Ήταν ο Ιησούς παντρεμένος;

Αυθεντικός είναι ο αρχαίος πάπυρος που αναφέρει ότι ο Ιησούς είχε σύζυγο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων αμερικανών επιστημόνων.
Ήταν ο Ιησούς παντρεμένος;
Αυθεντικός είναι ο πάπυρος που αναφέρει πως ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες αμερικανικών πανεπιστημίων που ανέλαβαν τη μελέτη και ανάλυσή του.

Συγκεκριμένα, ο πάπυρος που ανακαλύφθηκε προ διετίας και περιείχε αποσπάσματα σε αρχαία κοπτικά που ανέφεραν μεταξύ άλλων την φράση «Και ο Ιησούς είπε σ’ αυτούς “Η σύζυγός μου…”», χρονολογήθηκε την περίοδο μεταξύ 4ου και 8ου αιώνα. Και μπορεί το Βατικανό να απέρριψε εξ αρχής την αυθεντικότητά του, χαρακτηρίζοντας το εύρημα ως προϊόν πλαστογραφίας, αλλά η ομάδα επιστημόνων που ανέλαβε την μελέτη του αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει κανένα ίχνος «απάτης» στον τρόπο που έχει συνταχθεί ή στο υλικό του.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Harvard Theological Review και αναφέρει πως το μικρό αυτό κομμάτι παπύρου προέρχεται από την Αίγυπτο του 8ου αιώνα. Η καθηγήτρια Karen King που παρουσίασε πρώτη στον κόσμο τον πάπυρο πριν 18 μήνες δήλωσε σχετικά: «Ελπίζω ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω τις κατηγορίες περί πλαστογραφίας και να σκεφτούμε ερωτήματα όπως “γιατί να αλλάζει κάτι στον Χριστιανισμό το γεγονός ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος;” και “γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν τόσο έντονα σε αυτή την ιδέα;».

Η ειδικός ανέφερε πως το κείμενο αυτό συντάχθηκε πολύ αργότερα από τα τέσσερα ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης και πως πιθανότατα αποτελεί κοπτική μετάφραση από ελληνικό κείμενο, το οποίο υποδεικνύει τον τρόπο μετάδοσης του λόγου του Χριστιανισμού ανά τη Μεσόγειο.

Ο πάπυρος εξετάστηκε από ηλεκτρολόγους μηχανικούς, χημικούς και βιολόγους των Πανεπιστημίων της Κολούμπια, της Μασαχουσέτης και του Χάρβαρντ. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι ο πάπυρος είναι όντως αυθεντικός και όχι ότι αληθεύουν τα όσα είναι γραμμένα πάνω του.

Πηγή: DailyMail
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v