Γιατί τα όνειρά μας δεν έχουν μυρωδιά;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί στα όνειρά σας τα ερεθίσματά σας είναι κυρίως εικόνες και όχι μυρωδιές; Η νευροεπιστήμη έχει απαντήσεις για την μυρωδιά των ονείρων.
Γιατί τα όνειρά μας δεν έχουν μυρωδιά;
Έχετε παρατηρήσει ότι τα όνειρά σας δεν… μυρίζουν; Σύμφωνα με παλαιότερη επιστημονική έρευνα, τα ερεθίσματα που λαμβάνουν κατά την διάρκεια των ονείρων είναι στην πλειοψηφία τους οπτικά (κατά 85%) ή ακουστικά (κατά 69%). Η όσφρηση και η γεύση συμμετέχουν μόλις με 7 και 6% στα ερεθίσματα των ονείρων αντίστοιχα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Πειραματικά, δεν έχει βρεθεί απάντηση στο ερώτημα. Ωστόσο, ο νευροεπιστήμονας Paul King προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο σε άρθρο του στην εφημερίδα The Statesman: «Η επεξεργασία των οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων είναι κατά βάση “εγκεφαλική” διαδικασία. Τα δύο τρίτα του φλοιού του εγκεφάλου συμμετέχουν στην όραση, κάτι που εξηγεί την κυριαρχία των οπτικών ερεθισμάτων στα όνειρα. Τα ακουστικά ερεθίσματα από την άλλη σχετίζονται με την γλώσσα και την δομή της καθημερινής επικοινωνίας μας, κάτι που επίσης συνδέεται στενά με τον εγκεφαλικό φλοιό», εξηγεί.

Η όσφρηση και η γεύση, όμως, όπως αναλύει, σπάνια αλληλεπιδρούν με την φλοιό. Η όσφρηση θεωρείται το πιθανώς πιο “πρωτόγονο” αντιληπτικό σύστημα του εγκεφάλου και σε αντίθεση με τις άλλες αισθήσεις, συνδέεται άμεσα με την μνήμη και τα συναισθήματα. Κυρίως όμως, η όσφρηση, η γεύση και η αφή, δεν είναι και τόσο “ευάλωτες” στην φαντασία. «Είναι πολύ εύκολο να κλείσεις τα μάτια σου και να φανταστείς πώς μοιάζει κάτι ή να ξαναπαίξεις έναν διάλογο στο μυαλό σου. Αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο να μυρίσεις, να γευτείς ή να αγγίξεις με την φαντασία σου», αναφέρει ο ειδικός.

Για την ακρίβεια, η όσφρηση αποτελεί κατά κάποιο τρόπο άμεση «μέτρηση» της χημικής σύνθεσης του αέρα και η αφή αντίστοιχα της πίεσης της επιδερμίδας. Επομένως, επειδή η φαντασία συμμετέχει λιγότερο ενεργά στην αντίληψη αυτών των αισθήσεων, πιθανότατα επηρεάζονται και σε μικρότερο βαθμό από την εγκεφαλική λειτουργία κατά την διάρκεια του ύπνου.

Άλλωστε, υπάρχει η θεωρία πως τα όνειρα αποτελούν «σύμπτωμα» της διαδικασίας αναδιοργάνωσης πληροφοριών στον εγκέφαλο κατά την διάρκεια του ύπνου. Και οι πληροφορίες που ως πιο περίπλοκες, χρειάζονται αναδιοργάνωση, είναι κυρίως οι οπτικές και οι λεκτικές – γι’ αυτό, καταλήγει ο Paul King, είναι το κύριο «υλικό» των ονείρων.

Πηγή: The Statesman 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v