Τι αλλάζει στις ζωές μας με το Πολυνομοσχέδιο

Οι αποζημιώσεις των απολυμένων του δημοσίου, οι διαθεσιμότητες, οι ποινές για δωροδοκίες και όλα όσα ισχύουν μετά την υπερψήφιση του Πολυνομοσχεδίου.
Τι αλλάζει στις ζωές μας με το Πολυνομοσχέδιο
Με οριακή πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής το Πολυνομοσχέδιο στην Βουλή, το οποίο στοχεύει στη ρύθμιση πολλών «ανοιχτών μετώπων» της κυβέρνησης και της διοικητικής οργάνωσης της χώρας.

Συγκεκριμένα, το Πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τους υπαλλήλους του δημοσίου που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, την εκμίσθωση εργαζομένων σε δημόσιους φορείς αλλά και νέες ποινές για την δωροδοκία που αφορούν από τον Πρωθυπουργό ως τον τελευταίο υπάλληλο της χώρας.

*Οι απολυμένοι του δημοσίου
Η αποζημίωση στους δημόσιους υπαλλήλους που απολύονται, η ένταξή τους στις παροχές του ΟΑΕΔ και η παράταση του χρόνου διαθεσιμότητας των εγκύων ορίζονται με τις νέες ρυθμίσεις. Η αποζημίωση απόλυσης θα δίδεται ειδικά και μόνο λόγω κατάργησης θέσης, ενώ σε αυτή θα περιλαμβάνεται και αποζημίωση του χρόνου διαθεσιμότητας, εφόσον ο υπάλληλος είχε εργαστεί για πάνω από τρία έτη – η ανώτατη αποζημίωση ορίζεται στα 15.000 ευρώ και καθορίζεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Οι έγκυες που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα απολαμβάνουν παράταση 12 επιπλέον μηνών μετά τον τοκετό μέχρι την οριστική απόλυση.

*Οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι στο Δημόσιο
Μέχρι τώρα, το Δημόσιο εκμίσθωνε εργαζομένους για την κάλυψη εποχικών μόνο αναγκών. Αυτό πλέον αλλάζει, με τον καθορισμό συμβάσεων έως και τριών ετών σε θέσεις και υπό προϋποθέσεις που ορίζονται στο Πολυνομοσχέδιο

*Κακούργημα η δωροδοκία
Αυστηρότερες γίνονται οι ποινές για δωροδοκία πολιτικών, αιρετών ΟΤΑ και δημοσίων υπαλλήλων, και αγγίζουν από τον Πρωθυπουργό ως και τον τελευταίο υπάλληλο. Συγκεκριμένα, θα τιμωρείται πλέον σε βαθμό κακουργήματος, ήτοι με φυλάκιση από 10 έως 20 χρόνια και χρηματικές ποινές από 15.000 ως 150.000 ευρώ – έως σήμερα η δωροδοκία απολάμβανε ατιμωρησία ή ποινές σε βαθμό πλημμελήματος. Παράλληλα καταργείται το χρηματικό όριο για την κακουργηματική δωροδοκία, ενώ με φυλάκιση 1-3 ετών απειλούνται για πρώτη φορά και οι προϊστάμενοι ή επιθεωρητές δημοσίων υπηρεσιών που από αμέλεια δεν απέτρεψαν την δωροδοκία ή την δωροληψία.

*Κοινωνικό μέρισμα
Την διάθεση έως 525 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση αστέγων, ανέργων και οικονομικά αδυνάτων ορίζει το Πολυνομοσχέδιο, ποσό που θα προέλθει από το πρωτογενές πλεόνασμα.

*Νέα όρια για κατασχέσεις
Φρένο μπαίνει πλέον σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων για χρέη έως 500 ευρώ, ενώ αυξάνεται και το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500€.

*Τι γίνεται με το γάλα
Νέες κατηγορίες ανάλογα με την διάρκεια ζωής θα ισχύουν για το γάλα, που θα διακρίνεται πλέον σε «παστεριωμένο» και «υψηλής θερμικής επεξεργασίας», ενώ ο όρος «φρέσκο γάλα» θα είναι προαιρετικός. Η διάρκεια συντήρησης θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, κάτι που βάζει τέλος στο όριο των πέντε ημερών που ίσχυε. Στη συσκευασία κάθε προϊόντος πλέον θα βλέπουμε ημερομηνία παστερίωσης, λήξης και διάρκεια ζωής, ενώ θα υπάρχει και νέα κατηγορία, το «γάλα ημέρας» με διάρκεια ζωής δύο ημέρες.

*Απελευθέρωση τιμών και ωραρίων στα φαρμακεία
Προς τα κάτω απελευθερώνονται οι τιμές των Μη Συνταγογραφημένων Φαρμάκων, ενώ απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας, εκτός της Κυριακής. Σημειώνεται πως οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν πλέον να πωλούνται και μέσω internet. 

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο του Πολυνομοσχεδίου. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v