5 φθινοπωρινές συνταγές με κάστανο

Μυρωδάτη καστανόπιτα, λαχταριστό γλυκό με σοκολάτα και κάστανο, αλλά και ρύζι και μοσχαράκι με κάστανα. Πέντε συνταγές με άρωμα φθινοπώρου.
5 φθινοπωρινές συνταγές με κάστανο
Η απόλυτα φθινοπωρινή λιχουδιά, που εμπνέει… γιορτές και γιορτές ανά την Ελλάδα κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ταιριάζει γάντι στα γλυκά και στα φαγητά μας και μας δίνει την αφορμή να αναζητήσουμε τις καλύτερες –και ευκολότερες– συνταγές για να πλημμυρίσουμε το σπίτι μυρωδιές εν όψει φθινοπώρου.

Γλυκό με κάστανο και σοκολάτα 
από τις Συνταγές της Παρέας 

Υλικά:
1/2 κιλό κουβερτούρα
1 κιλό κάστανα
3/4 φλυτζανιού βούτυρο φρέσκο λιωμένο
1/2 φλυτζάνι γάλα
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
5-6 κάστανα γλασέ

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική σκληρή φλούδα. Ρίχνετε σε κατσαρόλα νερό, βάζετε μέσα τα κάστανα και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε, τα καθαρίζετε, τα πολτοποιείτε και τα αφήνετε σε ένα μπολ. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε. Προσθέτετε στο μπολ με τα κάστανα τη μισή κουβερτούρα, το γάλα, τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε καλά.

Στρώνετε λαδόχαρτο σε μια μακρόστενη φόρμα και ρίχνετε μέσα το μείγμα. Το στρώνετε καλά και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Το ξεφορμάρετε και το βάζετε σε μακρόστενη πιατέλα. Περιχύνετε με την υπόλοιπη κουβερτούρα το γλυκό και από πάνω τοποθετείτε τα κάστανα γλασέ. Διατηρείτε το γλυκό στο ψυγείο και το σερβίρετε κομμένο σε φέτες.

Καστανόπιτα
από τις Συνταγές της Παρέας 

Υλικά:
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1250 γρ. γάλα φρέσκο
125 γρ. ζάχαρη
120 γρ. μαργαρίνη σε κύβους και
100 γρ. μαργαρίνη λιωμένη για το άλειμμα των φύλλων
4 αβγά χτυπημένα
2 βανίλιες
500 γρ. φύλλο κρούστας λεπτό
400 γρ. έτοιμα βρασμένα κάστανα κομμένα σε μέτριους κύβους

Για το σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
½ λεμόνι φρέσκο χυμό από 1 λεμόνι φρέσκο
2 σφηνάκια λικέρ αμυγδάλου

Εκτέλεση:
Βράζετε το γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε μια βαθιά κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε το σιμιγδάλι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να δέσει ελαφρώς. Βγάζετε την κατσαρόλα από την εστία και ρίχνετε τα αβγά με χαμηλή ροή. Αφού προσθέσετε ανακατεύοντας τη μαργαρίνη και τα κάστανα, αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.

Αλείφετε το ταψί με λίγη μαργαρίνη και τοποθετείτε μέσα σταυρωτά τα μισά φύλλα, ραντίζοντας κάθε στρώση με μαργαρίνη. Αδειάζετε την κρέμα κάστανου και τοποθετείτε τα υπόλοιπα φύλλα, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία. Χαράζετε ελαφρώς τις μερίδες στο ταψί, ραντίζετε με νερό και ψήνετε για 40-45 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ψηθεί η καστανόπιτα, την αφήνετε να κρυώσει καλά, και ετοιμάζετε το σιρόπι, ρίχνοντας όλα τα υλικά σε ένα βαθύ σκεύος και βράζοντας για 10 λεπτά. Περιχύνετε την καστανόπιτα με το χλιαρό σιρόπι.

Χοιρινό με κάστανο
από το Kastanitsa.gr

Υλικά:
2 κιλά χοιρινό κρέας κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
2 κιλά κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα
1 ποτηράκι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το κρέας με το λάδι και το κρεμμύδι και αφού μαραθεί προσθέτουμε το κρασί. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει. Όταν μαλακώσει το κρέας και μείνει με λίγο ζουμί, ρίχνουμε τα κάστανα και το αφήνουμε για ένα τέταρτο να δέσει η σάλτσα του.

Ρύζι με κουκουνάρια, σταφίδες και κάστανο
από το Cooktherapy.gr

Υλικά:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας σταφίδες μαύρες (μουλιασμένες)
3 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
3 κουταλιές σούπας αμύγδαλο
6 βρασμένα και ψιλοκομένα κάστανα
2 φλυτζάνια του τσαγιού ρύζι μακρίκοκο κίτρινο
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
ζωμός κότας
άνηθο η μαϊντανό (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σοτάρετε το κρεμμύδι, ρίχνετε μέσα το κουκουνάρι και το αμύγδαλο. Στη συνέχεια το ρύζι, αφού το αφήσετε να σοταριστεί, ρίχνετε μέσα τις σταφίδες και τα κάστανα. Προσθέτετε το νερό και τον ζωμό (5 φλιτζάνια στο σύνολο). Αφήνετε να βράσει και να «πιει» το νερό. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, και προσθέτετε προαιρετικά τις πρασινάδες.

Σεμιφρέντο κάστανο
από το PastryChef.gr 

Υλικά:
150 γρ. ζάχαρη
4 κρόκοι αβγών
400 γρ. κρέμα γάλακτος
400 γρ. πουρές κάστανο
μερικά μαρόν γλασέ

Εκτέλεση:
Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια σχεδόν λευκή κρέμα. Προσθέτετε στο μπολ τον πουρέ και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί και την προσθέτετε ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα στο μείγμα με τα αβγά.

Με το χέρι λιώνετε σε κομματάκια τα μαρόν γλασέ και τα προσθέτετε στο μείγμα. Χωρίς να ανακατέψετε, μεταγγίζετε σε μακρόστενη φόρμα. Αφήνετε αρκετές ώρες, μέχρι να παγώσει καλά το γλυκό. Πριν το σερβίρετε ξεφορμάρετε, βουτώντας τη φόρμα για ελάχιστα λεπτά σε καυτό νερό, και κόβετε σε χοντρές φέτες ώστε να μη σπάσει το γλυκό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v