Διεθνής Αμνηστία: Σε άνοδο ο ρατσισμός στην Ελλάδα

Για παγιωμένο ρατσισμό και ατιμωρησία στην ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία, ενώ έρευνα μιλά για ένα ρατσιστικό χτύπημα μέρα παρά μέρα στην Ελλάδα.
Διεθνής Αμνηστία: Σε άνοδο ο ρατσισμός στην Ελλάδα
Μέσα σε έναν χρόνο, σημειώθηκαν 166 ρατσιστικά χτυπήματα με 320 θύματα στην Ελλάδα, ήτοι ένα χτύπημα μέρα παρά μέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Βίας.

Όπως αποκάλυψαν οι εκπρόσωποι του Δικτύου σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, τα 143 περιστατικά αφορούν μετανάστες ή πρόσφυγες, τα 22 αφορούν άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤ και ένα περιστατικό εναντίον συνηγόρου θυμάτων. Επεσήμαναν μάλιστα πως τα περιστατικά του 2013 σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο, αφού μόνο στη Μανωλάδα καταγράφηκαν 155 θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης με ρατσιστικό κίνητρο και τραυματισμοί των 35 εξ αυτών.

"Μιλώντας για το 2013 δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για τη Χρυσή Αυγή. Αλλά η Χρυσή Αυγή δεν μονοπωλεί την ρατσιστική βία. Αυτή έχει πολλές μορφές", τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία προχώρησε σήμερα σε ανακοίνωση σχετικά με την ρατσιστική βία στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως «η ατιμωρησία, η υπερβολική βία και οι δεσμοί με τη Χρυσή Αυγή μαστίζουν την ελληνική αστυνομία». Η νέα έκθεση της οργάνωσης «Κράτος εν κράτει: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ΕΛ.ΑΣ.» μιλά για συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η αποτυχία στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ο παγιωμένος ρατσισμός, η χρήση υπερβολικής βίας και η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας αποτελούν μάστιγα για την ελληνική αστυνομία. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να αναγνωρίσουν -και πόσω μάλλον να αντιμετωπίσουν- τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς και τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία», δήλωσε η Jezerca Tigani, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Είναι επείγουσα η ανάγκη να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών για την αστυνομία, ο οποίος θα διερευνά ισχυρισμούς για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις δομές επιβολής του νόμου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται την ίδια στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση του βάναυσου βασανισμού μέχρι θανάτου, αλβανού βαρυποινίτη στις φυλακές Νιγρίτας. Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας με αφορμή την έκθεση διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση επί του θέματος την Παρασκευή 4 Απριλίου στις 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος).



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v