Αρχαίο ερωτικό γκράφιτι ανακαλύφθηκε στην Αστυπάλαια!

Στο νησί της Αστυπάλαιας ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ερωτικό… γκράφιτι στον κόσμο, ρίχνοντας φως στην ιδιωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
Αρχαίο ερωτικό γκράφιτι ανακαλύφθηκε στην Αστυπάλαια!
Εδώ και τέσσερα χρόνια πραγματοποιούσε έρευνες και ανασκαφές ο δρ. Ανδρεάς Βλαχόπουλος στην Αστυπάλαια, μέχρι που ανακάλυψε τυχαία μερικές… πιπεράτες επιγραφές χαραγμένες πάνω σε βράχο του νησιού.

Συγκεκριμένα, στα βράχια της τοποθεσίας Βαθύ στην Αστυπάλαια, ο ειδικός μαζί με τους μαθητές του εντόπισαν φαλλικά σύμβολα και επιγραφές ερωτικού περιεχομένου που χρονολογούνται μεταξύ 6ου και 5ου αιώνα π.Χ. Μάλιστα, όπως ο ίδιος δήλωσε στον Guardian, οι επιγραφές και τα σχέδια είναι τόσο μνημειώδους κλίμακας που δεν αφήνουν αμφιβολία για το κίνητρο του «έργου»: Πρόκειται για το αρχαιότερο… γκράφιτι σεξουαλικού περιεχομένου, που ρίχνει φως στην ιδιωτική ζωή των Ελλήνων της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου.

«Θριαμβικές» χαρακτήρισε ο καθηγητής προïστορικής αρχαιολογίας τις επιγραφές, αφού δεν εκφράζουν μόνο τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά μιλούν για την σεξουαλική πράξη καθεαυτή. Μία από τις επιγραφές για παράδειγμα αναφέρει «Ο Νικασίτιμος συνουσιαζόταν εδώ με τον Τιμίονα» (Νικασίτιμος οἶφε Τιμίονα). Λίγο πιο χαμηλά στο ίδιο ακρωτήρι, ανακαλύφθηκαν χαραγμένα δύο πέη σε ασβεστόλιθους, άλλο ένα εύρημα ομοφυλοφιλικού περιεχομένου.

«Ξέρουμε πως η σεξουαλική επιθυμία μεταξύ ανδρών δεν ήταν ταμπού στην αρχαία Ελλάδα», σημείωσε ο ειδικός, τονίζοντας όμως ότι αυτό αποτελεί το πιο πρώιμο… αποδεικτικό στοιχείο. Επιπλέον, σε μια εποχή που δεν είχε ακόμη χτιστεί ο αθηναϊκός Παρθενώνας, οι επιγραφές αυτές σε ένα δυσπρόσιτο νησί αποδεικνύουν πως η γραφή και οι κωδικοποιημένοι κανόνες της γλώσσας δεν ήταν κάτι που αφορούσε την ελίτ των πόλεων-κρατών, αλλά και τους απλούς νησιώτες. «Τα γράμματα έχουν χαραχτεί πολύ επιδέξια, στοιχείο που αποδεικνύει ότι δεν εκπαιδεύονταν στην τέχνη της γραφής μόνο φιλόσοφοι, θεωρητικοί και ιστορικοί αλλά και απλοί άνθρωποι που ζούσαν επίσης στα νησιά», σημειώνει ο δρ. Βλαχόπουλος.

Πηγή: Guardian
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v