Γιατί το πρόσωπό μας είναι μοναδικό;

Τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπινου προσώπου και την βάση της στην φυσική επιλογή διαπίστωσαν αμερικάνοι ερευνητές σε μια άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη.
Γιατί το πρόσωπό μας είναι μοναδικό;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιον λόγο τα πρόσωπα των ανθρώπων είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, ενώ τα υπόλοιπα ανατομικά χαρακτηριστικά – όπως π.χ. τα πόδια ή τα χέρια – μοιάζουν λίγο έως πολύ μεταξύ τους;

Την απάντηση δίνει μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, η οποία εξηγεί πως τα πρόσωπα των ανθρώπων διαφέρουν μεταξύ τους και κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό για τον λόγο ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε έτσι ώστε να αναγνωρίζει τον άλλον με την όραση και όχι με άλλες αισθήσεις (π.χ. οσμή).

«Οι άνθρωποι είναι αρκετά καλοί στο να αναγνωρίζουν πρόσωπα, υπάρχει μάλιστα κομμάτι του εγκεφάλου που είναι εξειδικευμένο σε αυτό. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι επιλέχθηκαν για να είναι μοναδικοί και εύκολα αναγνωρίσιμοι. Είναι ξεκάθαρα ωφέλιμο για εμένα να αναγνωρίζω τους άλλους, είναι όμως επίσης ωφέλιμο να είμαι κι εγώ εύκολα αναγνωρίσιμος. Σε διαφορετική περίπτωση, όλοι θα είχαμε πιο παρόμοια εμφάνιση», εξηγεί ο Μάικλ Σίαν, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη.

Οι αναλύσεις των ερευνητών έδειξαν επίσης πως τα γονίδια που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά του προσώπου παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποικιλότητα από τα γονίδια άλλων ανατομικών χαρακτηριστικών όπως το ύψος, κάτι που διαπιστώθηκε και στο γονιδίωμα των Νεάντερταλ.

«Σαφώς και αναγνωρίζουμε τους ανθρώπους από διάφορα χαρακτηριστικά – για παράδειγμα το ύψος ή τον βηματισμό τους- όμως τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την θέση ότι το πρόσωπο είναι ο κυρίαρχος τρόπος να αναγνωρίζουμε τους ανθρώπους», καταλήγει ο Σίαν.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v