Ψάχνοντας το αρχαιότερο ευρωπαϊκό χωριό στον Αργολικό

Έλληνες και Ελβετοί αρχαιολόγοι αναζητούν το αρχαιότερο χωριό της Ευρώπης, με τη βοήθεια του μεγαλύτερου καταμαράν στον κόσμο, στον αργολικό κόλπο.
Ψάχνοντας το αρχαιότερο ευρωπαϊκό χωριό στον Αργολικό
Το αρχαιότερο χωριό της Ευρώπης πρόκειται να αναζητήσουν στα βάθη του αργολικού κόλπου Έλληνες και Ελβετοί αρχαιολόγοι. Οι υποβρύχιες έρευνες, που αναμένεται να ξεκινήσουν την 1η Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν με το μεγαλύτερο καταμαράν του κόσμου, το «MS Turanor PlanetSolar»: Ένα υπερσύγχρονο σκάφος, που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, και που πρόκειται να μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο για τους αρχαιολόγους.

Η αποστολή, που ονομάζεται TerraSubmersa, θα περιλαμβάνει υποβρύχιες ανασκαφές σε βυθισμένο οικισμό δίπλα στο Φράγχθι, ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια στην Ευρώπη, καθώς κατοικούταν περίπου για 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική ως και τη Νεολιθική εποχή. Στόχος των επιστημόνων είναι να μελετηθούν οι περιοχές στον Αργολικό κόλπο οι οποίες στα προϊστορικά χρόνια βρίσκονταν πάνω από την επιφάνεια του νερού, αλλά σήμερα πια έχουν βυθιστεί.

Η αποστολή θα αρχίσει την 1η Αυγούστου, εθνική εορτή της Ελβετίας, και τα σκάφη θα περάσουν διαδοχικά από τρία λιμάνια, Ερέτρια, Αθήνα και Ναύπλιο, όπου θα οργανωθούν εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό.

Το κύριο ερευνητικό έργο της αποστολής θα διαρκέσει από τις 18 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Στην έρευνα θα βοηθήσει σημαντικά και το σκάφος «Αλκυών» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο μπορεί να επιχειρεί σε αβαθείς παράκτιες περιοχές.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, «η Αργολίδα, το μεγαλύτερο ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο του κόσμου έρχεται τώρα να αποκαλύψει τα πρώτα προϊστορικά βήματα του Homo Sapiens στη Μεσόγειο».

Η αποστολή TerraSubmersa αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, της Ελληνικής Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Πηγή: Skai.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v