Θεαματικός ο ουρανός τη Μεγάλη Εβδομάδα

Η Μεγάλη Βδομάδα ξεκινάει με τρία καταπληκτικά φαινόμενα που θα παρατηρηθούν στον ουρανό απόψε και αύριο με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους.
Θεαματικός ο ουρανός τη Μεγάλη Εβδομάδα
 Τρία θεαματικά αστρονομικά γεγονότα θα συμβούν σήμερα και αύριο στον ουρανό με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους. Την Μεγάλη Τρίτη θα σημειωθεί ολική σεληνιακή έκλειψη που δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «ματωμένο φεγγάρι» και είναι μόνο το πρώτο σε μία σειρά από τέσσερεις ολικές εκλείψεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα 18 μηνών. Η ολική εξαφάνιση του φεγγαριού θα είναι ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό.

Το δεύτερο γεγονός είναι η κοντινότερη προσέγγιση του «κόκκινου» πλανήτη στη Γη από το 2008. Ο Άρης θα φτάσει σε απόσταση περίπου 92,4 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη και το βράδυ θα φαίνεται τόσο φωτεινός όσο και ο Σείριος.

Επίσης, απόψε, τη Μεγάλη Δευτέρα, θα υπάρχει πανσέληνος που λέγεται «Πασχαλινή», καθώς είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία. Η ημερομηνία της συγκεκριμένου πανσελήνου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον καθορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα, που γι’ αυτό τον λόγο είναι κινητή γιορτή.

Για τους φίλους του ουρανού, στις 9 το βράδυ απόψε ώρα Ελλάδος, το φεγγάρι, λίγο πριν την έκλειψή του, θα περάσει μόλις τρεις μοίρες νότια του πολύ φωτεινού Άρη, οπότε τα δύο σώματα θα σχηματίσουν ένα ωραίο φωτεινό «ντουέτο» - εφόσον τα κατά τόπους σύννεφα επιτρέψουν την παρατήρηση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v