Τι μόνωση να βάλω στο σπίτι μου;

Θέλετε να μονώσετε τοίχους, ταράτσα και γενικά το σπίτι σας εν όψει χειμώνα; Οι επιλογές, τα οφέλη και το ενδεικτικό κόστος.
Τι μόνωση να βάλω στο σπίτι μου;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές σε κάθε μας αναφορά σε επιλογές θέρμανσης, μια επαρκής μόνωση στο σπίτι μπορεί να έχει τα μέγιστα οφέλη τόσο για το… κοκαλάκι μας, όσο και για τη τσέπη μας. Γιατί ακόμα και αν επιλέξουμε την καλύτερη και αποδοτικότερη μέθοδο θέρμανσης/ψύξης στην κατοικία μας, αν η μόνωση δεν είναι καλή, οι ενεργειακές απώλειες είναι μεγάλες.

Μερικά από τα πολλαπλά οφέλη μιας καλής μόνωσης στο σπίτι είναι, πέρα από την μείωση του κόστους θέρμανσης (η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%), η δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης ακόμα και όταν ο χώρος δεν θερμαίνεται, η αποφυγή εμφάνισης υγρασίας στις επιφάνειες των τοίχων και η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη μείωση της κατανάλωσης των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων.

Οι επιλογές μόνωσης στο σπίτι

«Το φάσμα των μονώσεων στο σπίτι είναι αρκετά μεγάλο και εξαρτάται από το τι θέλουμε να βελτιώσουμε, τι θέλουμε να πετύχουμε. Όσον αφορά τις θερμομονώσεις πάντα δημοφιλείς αυτήν την περίοδο είναι η μόνωση στα δώματα και η εξωτερική θερμομόνωση», αναφέρει ο κ. Καρατζής, υπεύθυνος του τεχνικού τμήματος στις Μονώσεις Ανδρέου επισημαίνοντας ότι μονώσεις όπως οι παραπάνω γίνονται κατά κόρον και αναβαθμίζουν ενεργειακά το σπίτι.

Όσον αφορά τις μονώσεις στα δώματα, δηλαδή τις ταράτσες, γίνονται με ειδικές θερμομονωτικές στρώσεις οι οποίες βασίζονται στον συνδυασμό μονωτικών υλικών και στρώσεων οι οποίες προστατεύουν την ίδια τη μόνωση. Το ποια υλικά θα επιλεγούν για τις μονώσεις αυτές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η ταράτσα είναι βατή ή όχι. Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται η ταράτσα, ανάλογα αλλάζουν και τα υλικά τις μόνωσης έτσι ώστε να είναι περισσότερο ανθεκτικά. Ενδεικτικά, το κόστος για μόνωση ταράτσας ξεκινά από 28€ και φτάνει μέχρι τα 48€, ανά τετραγωνικό μέτρο.
 
Στην περίπτωση των ταρατσών, ένας ακόμα τρόπος εξασφάλισης επαρκούς μόνωσης – κυρίως για την εμφάνιση υγρασίας – είναι η προσθήκη στεγανώσεων, είτε κανονικών είτε ανεστραμμένων. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, η πιο συνηθισμένη «σειρά» είναι η προσθήκη θερμομόνωσης και ύστερα η επικάλυψή της με στεγάνωση. Το ενδεικτικό κόστος για στεγάνωση ανέρχεται στα 10 με 20€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε σπίτια παλιά ή στα οποία δεν έχει υλοποιηθεί η μελέτη θερμομόνωσης, υπάρχει η δυνατότητα να μονωθούν εκ των υστέρων με δύο τρόπους: με εξωτερική θερμομόνωση όπου συγκεκριμένα υλικά τοποθετούνται με μια ειδική κόλλα στο εξωτερικό μέρος του τοίχου και η εσωτερική θερμομόνωση στην οποία τα υλικά τοποθετούνται στο εσωτερικό μέρος του τοίχου. Σε κάθε περίπτωση, η εξωτερική θερμομόνωση είναι σαφώς λιγότερο… φασαριόζικη, καθώς οι επεμβάσεις γίνονται εξωτερικά και όχι μέσα στο σπίτι και προτιμάται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Συνήθως περιλαμβάνει ένα ολόκληρο σύστημα μονωτικών υλικών και την προστασία τους με ειδικά πλέγματα, κόλλες, επιχρίσματα και αστάρια. Βασικός κορμός της είναι ένα μονωτικό πάνελ, το πάχος του οποίου εξαρτάται από την ενεργειακή μελέτη που πραγματοποιείται στο προς «ενίσχυση» σπίτι και μπορεί να είναι από πέντε μέχρι και δέκα εκατοστά. Το ενδεικτικό κόστος για εξωτερική θερμομόνωση κυμαίνεται από 45 μέχρι και 65 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τέλος, αν και δεν πρόκειται ακριβώς για μόνωση με την αυστηρή ερμηνεία του όρου, η επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων για τα παράθυρα του σπιτιού είναι εξίσου σημαντική. Τα απλά κουφώματα αλουμινίου παρέχουν ικανοποιητική μόνωση και το κόστος τους ανέρχεται περίπου στα 70 ευρώ ανά παράθυρο με την προσθήκη διπλού τζαμιού για ακόμα καλύτερη μόνωση.

Παράλληλα, υπάρχουν και τα θερμομονωτικά αλουμίνια, τα οποία έχουν διαφοροποίηση στο κόστος συγκριτικά με τα απλά αλουμίνια της τάξης του 15%. Ενδεικτικά, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ενεργειακού και απλού τζαμιού σε επάλληλο παράθυρο, το κόστος ανέρχεται στα 250€ ανά τετραγωνικό, ενώ σε ανοιγόμενο στα 280€ ανά τετραγωνικό. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με τον αριθμό των παραθύρων που θα υποστούν την «ανανέωση» στο σπίτι. Όσο περισσότερα τα παράθυρα, τόσο πιο οικονομικό και το κόστος ανά παράθυρο.

Οι διαφοροποιήσεις ανάλογα την τοποθεσία

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι θερμοκρασιακές διαφοροποιήσεις είναι μεγάλες μεταξύ των περιοχών της, οι μονώσεις προσαρμόζονται αναλόγως. Για κάθε κλιματική ζώνη στην Ελλάδα δηλαδή (δείτε τις εδώ) υπάρχει και συγκεκριμένο πάχος μόνωσης το οποίο ενδείκνυται. Στην Αθήνα για παράδειγμα, το πάχος μόνωσης δεν ξεπερνά τα οκτώ εκατοστά, ενώ στην Φλώρινα το πάχος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα δώδεκα.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην τοποθέτηση μόνωσης παίζει και ο προσανατολισμός του σπιτιού, τα ανοίγματά του, το πόσες ώρες είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, πόσο το χτυπάει ο βοριάς, αν βλέπει τη βορινή του πλευρά ο ήλιος κ.α. Αν για παράδειγμα, το βορινό τμήμα του είναι συνέχεια στο σκοτάδι, τότε θα πρέπει το πάχος μόνωσης να είναι μεγαλύτερο και το επίχρισμα δυνατότερο, έτσι ώστε να αντέξει περισσότερο στην υγρασία.

Το ίδιο ισχύει και για τα σπίτια τα οποία είναι κοντά στη θάλασσα. Σε αυτήν την περίπτωση, το τελικό επίχρισμα θα πρέπει να είναι καλύτερης ποιότητας έτσι ώστε να αντέξει περισσότερο την αύρα της θάλασσας.

Η συντήρηση
Ο χρόνος συντήρησης για την μόνωση (εσωτερική, εξωτερική, ταράτσας) εξαρτάται τόσο από το είδος του υλικού, όσο και από το σύστημα εφαρμογής του. Συνήθως οι εγγυήσεις των εταιρειών μόνωσης καλύπτουν τα 15 χρόνια χρήσης και οι ειδικοί συστήνουν ανά πέντε χρόνια τουλάχιστον να γίνεται ένας έλεγχος για τυχόν φθορές στη μόνωση. Όπως και με οτιδήποτε χρησιμοποιείται και εκτίθεται σε καιρικές συνθήκες, έτσι και η μόνωση θέλει επίβλεψη. Αν την… παρατήσεις σε παρατά.

* Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη Κατσαβριά για τις πληροφορίες σχετικά με τα κουφώματα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v