Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μετακομίζουν»

Το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να «χωρίσει» τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μοιράζοντάς τα σε διαφορετικές αίθουσες στο πλαίσιο νέας έκθεσης για την ελληνική Γλυπτική.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μετακομίζουν»
Την μετακίνηση μέρους των Γλυπτών του Παρθενώνα από την αίθουσα στην οποία εκτίθενται σήμερα σε άλλη γκαλερί του μουσείου αποφάσισε η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου.

Το «μοίρασμα» και η μετακόμιση των Γλυπτών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο νέας θεματικής έκθεσης με τίτλο «Το ανθρώπινο σώμα στην Ελληνική Γλυπτική», που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη άνοιξη.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τα σχέδια του Μουσείου «θα αναστατώσουν αναπόφευκτα τα αισθήματα (σ.σ. της κοινής γνώμης και των Ελλήνων) σχετικά με τα πιο διάσημα ελληνικά γλυπτά στον κόσμο».

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Neil MacGregor ανέφερε σε συνέντευξη τύπου πως η νέα έκθεση θα περιλαμβάνει σημαντικά γλυπτά δανεισμένα από άλλα μουσεία, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στο ενδεχόμενο να δανειστεί τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται ακόμη σε ελληνικό έδαφος.

Επισημαίνεται πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση επισκεπτών. Στην αίθουσα που βρίσκονται τις τελευταίες πέντε δεκαετίες η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ στην νέα έκθεση όπου θα μετακινηθούν αρκετά από αυτά, θα απαιτείται χρηματικό αντίτιμο.

Αυτά τα νέα έρχονται να ρίξουν εκ νέου λάδι στη «φωτιά», που άναψε με την πρόσφατη καμπάνια του Ιδρύματος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη με τίτλο «Return, Restore, Restart» με αίτημα την επιστροφή του πολιτισμικού θησαυρού στην Αθήνα. Μάθετε ολόκληρη την ιστορία της αρπαγής των Γλυπτών από την Ακρόπολη από τον λόρδο Έλγιν σε πρόσφατο δημοσίευμα του in2life


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v