού. Τηγανίζουμε μέχρι η τηγανίτα να αποκτήσει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα από τη μία πλευρά. Γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη μεριά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Αφαιρούμε την τηγανίτα από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και την τοποθετούμε σ' ένα απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα.

Για το γλάσο:
Χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη και τη μπύρα μαζί σ' ένα μπολ. Περιχύνουμε πάνω από κάθε τηγανίτα. Γαρνίρουμε με έξτρα ζάχαρη άχνη και μύρτιλα ή άλλα φρέσκα μούρα της εποχής και της επιλογής μας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v